A fogatlovak patkolása

lazarz250Mire kell különösen odafigyelni, mitől különleges, mitől más a fogatlovak patkolása, mint a más szakágakban dolgozó lovaké? Ormándi Zsolt a fogatlovak patkolásáról mesél.

.

A fogatversenyek három különböző versenyszámból tevődnek össze: ezek a díjhajtás, a maraton- és végül az akadályhajtás. A fogatlovak munkájuk nagy részét ügetésben végzik, ellentétben a lovagolt lovakkal, melyek nagyságrendileg több vágtamunkát végeznek. A fogatlovak mozgása inkább a díjlovakéra hasonlít – amellett, hogy egy folyamatos ferdén hátrafelé ható visszahúzó erő is hat rájuk. Fogatlovak esetén fokozottan érvényesül az a mondás, mely szerint a ló bizony farmotoros állat. A hátsó végtagok egyensúlya nagyban befolyásolja a fogatló mozgását és teljesítményét. Egy másik fontos különbség hogy a fogatlovak általában párban, vagy akár négyen egyszerre végzik a munkát.

MAPE: Négy lábra vannak patkolva?

A csikók munkájuk kezdetén általában csak két lábra kapnak cipőket, de mivel lényegesen többet dolgoznak változatos talajon (aszfalt, kemény talaj, murva, stb.), mint a hátaslovak, a szaru kopása gyorsabb, mint a növekedése, így kiképzésük előrehaladtával már négy patkót kapnak.

Lázár Zoltán és fogata

Lázár Zoltán és fogata

MAPE: Mit kell figyelembe venned patkoláskor? A ló fogatban elfoglalt helye fontos például?

Természetesen fontos, de ennél sokkal több tényezőt kell figyelembe vennie a patkolókovácsnak, ha jó munkát szeretne végezni. Fontos a ló kiképezettségi szintje, a fogat típusa (egyes, kettes, vagy négyes), a ló “munkahelye” (tehát a fogatban elfoglalt helye), de még a hajtó tudása, habitusa is számít. Emellett természetesen a tartási körülmények, a tréning pálya talaja, a következő verseny talaja, típusa is befolyásoló tényező.

MAPE: Számos szakágban használnak speciális, az adott szakág számára kifejlesztett patkókat. A galopplovak galopp patkót, az ügetőlovak ügetőpatkót kapnak a versenyekre, a western versenyzők között pedig népszerűek a csúszópatkók. Léteznek kimondottan a fogatlovak igényei szerint kifejlesztett patkók? Van esetleg olyan kiegészítők (pl. alátét, stift, sarok), amiket rutinszerűen használsz fogatlovak patkolása esetén?

A fogatlovaknak általában nincs szükségük semmi speciálisra, leggyakrabban általános sport patkót kapnak – természetesen megfelelően a lábaikra igazítva a fent felsorolt szempontok alapján. A túlzott kopás ellen nagy segítség a vídia stift. Enélkül előfordul, hogy a napi rutin munka folytán akár 2-3 hét alatt is elkopna a patkó. Persze fontos megjegyezni, hogy a stift és a sarok amellett, hogy nagy segítség a csúszásgátlásban, terhelést jelent az ízületeknek, ízületi artrózisra hajlamosíthatanak. A sarkak pedig a patamechanizmust akadályozzák kemény talajon, ahol nem tudnak teljesen besüppedni a talajba.

Dobrovitz József és fogata

Dobrovitz József és fogata

MAPE: A legjelentősebb hazai fogatversenyeken voltál jelen ügyeletes kovácsként. Pontosan mi a dolgod ilyenkor?

A versenyen résztvevő fogatok elvesztett patkóinak pótlása a legfőbb feladatom, de segítek sarkalni, tanácsot adok, ha szükséges.

MAPE: Ilyenkor hány ló van a gondjaidra bízva? 

Van, hogy 30-40 olyan fogat is van a helyszínen, akik nem hozzák magukkal a saját patkolókovácsukat. Szerencsére a legtöbbjüknek nincs szükségük a segítségemre, hiszen hibátlan patkolással indítják őket útnak.

MAPE: Vannak csapatok, akiket ilyenkor saját patkolókovácsuk is elkísér?
Ez nem jellemző, de például a svéd csapat egyik hajtója, Thomas Eriksson maga is patkolókovács, ebből a szempontból ők különösen szerencsés helyzetben vannak.

MAPE: Mennyi munkád szokott lenni ilyenkor?

Általában a maraton versenyszám után akad a legtöbb teendőm – bár ez a pálya nehézségétől és az időjárástól is függ. Ha nagy a sár, mély a talaj, akkor általában sok patkó elveszik menet közben.

Bozsik József

Bozsik József

MAPE: Melyek azok a tipikus problémák, amikkel ügyeletes kovácsként találkozni szoktál?

Nem jellemző, de előfordul, hogy túlnőtt szaruval, elhanyagolt patákkal, vagy már eleve nagyon kopott patkókkal érkezik a versenyző.

Igyekszem. A műhelykocsiban elsősorban Mustad Libero patkót tárolok a leggyakrabban előforduló méretekben. Ha pedig speciális patkóra van szükség, szálvasból bármit el tudok készíteni a helyszínen. Viszek különböző méretű sarkakat, patapótlót, ragasztót, talpbetéteket, patakitöltőket is. Úgy néz ki ilyenkor a műhelykocsi, mint egy patkolási kellék bolt. A lényeg az, hogy a lovak kényelme és egészsége biztosított legyen a verseny teljes ideje alatt.

MAPE: Olyan lovaknak is drukkolhatsz az ilyen versenyeken, akiket a mindennapokban is Te patkolsz?

Igen, általában bőven van kiért miért izgulnom.

Fotó: Horváth Krisztina, Hoefnet

Kapcsolódó cikkek:

Lázár Zoltán: Szeretem, ha az állatorvos és a patkolókovács együtt dolgozik >>

Dobrovitz József: A jó patkolás meglátszik a ló teljesítményén >>

Bozsik József: Semmi nem lehet fontosabb, mint a ló jóléte >>

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?