Mennyiség helyett minőség

josvafo250„A mennyiség helyett a minőségre koncentrálni és a lehető legmagasabb szakmai színvonalat elhozni Magyarországra. Úgy gondolom, ez az az út, ami a jövőbe vezet” – Ormándi Zsolt összegzése a 4. Nemzetközi Patkolókovács Versenyről és az elmúlt négy év tapasztalatairól:

.

“Az elmúlt négy év alatt eljutottunk oda, hogy bár a versenyzők létszáma csökkent, de Nyugat-Európában is jegyzett versenyzők jönnek hozzánk, és évről évre jobb híre van a jósvafői Nemzetközi Patkolókovács Versenynek. Számukra ennek a versenynek nincs tétje, de szívesen jönnek edzésképp.

Nyugat-Európában és idehaza is csak a patkolókovácsok kis százaléka foglalkozik kovácsolással, különösen azon a szinten, amit egy ilyen verseny megkövetel. Ez valahol a félkész patkó, mint tömegtermék megjelenésének a következménye. Angliában és Franciaországban viszont, ahol a patkolókovácsok képzésének hagyományosan része a kovácsolás magas szintű elsajátítása, több fiatal foglalkozik ezzel, így viszonylag sok gyakorlott fiatal versenyzőjük van.

Sajnos a fiatal magyar patkolókovácsok nem képviseltették magukat a versenyen, pedig az itt látottak, a tapasztalt versenyzőktől ellesett tudás jól beépíthető a mindennapi munkába.

Ludovic Mathieu munka közben

Ludovic Mathieu munka közben

Nagy megtiszteltetés, hogy Ludovic Mathieu (Európa-bajnokságon kétszer volt 2., a világbajnokságon 3. helyezést ért el. 15 alkalommal volt francia bajnok) eljött hozzánk és megmutatta tudását. Lenyűgöző volt látni a magabiztosságát, nyugodtságát, ahogy kényelmesen megoldotta a feladatokat jóval a kiírt időn belül.

Szembetűnő, hogy a lengyel csapat (Adam Kosakowski, Michal Kotkiewicz, Pawel Lesner, Mateusz Szczęsny) mennyit fejlődött az elmúlt négy év során. Az első alkalommal még az egyszerűbb feladatok is nehézséget jelentettek, idén pedig már magabiztosan felvették a kesztyűt a többi versenyzővel. Követendő példát mutatnak számunkra is.

Mateusz Szczęsny

Mateusz Szczęsny

Hazai versenyzőink, Pródán Norbert és Godó József maximálisan kitettek magukért. Magabiztosan hozták azt, amit tudnak, és külföldi versenyzőtársaik elismerését is kivívták.

Godó József

Godó József

Ezeket a tapasztalatokat összegezve látható, hogy van még hová fejlődnünk. A jövőben is ezt az irányt szeretnénk követni: a mennyiség helyett a minőségre koncentrálni és a lehető legmagasabb szakmai színvonalat elhozni Magyarországra. Úgy gondolom, ez az az út, ami a jövőbe vezet. Talán néhány év múlva nálunk is felnő egy olyan fiatal kovácsgeneráció, melynek tagjai felveszik a versenyt a nyugat-európai mezőnnyel.

Ezúton is szeretnék köszönetet mondani Marosi Mariannának, Veress Balázsnak, Boros Krisztiánnak és Jóna Gábornak, valamint az Aggteleki Nemzeti Park Igazgaztóság dolgozóinak a rendezvény kiváló, színvonalas előkészítéséért és lebonyolításáért. Elismerésem azoknak a hétköznapi hősöknek, akik részt vettek az előkészítésben, az építésben, a bontásban, segítettek a lovak felállításában, vagy éppen a lovak fejét fogva segítették a versenyzők munkáját.

Külön köszönet illeti Dr. Gerics Balázst, aki idén is összefogta a négy idegen nyelvet beszélő mezőnyt. Köszönöm Ombódi Viktória és Ormándi Tamás munkáját, akik a verseny és a pontozás informatikai hátterét biztosították, illetve Tamásnak, hogy idén is megörökítette a verseny legemlékezetesebb pillanatait.

Hálásak vagyunk szponzoraink, a Horst Weiss GmbH, a Weiss&Horváth Kft., a Werkman Horseshoes, valamint a Németh János Pincészet támogatásáért.

Nem utolsósorban pedig köszönöm a versenyzőknek, hogy eljöttek, hogy időt és energiát szántak a részvételre és a felkészülésre. Találkozzunk jövőre is Jósvafőn!”

Kapcsolódó cikkek:

A francia favorit nyerte a Patkolókovács Versenyt >>

Francia győzelem kovácsolásban >>

Nagy meglepetés volt a meglepetéspatkó >>

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?