Beszéljünk a csüdsömörről!

sarbanpatanyom250Ismét beköszöntött az ősz, itt a hideg, jön az eső, egyre rövidülnek a nappalok. A lovasok ilyenkor rendre kevesebb időt tudnak kedvencükkel tölteni, a lovak egy része ezért ebben az időszakban sokkal többet tartózkodik az istállóban, illetve sáros, csúszós, felázott karámokban, mint tavasszal vagy nyáron.

.

A nyirkos idő és a sár kedvez a különféle baktériumok szaporodásának is, emiatt az őszi-téli hónapok egyik jellegzetes problémája a csüdsömör.

A csüdsömör egyfajta bőrgyulladás, amelyet általában baktériumok okoznak. A sárban előforduló baktériumok a bőr alá kerülve szőrhullást eredményeznek, súlyosabb esetben elbontják a húst, sőt a szarut is. A csüd szőrzete összetapad és csomós lesz, a bőr és a bőr alatti kötőszövet gyulladása miatt a láb megduzzad, a bőr felsebesedik, berepedezik és nedvezik, majd a szőr kihullik, a bőr felületén hegek keletkeznek, amelyek újra felrepednek és nedveznek.

loasarban625

A csüdsömör bár a dúsabb lábszőrzettel megáldott lovakat jobban veszélyezteti, igazából bármilyen lovon megjelenhet. A csüdsömör makacs elváltozás, ami a láb felsőbb részeire is felhúzódhat és akár sántaságot is okozhat.

csudsomor625

A csüdsömörben szenvedő, vagy arra hajlamos lovak lábait mindig tisztán és szárazon kell tartani. Tehát a karámból, vagy a pályáról behozva le kell mosni róluk a sarat, majd alaposan megszárítani a lábaikat.

Érdemes az érintett bőrfelületet akár megelőzésképpen is valamilyen zsíros krémmel leápolni, mielőtt a ló sáros talajon töltené az idejét. Ez lehet Sudocream, Neogranormon, illetve valamilyen speciálisan erre a problémára kifejlesztett készítmény is – kiválasztásában kérd állatorvosod segítségét. Fontos, hogy ezeket a krémeket is naponta le kell mosni a bőrfelületről.

Kapcsolódó cikkek:

Őszi-téli pataproblémák >>

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?