Az alapok Grant Moontól

Sorozatunk indító részében volt már szó a lovassal való kommunikáció és a rendszeres patkolás-körmölés fontosságáról, a ló figyelmeztető jelzéseiről. Tisztáztuk, hogy a kovács a mindig a ló jólétéért patkol és hogy nincs két egyforma ló, nincs két egyforma eset. Ezúttal tovább rakjuk az alapokat. Ha néhány szóban kellene összefoglalni: konformációról és kompenzációról, a ló felméréséről, és a körmölés – patkolás alapvetéseiről lesz most szó.

Mottó: Szép dolog a problémás lovak patkolása, de a megelőzés mindenkinek jobb

Egy egész pici erőhatástól megváltozik a ló testtartása, így az ízületek terhelése és szögellése is.

Egy egész pici erőhatástól megváltozik a ló testtartása, így az ízületek terhelése és szögellése is.

Soha ne feledkezzetek meg róla, hogy patkolókovácsként szolgáltatást nyújtotok. Legyetek igényesek a munkátokra, nyújtsatok minőségi szolgáltatást. A feladatotok a sérülések megelőzése, elkerülése és a ló teljesítményének maximalizálása. Fontos, hogy jól felmérjétek a lovat, felismerjétek a patológiás elváltozásokat, valamint hogy tisztában legyetek az egyes szakágak patkolási igényeivel.

Ne feledjétek: a jó kovács soha nem elégedett a munkájával és tudja, hogy egy életen át tanulnia kell.

Hogyan mérünk fel egy lovat? – Minden fontos!

A kovács legértékesebb eszközei az ideje és a képessége, hogy felmérje a lovat – és ezeket nem lehet megvásárolni…

A ló kora és konformációja adott, ezeken nem tudunk változtatni. Úgyszintén adott, hogy erősek, vagy gyengék a patái.

Az első és legfontosabb kérdés: Alkalmas az adott ló arra a munkára, amit megkövetelnek tőle? Van egy ír mondás: Egy szamárból sosem lesz versenyló. Ezen a világ legjobb kovácsa sem tud változtatni.

Álló helyzetben patkolunk és sokan csak álló helyzetben nézik meg a lovat. Pedig egy olyan állattal dolgozunk, aminek lételeme a mozgás. Természetesen fontos az álló helyzetben történő felmérés – és ezt is el lehet rontani. Elég egy egész pici erőhatást gyakorolni az állatra, vagy hogy épp elfordítsa a fejét és máris megváltozhat az ízületek terhelése és szögellése.

A lépés az állásnál nagyobb stresszt jelent a ló lábainak, az ügetés még nagyobbat és így tovább. Épp ezért látni kell a lovat lépésben és ügetésben, szemből és oldalról is.

Nem mindegy, hogy a felvezetés milyen talajon történik. Betonon nem látszik igazán a ló mozgása, csak leteszi a lábát és tehervisel. Puha talajon a láb talajt fog, majd lesüllyed. Ezért kell megnézni pályán, azon a talajon is, ahol dolgozni fog.

A szarutok a belső érzékeny képletekhez igazodik – ezeket vizualizálni kell minden egyes körmölésnél és megfelelően végezni a pataszabályozást

A szarutok a belső érzékeny képletekhez igazodik – ezeket vizualizálni kell minden egyes körmölésnél és megfelelően végezni a pataszabályozást

Fontos tudni, hogy milyen igénybevételnek van kitéve a ló? Gyorsan mozog (pl. ügetőn, vagy galoppon), vagy kontrolláltan (díjló, ugróló)? Szorosan ehhez kapcsolódó kérdés, hogy milyen felületen fog dolgozni? És persze jó ha tudjátok, hogy minden ló más mértékű tapadást igényel, ugyanúgy, ahogy a focisták sem ugyanolyan stoplis cipőt viselnek…

Nem elhanyagolható szempont a lovas tudása és testalkata, hiszen befolyásolják a ló mozgását. És persze ezeket könnyebben és gyorsabban kompenzálhatjuk megfelelő körmöléssel és patkolással, mintha arra várnánk, hogy a lovas változtasson.

Látjátok tehát, hogy nagyon sok körülményt kell figyelembe vennetek és mérlegelnetek. Nem tehettek másként, a jó kovácsnak gondolkoznia kell, nem másolhat, mert ha csak a fentiek felét veszi is figyelembe, azonnal látja, hogy nincs két egyforma ló, nincs két egyforma eset.

Körmölésről, patkolásról

A jó patkolás 90 százalékban a körmölésen múlik. És a legjobb körmölést is tönkretehet egy rosszul illesztett patkó. Amit pedig a kovács elront, azzal a ló hetekig kénytelen együtt élni. Ezért nagyon fontos, hogy ismerjétek és javítsátok a hibáitokat!

