Magyar patkolókovácsok Lengyelországban

lengyelo250Godó József, Hegedűs Tibor, Lövei Attila és Pródán Norbert idén is útra kelt, hogy részt vegyenek a lengyelországi Toporzysko-ban megrendezett nemzetközi patkolókovács versenyen. Pródán Norbert beszámolója következik:

.

Csütörtökön este 9 körül érkeztünk Toporzysko-ba, amit egy jóféle hazaival meg is ünnepeltünk azok társaságában, akik már a helyszínen voltak: segítőkkel és szervezőkkel, és persze a verseny bírájával, Andy Reader Smith-szel, aki Új-Zélandról származik, de Angliában él és dolgozik.

lengyeloOG

Pénteken délelőtt közös tréningen vehettünk részt bíránkkal. Az ilyen gyakorlások a feladatok pontos megértését és minél jobb elkészítését szolgálják, hogy ne csak egy-egy képre legyenek utalva a versenyzők. Andy délután bemutatta azt a feladatot is, ami alapján majd a döntőbe jutó hat haladó és tíz nyitott kategóriás versenyzőnek patkolnia kell vasárnap.

Este sötétedés után vacsora várta a lelkes csapatot természetesen helyi specialitásokkal. Idén is kitettek a szervezők magukért, kólikagyanús állapotban tértünk nyugvóra.

Toporzysko790

Pénteken délelőtt egy Roadster és 3/4 falcolt első patkó volt a feladat a nyitott kategóriában, míg a haladóknak konkáv első párt kellett kovácsolniuk. Délután első lábra való hegyfalkápás tojáspatkó volt a nyitott kategória feladványa, a haladóknak pedig lyukasztott első és extenziós hátsó patkót kellett készíteniük.

Az elkészült patkóforma és a lyukak elhelyezése volt a két legfontosabb szempont, amire figyelnünk kellett, majd persze a méret, tisztaság, falc mélység, a lyuk mérete az adott szeghez (E5 – E10-ig).

A haladók között a debreceni Lövei T. Attila jutott döntőbe 14 résztvevő közül hetedikként. Nyitott kategóriában Pródán Norbert jutott a tízes döntőbe harmadikként 21 résztvevő közül.

Lövei T. Attila

Lövei T. Attila

Attila a hatodik helyen zárta a patkolást, Norbi pedig másodikként, ami igen jó eredmény ebben a versenyszámban. Itt konkáv anyaggal kellett első lábat patkolni, ezzel együtt stégbár első patkót kellett készíteni egy óra alatt.

Pródán Norbert

Pródán Norbert

Godó József a 15., Hegedűs Tibor a 21. helyen zárt egy félreértés miatt, ugyanis jobb lábra való patkó helyett balost készített.

Összegzésképp elmondhatjuk, hogy igen tanulságos hétvége volt. Sok eredményes kovácsot láttunk Hollandiából, Dániából, Angliából, Ír- és Lengyelországból, tanultunk is tőlük bőven. Mindamellett, hogy nagyon szimpatikus szakembereket ismertünk meg, többen (még a szervező is) jelezték részvételi szándékukat Jósvafőn a jövő évben. Várjuk őket szeretettel.

Pródán Norbert

Fotó: Paulina Pysz, Centrum Podkuwnicze

Kapcsolódó cikkek:

A 4. Nemzetközi Patkolókovács Verseny képekben >>

A francia favorit nyerte a Patkolókovács Versenyt >>

Pródán Norbert ezúttal Franciaországban nyert >>

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?