A francia favorit nyerte a Patkolókovács Versenyt

patkolas1-250A jósvafői Nemzetközi Patkolókovács Versenyek történetének legerősebb mezőnyében franciák legtapasztaltabb versenyzője, Ludovic Mathieu győzött. A háromszoros jósvafői bajnok, Pródán Norbert idén nem tudta megvédeni címét, de magabiztos teljesítménnyel csak néhány ponttal végzett a második helyezett William Hampson mögött.

.

A második versenynap délelőttje a patkolási feladatokkal telt. A versenyzők természetesen ezúttal is az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság hucul méneséből származó lovakkal dolgoztak. A feladat egy átlós lábpár megpatkolása volt egy angol első patkóval és egy francia hátsó patkóval.

Az első lábak patkolásában két angol, a hátsó lábak patkolásában pedig két francia versenyző jeleskedett, de Pródán Norbert mindkét részfeladatban a biztos harmadik helyet szerezte meg.

Patkolospatkok

Angol első patkó

Francia hátsó patkó

Helyezés – Név – Pontszám Helyezés – Név – Pontszám
1. William Hampson 84,5
2. George Rogerson 77
3. Pródán Norbert 72
4. Godó József 65,5
5. Ludovic Mathieu 63
6. Romain Maraisin 62
7. Adam Kosakowski 60
8. Thomas Schumnig 56
9. Alexander Hall 55
10. Paweł Lesner 50,5
11. Michał Kotkiewicz 48
12. Benoit Gehin 47
13. Mateusz Szczęsny 47
1. Ludovic Mathieu 78
2. Romain Maraisin 74
3. Pródán Norbert 72
4. George Rogerson 71
5. William Hampson 71
6. Godó József 70
7. Adam Kosakowski 68,5
8. Mateusz Szczęsny 68
9. Benoit Gehin 64
10. Alexander Hall 55
11. Michał Kotkiewicz 30
12. Paweł Lesner 16
13. Thomas Schumnig 15

patkolas2-790

A délutáni gyorskovácsolás versenyszám előtt ismét a show volt a főszerepben, így a versenyzők kicsit kipihenhették magukat. Jére István, a bornyitogató csapoló verseny háromszoros győztese ugyanis értesült arról, hogy az idei versenyzők milyen időeredményekkel teljesítették a szombati bornyitogatást. Kihívta a franciák nagyöregjét, Ludovic Mathieu-t egy gyors futamra, amibe László Dániel is beállt – bár ő a versenyben idén nem állt üllőhöz.

A feladat egyszerűsített volt az előző napihoz képest: kézhez kapták a versenyzők a palackokat, “csak” ki kellett nyitniuk azokat saját, helyben kovácsolt szerszámaikkal – természetesen úgy, hogy az üveg ne sérüljön és a dugónak is teljes egészében ki kellett kerülnie a palackból. Jére István ezúttal is megmutatta, hogy a székely furfangnak nincs párja: 3 perc 2 másodperc alatt nyitotta ki a borosüveget. Ha lenne ilyen Guinnes rekord, azt bizonyára ő tartaná.

A végleges helyezésekről a délutáni gyorskovácsolás döntött.

Gyorskovácsolás

gyroskovacsolas395

Helyezés – Név – Pontszám

1. Ludovic Mathieu 41
2. William Hampson 38
3. Pródán Norbert 32
4. Romain Maraisin 29
5. George Rogerson 27
6. Godó József 27
7. Adam Kosakowski 23
8. Michał Kotkiewicz 23
9. Alexander Hall 22
10. Benoit Gehin 20
11. Mateusz Szczęsny 17
12. Paweł Lesner 7
13. Thomas Schumnig 0

 

A 4. Nemzetközi Patkolókovács Verseny győztese a mezőny legtapasztaltabb versenyzője, a francia Ludovic Mathieu lett. A háromszoros jósvafői bajnok, Pródán Norbert idén tehát nem tudta megvédeni címét, ezúttal a harmadik helyet kalapálta össze magának. A második helyen az angolok favoritja, William Hampson végzett.

