6 tipp a tökéletes kovácsválasztáshoz

Ben_Johnston250Lovad körmölése és patkolása megfelelő szaktudást, gyakorlatot és pontosságot igénylő feladat, egy olyan patkolókovácsra van tehát szükséged, aki a lovad egyéni igényeinek, valamint az általad választott stílus és szakág kívánalmainak megfelelően végzi a szaruszabályozást.

.

Ha patkolókovácsod jól végzi a dolgát, az egyrészt lovad pillanatnyi jó teljesítményét, másrészt hosszú távon a ló egészségét és terhelhetőségét is garantálja.

Egy jó patkolókovács sokkal többet tesz annál, minthogy lecsípi a túlnőtt szarut és felüt egy patkót a ló lábára. Minden alkalommal ellenőrzi a ló mozgását, a konformációjának megfelelően körmöli, jelzi, ha a lónak lábproblémája van, és nem utolsósorban munkájával garantálja az egészséges, fájdalommentes mozgást.

Ha nem a megfelelő patkolókovácsot választod, sokféle problémával számolhatsz rövid és hosszú távon egyaránt a patarepedésektől kezdve az azonnali sántaságon át ló pataszerkezetének és lábainak visszafordíthatatlan károsodásáig. Ha egy ló körmölése, patkolása nem megfelelő, kompenzálni fog, így bizonyos anatómiai képleteket jobban terhel majd, mint másokat, ez pedig a ló idő előtti elhasználódásához vezet. Hosszú évek alatt olyan elváltozások alakulhatnak, amit akkor már nem is kötnél a korábbi helytelen szaruszabályozáshoz.

beszamolo114

A ló számára a körmölés és a patkolás olyan, mint az autónak a rendszeres szerviz. Minden lónak szüksége van a megfelelő szakember által elvégzett szaruszabályozásra – ezt minden lovas és lótartó tudja. A megfelelő patkolókovács kiválasztása azonban kemény dió, ezért most ehhez a kényes feladathoz szeretnénk segítséget nyújtani hat egyszerű lépésben.

 1. A papír nem minden – de nem árt, ha van
  Mielőtt valaki a ló lábához nyúl, ismernie kell a ló anatómiáját, fiziológiáját, biomechanikáját, képesnek kell lennie arra, hogy értelmezzen és az állatorvossal megvitasson egy röntgenfelvételt, ismernie kell a lábvég betegségeit, elváltozásait. Emellett folyamatosan követnie kell a szakma híreit, újdonságait.Mivel hazánkban jelenleg semmilyen rendelkezés nem szabályozza, hogy ki patkolhat és körmölhet, légy körültekintő, amikor patkolókovácsot keresel. Válassz olyan szakembert, aki a középiskolában, vagy a kaposvári OKJ-s képzés keretei között patkolókovács végzettséget szerzett.Ne légy szégyellős! Kérdezd meg, hogy hol tanult, ki mellett volt tanuló, figyelemmel kíséri-e a szakma híreit, tagja-e valamilyen szakmai szervezetnek, vagy hogy részt szokott-e venni továbbképzéseken (hazánkban és a környező országokban évente több patkolókovács-továbbképzés, és verseny is megrendezésre kerül.)
 2. Fontos a tapasztalat
  Attól, hogy valaki patkol és körmöl, még nem lesz automatikusan patkolókovács. Egyáltalán nem mindegy, hogy a patkolókovács mióta dolgozik a szakmában. A patkolás-körmölés nem olyasmi, amit hobbiként a hétvégéken is művelhetsz, és kiváló szakember leszel.A patkolókovácsod már legalább néhány éve folyamatosan a szakmában kell, hogy dolgozzon ahhoz, hogy keze és szeme legyen a problémák felismeréséhez és megoldásához.
 3. Figyeld, hogyan bánik a lóval
  Figyeld meg, hogy jelölted hogyan bánik a lóval. Hogyan közelít hozzá, hogyan veszi fel a lábát, hogyan tudnak együttműködni? Megnézi a mozgását? Alaposan megnézi a patáját, a lábállását, konformációját? Nyugodtan és türelmesen dolgozik a lóval?Egy patkolókovácsnak értenie kell a lóhoz, boldogulnia kell az csikókkal, pici pónikkal, nagy lovakkal egyaránt, legyenek bár nyugodtak, izgágák, ijedősek, vagy akár türelmetlenek. Azt viszont el kell fogadnod, hogy bár senki nem szeretné, ha bántanák a lovát, adódhat olyan helyzet, amikor a kovácsnak határozottnak kell lennie.
 4. Kérj referenciát
  Kicsi a lovasvilág. Beszélj az edződdel, állatorvosoddal, lovas ismerőseiddel, hogy kit ajánlanának. Ha a lovadnak valamilyen lábproblémája van, esetleg speciális patkolásra van szüksége, az állatorvosod javaslata különösen hasznos lehet. Jó ha tudod, hogy általában a patkolókovácsok is specializálódnak bizonyos lófajtákra, szakágakra, vagy pataproblémákra.Ne félj referenciát kérni leendő patkolókovácsodtól se! Ha neves edzők, vagy versenyzők lovait patkolja, minden bizonnyal érti a dolgát.
 5. Olyasvalakit válassz, aki megbízható
  Győződj meg arról, hogy a kiszemelt patkolókovács jól, pontosan és lelkesen végzi munkáját, nem sieti el a patkolást és körmölést. Bizalommal fordulnál hozzá akkor is, ha valamilyen problémát kellene megbeszélnetek? Fontos az is, hogy mennyire pontos az illető. Ott van az előre megbeszélt időpontban, vagy arról híres, hogy gyakran késik, az utolsó pillanatban módosítja az időpontot, vagy előfordul, hogy oda sem ér? Jó, ha előre tisztázod, hogy a majdani kovácsod és az állatorvosod együtt tudnak-e működni, ha szükséges. Emellett azt sem árt jó előre tisztázni, hogy sürgős esetekben – mint amilyen például egy verseny előtt elvesztett patkó, vagy egy csúnya patatályog – rövid időn belül számíthatsz-e a patkolókovács segítségére. Kérdezz rá arra is, hogy leendő patkolókovácsodnak van-e felelősségbiztosítása.
 6. Ne az ár alapján dönts
  Ahány patkolókovács, annyiféle díjszabás. Kérdezd meg lovas ismerőseidet, hogy ők mennyit fizetnek a patkolásért, körmölésért. Nyugodtan kérdezz rá az árakra a kiszemelt szakembernél is, de ne az ár legyen a fő szempont, amikor patkolókovácsot választasz.A tapasztalat nem olyasmi, amit a könyvtárban, vagy az internet előtt üldögélve megszerezhet valaki. Egy jó patkolókovácsnak a tanulóként eltöltött évek után is folyamatosan dolgoznia, tanulnia, tapasztalnia kell, felszerelni és fenntartani egy műhelykocsit, továbbképzésekre, esetleg versenyekre járni, újabb és újabb technikákat tanulni. A lényeg tehát nem az összeg, amit kifizetsz, hanem a szolgáltatás minősége, amit kapsz. Hiszen a legfontosabb dolog az, hogy lovad sokáig egészséges maradjon.

Forrás: Marie Rosenthal: Finding a Farrier
Fordította: Magyar Dorottya
Megjelent a Lovas Nemzet magazinban

Kapcsolódó cikkek:

Mi fán terem a patkolókovács? >>

Őszi-téli pataproblémák >>

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?