Patkolókovácsok az iskolapadban

???????????????????????????????Elkezdődött! Első oktatási napjaikon vannak túl a leendő patkolókovács-mesterek.

Hosszas előkészítés után a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szárnyai alatt, a Szent-István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar és a Magyar Patkolókovácsok Egyesülete koordinálásával indulhatott el patkolókovács-mester vizsgafelkészítő tanfolyam, amire április végéig lehetett jelentkezni.


.

Bár az eredeti tervek szerint az első alkalommal a Mustad Hoofcare egyik oktatókovácsa, Magne Delebekk látogatott volna hazánkba, sérülése miatt a rendezvény szponzora, a márka egyik magyarországi forgalmazója lemondta a programot.

Kármentésként így a leendő patkolókovács mestereket mindjárt a mély vízbe dobta a képzés előkészítésében kulcsszerepet vállaló Dr. Gerics Balázs: az üllői Lógyógyászati Tanszék és Klinikán a ló anatómiájával ismerkedtek a “nebulók”, név szerint:

  • Barsi Zoltán
  • Dezső Gergely
  • Dudás Ferenc
  • Eőry Zsolt
  • Hegedűs Tibor
  • Horváth István
  • Kajsza Béla
  • Luigics Gábor
  • Ormándi Zsolt
  • Pródán Norbert
Leendő patkolókovács-mesterek az üllői Lógyógyászati Tanszék és Klinika előadójában

Leendő patkolókovács-mesterek az üllői Lógyógyászati Tanszék és Klinika előadójában

Szó esett a ló emésztéséről, szaporodásáról, a keringési rendszerről is, sőt, Dr. Gerics Balázs még beleket, méhet, péniszt, szívet és lépet is hozott az órára, hogy kellőképpen gyakorlatias legyen az oktatás. A második nap programja a mozgásszervrendszer volt, amikor lábak boncolására is sor került. A kétnapos anatómia-blokk zárásaként a résztvevők az üllői Haszonállat-gyógyászati Tanszék és Klinika vezető munkatársa, Dr. Biksi Imre szívességeként egy teljes ló boncolását nézhették végig.

Dr. Gerics Balázs

Dr. Gerics Balázs

Hogy miért ennyire fontos, hogy a patkolókovácsok tisztában legyenek a ló általános anatómiájával? Egyrészt megkönnyíti az állatorvosokkal való közös munkát, másrészt mint leendő patkolókovács mesterektől, elvárható, hogy magas szintű ismeretekkel rendelkezzenek minden téren. Emellett arról sem feledkezhetünk meg, hogy a patkolókovács az a szakember, aki 6-8 hetente találkozik négylábú klienseivel, míg az állatorvosok a szokásos vakcinázásokon kívül csak akkor, ha valamilyen egészségügyi problémája van az állatnak. A patkolókovácsoknak ezért kiemelt jelentősége van a lovak egészségvédelmében. Ennek pedig a lóanatómia az alapja.

“18 oldalt jegyzeteltem ma, nagyon tömény, nagyon nehéz lesz”, mondta az egyik hallgató az első nap végén. “Ugyanakkor nagyon érdekes és sok eddig csak hallott, de nem pontosan ismert fogalom is a helyére került.”

Barsi Zoltán, Hegedűs Tibor, Horváth István, Dr. Gerics Balázs, Pródán Norbert, Dezső Gergely, Kajsza Béla, Eőry Zsolt, Dudás Ferenc és Luigics Gábor, a fényképezőgép mögött pedig Ormándi Zsolt

Barsi Zoltán, Hegedűs Tibor, Horváth István, Dr. Gerics Balázs, Pródán Norbert, Dezső Gergely, Kajsza Béla, Eőry Zsolt, Dudás Ferenc és Luigics Gábor, a fényképezőgép mögött pedig Ormándi Zsolt

A patkolókovács-mester vizsgafelkészítő tanfolyam hossza 300 óra 3 félévre elosztva, gyakorlatorientált módon. Az előadók a hazai oktatógárda mellett elismert nemzetközi oktatókovácsok, állatorvosok és más elismert szakemberek lesznek.

A képzést lezáró vizsga írásbeli, szóbeli és gyakorlati részből áll össze. A sikeres vizsgázók mesterlevelet és mesterigazolványt kapnak, illetve a jövőben ők lesznek jogosultak a patkolókovács tanulók oktatására, képzésére. Bővebben a képzésről, a jelentkezés feltételeiről és a majdani patkolókovács-mesterek jogosítványairól: Patkolókovács-mester vizsgafelkészítő tanfolyam indul! >>

Kapcsolódó cikkek:

Patkolókovács-mester vizsgafelkészítő tanfolyam indul! >>

Hoofexplorer – tanulj anatómiát a weben! >>

Együtt tanultak lógyógyászok és patkolókovácsok >>

A jó pap holtig tanul – a jó patkolókovács is >>

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?