Összesített eredmény

Helyezés – Név – Pontszám
1. Ludovic Mathieu 347
2. William Hampson 319
3. Pródán Norbert 314,5
4. George Rogerson 283
5. Godó József 281
6. Adam Kosakowski 275
7. Romain Maraisin 265,5
8. Mateusz Szczęsny 251
9. Benoit Gehin 231
10. Alexander Hall 199,5
11. Michał Kotkiewicz 197
12. Thomas Schumnig 171
13. Paweł Lesner 143

dijak790

Kemények voltak az ellenfelek, ez várható volt. Nem vagyok csalódott, örülök a harmadik helynek, velük együtt öröm volt versenyezni. Fantasztikus szemük van a feladathoz és elismerésre méltó tudásuk.

Ludovic Mathieu 18 perc alatt készen volt a 25 percre kiírt gyorskovácsolással – ez magéárt beszél. Persze tegyük hozzá, hogy ők ezt tanulják az iskolában. Sokat lehet tanulni tőlük, hasznos trükköket lehet ellesni abból, ahogy dolgoznak. Mi például a zömítéssel kezdjük a munkát, hogy a hegyfalnál legyen majd később anyag és hátul hegesztünk. Ők pont fordítva: elöl hegesztenek.

George Rogersonra is érdemes lesz odafigyelni, fogunk még hallani róla. Ügyes kölyök, kell még neki egy kis rutin, és akkor  sorra szerzi majd a győzelmeket. William Hampson második helye sem lehet meglepetés, hiszen világbajnokokkal – Nigel Fennellel és Steaven Beane-nel tréningezik.

A lengyelek is szépen feljöttek, látszik, hogy évente 3-4 versenyen is részt vesznek, illetve hogy nemzetközileg elismert versenyzőkkel és bírákkal készülnek a megmérettetésekre. A mostani versenyre például Konrad Meier készítette fel őket” elemezte a mezőnyt Pródán Norbert. “Jó volt a hangulat, az ellátás, a szpíker és a közönség is. Köszönet mindezért a helyieknek!” tette hozzá.

prodan790

“Az elmúlt négy év alatt eljutottunk oda, hogy bár a mezőny létszáma csökkent, de Nyugat-Európában is jegyzett versenyzők jönnek hozzánk, és évről évre jobb híre van a jósvafői Nemzetközi Patkolókovács Versenynek.

A jövőben is ezt az irányt szeretnénk követni: a mennyiség helyett a minőségre koncentrálni és a lehető legmagasabb szakmai színvonalat elhozni Magyarországra. Úgy gondolom, ez az az út, ami a jövőbe vezet.

Ezúton is szeretnék köszönetet mondani Marosi Mariannának, Veress Balázsnak, Boros Krisztiánnak és Jóna Gábornak, valamint az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság dolgozóinak a rendezvény kiváló, színvonalas előkészítéséért és lebonyolításáért.

Köszönet illeti Dr. Gerics Balázst, aki idén is összefogta a négy idegen nyelvet beszélő mezőnyt. Köszönöm Ombódi Viktória és Ormándi Tamás munkáját, akik a verseny és a pontozás informatikai hátterét biztosították. Hálásak vagyunk szponzoraink, a Horst Weiss GmbH, a Weiss&Horváth Kft., a Werkman Horseshoes, valamint a Németh János Pincészet támogatásáért.

Nem utolsósorban pedig köszönöm a versenyzőknek, hogy eljöttek, időt és energiát szántak a részvételre és a felkészülésre” összegezte az idei versenyt Ormándi Zsolt, a Magyar Patkolókovácsok Egyesületének elnöke.

ormandi790

Összességében elmondhatjuk, hogy bár a jósvafői patkolókovács versenyek történetének legkisebb létszámú , de egyúttal legerősebb mezőnyét láthattuk idén az üllők mögött. 2016-ban innen folytatjuk.

Kapcsolódó cikkek:

Francia győzelem kovácsolásban >>

Nagy meglepetés volt a meglepetéspatkó >>

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?