Egyetemre mentek a patkolókovácsok

BME3-250A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen folytatták tanulmányaikat a leendő patkolókovács mesterek. Nem csak az előadó padjait koptatták ez alatt a két nap alatt, hanem az Egyetem műhelyében is munkálkodtak.

.

A két nap a fémek bűvkörében telt. Szó esett a vasról, alumíniumról, előkerült a kovácstűzi hegesztés, szerszámkészítés, porkohászat, hőkezelés elméletben és gyakorlatban egyaránt.

Dr. Kővágó Csaba

Dr. Kővágó Csaba

A leendő patkolókovács mesterek Dr. Bobor Kristóf egyetemi adjunktustól, illetve Dr. Kővágó Csabától sajátíthattak el mindent, amit a fémekről tudniuk kell. Érdekesség, hogy Dr. Kővágó Csaba egyébként állatorvos, de a NASA-nál is dolgozott egy ideig.

BME3
A legnagyobb érdeklődést az Egyetem régi, még működő kovácsgépei váltották ki a hallgatókból.

Az elmélet zseniális volt! Tényleg a mindennapokban használt fémekkel kapcsolatos munkáink elméletéről tudhattunk meg mindent. A délutáni gyakorlatok alatt a háború előtt készült, tehát minimum 75-80 éves légkalapács volt a legsikeresebb eszköz. Jól meg is táncoltattuk az “öreglányt” és néhány óra alatt vagy tucat tűzifogó készült el, melyekből a jobban sikerülteket felajánlottuk a tanszéknek a hallgatók gyakorlati oktatásához” mesélte Ormándi Zsolt.

BME2

„Dr. Kővágó Csaba azzal búcsúzott a második nap végén, hogy igazából nem tudja eldönteni, hogy végül ő tanult többet tőlünk, vagy mi tanultunk többet tőle” – folytatta Zsolt. „Még csak a képzés negyedik napján vagyunk túl, de már rengeteget tanultunk.”

„Tanulságos dolgokkal találkoztam, és ez olyasmi, aminek nem szabadna véget érnie senki életében. Kár, hogy sokan nem is tudják, hogy van ilyen dolog, mármint tanulás-okulás – mondta a csapat mókamestere, illetve hazánk legsikeresebb patkolókovács versenyzője, Pródán Norbert.

A képzés következő állomása ismét a lóanatómia lesz, ezúttal Dr. Gerics Balázs és Dr. Sótonyi Péter, a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar dékájnának előadásában.

Kapcsolódó cikkek:

Patkolókovácsok az iskolapadban >>

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?