Patkolókovácsverseny Kiskunhalas…

A Magyar Patkolókovácsok Egyesülete 2008 május 4-én tartotta első patkolókovács versenyét Kiskunhalason, a nemzetközi

A rendezvény egyben bemutatóként is szolgált a kíváncsi közönségnek, melynek nem titkolt célja hogy a patkolókovács szakmát népszerűsítse a lovas emberek számára. A verseny bírája Grant Moon többszörös patkolókovács világbajnok volt, akit az Anivet Kft és a Mustad cég jóvoltából volt segítségünkre. A versenyt megelőző napon Grant Moon bemutatót tartott a következő napi versenyfeladatokból, és ismertette az elvárásokat, valamint a követelményeket a feladatokkal kapcsolatban. A versenyen hat induló vett részt az egyesület tagjai közül. Elsőként egy ügyességi feladatot kellett végrehajtaniuk. A legerősebb kovács címéért folyt a megmérettetés, ahol 6 perc alatt egy 40 cm hosszú és 16mm átmérőjű gömbvasból a lehető leghosszabb anyagot kellett kinyújtani. A hagyományokhoz hűen szenes tüzikohót kellett használni a versenyzőknek, ami nagyobb odafigyelést igényel mivel az olvadáspontja a szénnek nagyobb a vasénál, és így könnyen eléghet a benne lévő anyag. A legügyesebb induló Jére István Kisbérről, neki 63,3 cm-t sikerült kalapálni a gömbvasból, a második Hegedűs Tibor Kisszállásról 58 cm-el, a harmadik Zborai János Berekfürdőről 51,5 cm-el végzett.
Miután a bemelegítő versenyszám véget ért, következett a szakmai megmérettetés. Itt 2 óra ált a feladat megoldására, és 4db patkót kellett elkészíteni, ebből 2db-ot szálvasból, 2-őt pedig gyári patkóból kellett átalakítani egy megadott formára. Látványos volt, amikor hat kovács egymás mellett kalapálta, formálta a vasakat, melyekből végül használható patkót kellett felmutatni. Az idő bőséges volt a feladatra, inkább a kidolgozás minőségére kellett helyezni a hangsúlyt, nem pedig a gyors befejezésre. A patkók elbírálásánál elsősorban a kidolgozottságot, a funkciót, a használhatóságot, és az esztétikumot vette figyelembe a pontozóbíró. Ahhoz, hogy valaki szép és használható patkót tudjon készíteni, bizony több ezer darabot kell elkészítenie éveken keresztül, és még akkor is a pillanatnyi helyzet és körülmény döntheti el a feladat sikerességét. A patkógyártás fejlődése levette a kovácsok válláról a napi patkókészítés időrabló feladatát, ehelyett gyári patkókat tudunk használni a mindennapokban, amelyeket csak feligazítani kell a pataszabályozás után, nem kevés időt takarítva meg ezzel.
Délután került sor a verseny második fordulójára, ahol lovakat kellett patkolni a versenyzőknek. A feladat egy első és egy hátsó láb patkolása volt gyári patkóval 50 perc alatt.
A pontozás három szakaszból ált, pataszabályozás után, a feligazított patkó után, majd a felszegelt és befejezett patkolás után. Ennél a versenyszámnál ki kellett használni minden egyes percet, mert az idő szűkre volt szabva. Begyakorolt rutinos és egymásra épülő mozdulatokkal kellett dolgozni, hogy be tudják fejezni a munkát, mert aki kicsúszott az időből az nem kapott pontot, ami a végelszámolásnál sokat számított.
A verseny befejezése után a patkókészítésre és a patkolásra kapott pontszámok összessége határozta meg a végeredményt. Az verseny győztese Jére István Kisbérről, aki első díjként a Mustad cégtől egy repülőjegyet kapott Calgaryba (nevezéssel együtt) az idei patkolókovács világbajnokságra. Másodikként Hegedűs Tibor végzett Kisszállásról, ő egy hosszú hétvégét tölthet el családjával a jósvafői Tengerszem Szállóban. Harmadikként Resch Gábor végzett Budapestről, aki az Anivet Kft ajándékcsomagját kapta. A további versenyzők helyezés sorrendjében Dudás Ferenc Vácrátótról, Zborai János Berekfürdőről, Kajsza Béla Decsről, akik szintén az Anivet Kft ajándékcsomagját kapták.
Köszönetet kell még mondanunk a Halasi Lovasiskolának, hogy biztosította számunkra a versenyhez való feltételeket, és a Keszthelyi Lovasboltnak, hogy támogatta a versenyzők díjazását.

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?