A csikók körmöléséről Grant Moon-nal

Sorozatunk korábbi részeiben átvettük Grant Moon patkolásról és körmölésről vallott alapelveit, úgyhogy itt az ideje, hogy egy speciális, ámde annál fontosabb témáról is szó essék, mégpedig a csikók körmöléséről.

Grant tapasztalatai szerint tanácsos a csikókat kéthetente körmölni. Nem az a lényeg, hogy ilyenkor mennyi szarut távolít el a kovács, hanem sokkal inkább az odafigyelés. Túlzás? Aligha.

.

Nőnek, mint a bolondgomba

Grant Moon

Grant Moon

A csontok növekedési zónái a csikó 6 hónapos koráig lezáródnak. Pontosabban a pataízületnél az első, a csüdízületnél 3, a lábtőben pedig 6 hónapos korig lezárulnak ezek az érzékeny képletek. A kovácsnak csak eddig van lehetősége arra, hogy korrigálja a hibás lábállást. A kritikus 6 hónapos kor után már nincs mit tenni, együtt kell élni a kialakult lábszerkezettel.

Napjaink egyik tipikus problémája, hogy a lótartók szinte hizlalják a csikókat, hogy azok minél mutatósabbak legyenek, érettebbnek, idősebbnek látsszanak valódi koruknál. A plusz súly pedig plusz terhelés az ízületeknek. A nyitott növekedési zónák eleve fájdalmasak lehetnek a csikónak, ezt tetézheti még az esetleges túlsúly. Előfordulhat az is, hogy a növekedési zónáknál gyulladás alakul ki – ezt az állatorvos gyulladáscsökkentők és fájdalomcsillapító adagolásával kezeli. Ilyenkor a csikót célszerű az anyjával együtt egy kisebb karámban kell elhelyezni. Hogy miért? Mert a csikók igazi kis energiabombák: akkor is rohangálnak a többiekkel, ha már nagyon sánták, ezzel pedig tovább rontanak a helyzeten.

Hogyan alakul ki a hibás lábállás?

Ha a csikónak fáj az egyik lába, azt teszi ilyenkor, amit bármelyikünk tenne: kíméli, tehermentesíti a fájdalmas végtagot – a csüd ilyenkor felfelé mozdul, a sarokfalak elemelkednek a talajtól. A másik lábát viszont jobban fogja terhelni, ezáltal a csüd lefelé mozdul. Ha a kovács, az állatorvos, vagy a lótartó ezt nem veszi észre időben, az ízületek ebben az állásban fognak csontosodni, ami később már nem korrigálható.

Csak kevesen gondolnak bele, hogy a pata egyensúlyán már az is változtat, ha a hordozószélből letörik egy darab, mert csökken és aszimmetrikussá válik az alátámasztás területe. Bizony nem tanácsos hónapokat várni, hogy lenőjön a hiány.

A kovács feje sem káptalan

Grant azt javasolja, hogy minden csikónak legyen egy adatlapja, amin jelölve, illetve súlyosság szerint kategorizálva vannak az adott csikó lábállásbeli- és pataproblémái. Így folyamatosan figyelemmel kísérhető, hogy mikor, melyik csikó esetében történik valamilyen változás. A legsúlyosabb elváltozásokat azonnal kezelni kell, míg a legenyhébbekkel ki lehet várni egy-két hetet, hátha megoldódik a probléma.

Megéri?

A kéthetente történő körmölés és ellenőrzés a csikó hathónapos koráig 12 alkalom. 12 alkalom, ami többlet munka a kovácsnak és többletkiadás a lótartónak. Ha belegondolunk, hogy a végeredmény egy egészséges, erős lábszerkezetű sportló lesz, kijelenthetjük, hogy megéri a fáradságot. Reméljük, hogy hazánkban is egyre több lótartó érti majd meg ennek fontosságát.

 

Kapcsolódó cikkek:

Az alapok Grant Moontól >>

Hatszoros világbajnoktól tanulhattunk >>

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?