Praxismenedzsment patkolókovácsoknak Grant Moon-tól

Most olyasmiről lesz szó, amire így, ilyen formában még nem került sor a hazai kovácstörténelemben. A mai témánk: praxismenedzsment patkolókovácsoknak.

Nem kell megijedni! Grant Moon-nak köszönhetően ezúttal is csupa hasznos trükköt és praktikát osztunk meg Veled, amiket akár már holnap sikerrel alkalmazhatsz.

.

A szolgáltató

Kezdjük az alapoknál: a patkolókovács szolgáltató. És mint szolgáltató, legyen igényes a munkájára, nyújtson minőségi szolgáltatást.

Ismernie kell az egyes szakágak patkolási igényeit, jól fel kell mérnie a lovat és fel kell, hogy ismerje a patológiás elváltozásokat. A kovács legfontosabb eszközei az ideje és a képessége, hogy felmérje a lovat. Ezeket pedig nem lehet megvásárolni.

Grant Moon

Grant Moon

Kegyetlen szakma

Mondjuk ki: a patkolás nehéz meló – ha rendesen csinálod. Ez egy kegyetlen szakma: ahogy öregszel, egyre kevesebb lovat tudsz majd megpatkolni, ezért ügyesebbnek kell lenned, tanulnod kell, hogy megélhess. Döntsd el mit szeretnél: többet dolgozni kevesebb pénzért, vagy kevesebbet dolgozni több pénzért? Ha az utóbbi mellett teszed le a voksod, akkor:

Tanulj!

Folyamatosan képezd magad. Légy tisztában a hibáiddal, hogy javíthass rajtuk. Ha befejeztél egy munkát, vedd alaposan szemügyre, keresd a hibákat. Ezeknek a lehető legkisebbeknek kell lenniük.

Otthon a műhelyem falán lóg egy tábla, amin három betű áll: NGE, vagyis never good enough (soha nem elég jó). Ez nap mint nap figyelmeztet arra, hogy van még mit tanulnom és hogy javítanom kell a hibáimon.

Gondolkozz!

Fontos, hogy megfelelően tudj kommunikálni a lovasokkal, lótartókkal, állatorvosokkal és kollégáiddal egyaránt. Olykor – főleg ha nem értesz valamit – érdemes megkérdezni az embereket, hogy mit miért csinálnak. Sokszor kiderül, hogy csupán másolnak. Pedig minden eset más és más. Döntsd el, hogy gyári munkás leszel – aki csak másol – vagy gondolkodsz?

Taníts!

Tanítsd meg a tulajdonosnak, illetve a lovasnak, hogy milyen fontos szereped van az ő sikerükben. Magyarázd el nekik, mit miért csinálsz. Tudatosítsd bennük, milyen fontos a rendszeres pataszabályozás. A túlságosan lenőtt szaru stressz a lónak, stressz a lábaknak – és nehezebb munka a kovácsnak. Nem kell megvárni, amíg elhasználódik, vagy leesik a patkó, ne várjanak 7-8 hetet két patkolás között. A 4-5 hetenkénti körmölés és patkolás lenne az ideális. Ez éves szinten minimális többletkiadást jelent, de hatalmas könnyebbség a lónak, ami a mindennapi munkában is meglátszik.

Ütemezz!

Én, amikor végeztem egy ló patkolásával, búcsúzáskor minden egyes alkalommal adtam egy névjegykártyát a lótartónak, amire feljegyeztem a következő patkolás időpontját. Ezzel az apró trükkel a lótartók válláról is levettem egy problémát és a munkaterhelésem is sokkal kiszámíthatóbb lett.

Grant Moon

Grant Moon

Mindenre légy felkészülve!

A lótartók megbíznak a kovácsukban, általában megfogadják a tanácsukat, elfogadják az ajánlásaikat. Tarts magadnál olyan apróságokat, amikre a lótartóknak szüksége lehet. Ne küldd el őket a legközelebbi lovasboltba biotinért, pataolajért, vagy nyírrothadás elleni készítményért, hanem tarts belőlük eladható készletet az autódban.

Én például minden patkoláshoz adtam – és felszámítottam – egy kis tégely pataolajat, amivel lekentem a ló patáit, és ami pont kitartott a következő patkolásig.

Nem készítheted el egyenként az összes patkót, de nem is vihetsz magaddal mindenféle modellt, amire esetleg valamelyik lónál szükséged lehet. Néhány szál vas és alumínium viszont igazán nem foglal sok helyet az autóban, és bármit elkészíthetsz belőlük.

Drága?

Sokszor megkérdezték tőlem – főleg nagy értékű sportlovak gazdái, hogy miért ilyen drága a patkolás. A válaszom erre az, hogy a drága lónak a patkolása is drágább, ugyanúgy, ahogy a Trabant éves szervizelése sem ugyanannyiba kerül, mint egy Ferrarié. A drágább ló nagyobb felelősség, több odafigyelés, több munka, és végső soron több idő. Az idő pedig pénz.

Kapcsolódó cikkek:

Grant Moon a „mezítlábas” trendről >>

A csikók körmöléséről Grant Moon-nal >>

Az alapok Grant Moontól >>

Hatszoros világbajnoktól tanulhattunk >>

Hasznos tanácsok és trükkök Grant Moon-tól >>

Fényképek: Közgyűlés, Grant Moon >>

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?