A cél, hogy a pata egyensúlya a lehető legközelebb álljon a természeteshez. Hogy mit is értünk egyensúly alatt? Olyan lábat és patát, amely betölti funkcióját a képletek minimális stressze és túlterhelése mellett.

A körmölés, a pataszabályozás nem csak a felesleges szaru eltávolításából áll. A szarutok a belső érzékeny képletekhez igazodik – ezeket vizualizálnotok kell minden egyes körmölésnél és megfelelően végezni a pataszabályozást.

Egyetlen lépés során is erőhatások sorozata éri a patát. Tudnotok kell, hogy nincs tökéletes talajfogás: a pata csúszhat még a felületen, van, hogy hegyfali rész, van, hogy csak valamelyik hordozószél fog talajt. Nézzétek csak a lenti videót! (Forrás: http://www.ontrackequine.com)

Ezért lehet fontos azoknak a lovaknak a patkolása is, akik pályán dolgoznak és nem koptatják el a szarut. A patkolással ugyanis a körmölést véditek, megakadályozzátok, hogy a pata egyenetlenül kopjon. Ezt viszont el kell magyarázni a lovasnak is.

Már volt róla szó, de nem hangsúlyozhatjuk eléggé: a patkolásnak lehetővé kell tennie a lehető legjobb teljesítmény elérését. Legyen funkcionális, ne divatos.

Beszéljünk a sántaságról!

A sántaságot okozhatja valamilyen sérülés, de idővel sok apró stressz is sántasághoz vezethet. A lágyszövet sérülései könnyebben gyógyulnak, a csontsérülések nehezen, vagy egyáltalán nem.

Adott egy egészséges ló. Ha valamilyen stressz, irritáció éri, először a lépéshossza fog lerövidülni. Ha a folyamat továbbhalad és gyulladás alakul ki, akkor először csak időnként lesz sánta a ló, majd krónikus sántaságot tapasztalunk, végül kialakulnak a visszafordíthatatlan csontos elváltozások.

Már volt szó róla, hogy a ló nem beszél, csak kompenzál. Egészen addig, amíg le nem sántul. Itt utalunk vissza arra, hogy mennyire fontos a lovassal való kommunikáció, a lovas, a tulajdonos visszajelzése, valamint az is, hogy a ló körül dolgozó szakemberek (állatorvos, kovács) is együttműködjenek.

Gyorsan szüntessük meg a stresszt, vagy lassan? A képen Grant Moon és Godó József

Gyorsan szüntessük meg a stresszt, vagy lassan? A képen Grant Moon és Godó József

Mindig kérdés a stressz megszüntetésének mikéntje, a fokozatosság. Ha megszüntetjük a stresszt, a lovat közelebb hozzuk az egyensúlyi helyzethez. Előfordulhat, hogy nem elég egy patkolás-körmölés ahhoz, hogy elérjük az ideális állapotot, hanem több alkalomra van szükség.

A pataproblémák (kiöblösödés, aláfutó sarkak, összeomlott talp vagy sarokfal, a pártaszél, illetve a fehérvonal elváltozásai, repedések) azt jelzik, hogy a pata érintett része túlterhelt. Minden egyes patkolásnál oda kell figyelni ezekre, és már a legkisebb elváltozásra is reagálni, ne várjatok meg, míg súlyosbodik a helyzet.

A pataproblémák általában három okra vezethetők vissza:
1. nincs síkban a talpi felület
2. konformáció: a rossz konformáció nem javítható, de a kovács sokat tehet érte, hogy kényelmessé tegye a lónak.
3. kovácshiba – fontos, hogy ismerd a saját hibáidat!

Ha jól végzitek a munkátokat, már egyetlen patkolás is jelentős változást hozhat – akár egy súlyosan sánta ló esetén is.

Testtartás és konformáció

A testtartás változtatható

A testtartás változtatható

Lovak esetében szinte soha senki nem veszi figyelembe a testtartást. Pedig ha megváltoztatjuk a láb helyzetét, változik a testtartás. A testtartás tehát változtatható, míg a konformáció nem.

Volt már szó a lovas tudásáról és testalkatáról. Itt azonban azt is meg kell említeni, hogy a lovas testtartása is befolyásolja a lovat – és a lovas gyakran a ló rossz tartását kompenzálja.

Fontos, hogy a konformációt és a testtartást meg tudjuk különböztetni egymástól. Nem mindegy, hogy egy ló miért áll talajon szűken. Azért, mert ilyen a konformációja, vagy pedig azért, mert kompenzál?

Ezek voltak az alapok Grant Moon-tól. Legközelebb a csikók pataszabályozásával kapcsolatos tanácsait olvashatjátok majd.

Kapcsolódó írásunk:

Hatszoros világbajnoktól tanulhattunk >>

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?