A nyírrothadás oka, megelőzése és kezelése

loasarban250A nyirkos idő és a sár kedvez a különféle baktériumok szaporodásának, így az őszi-téli hónapok egyik jellegzetes problémája a nyírrothadás, amitől a leghatékonyabban napi rendszeres patapucolással és az istálló tisztán tartásával védheted meg lovadat.

.

A nyírrothadást általában anaerob rothasztó baktériumok okozzák, melyeknek legfőbb ellensége a szárazság és a levegő. A nyírrothadás könnyen felismerhető kellemetlen és jellegzetes szagáról és a fekete kenőcsös váladékról melyeket a rothasztó baktériumok termelnek, mikor feloldják a nyír szaruját. A nyírrothadás a középső nyírbarázdából indul ki.

Fontos tehát, hogy az alom mindig száraz, és a ló patája pedig gondozott legyen. Érdemes lovad patáit nem csak lovaglás előtt, hanem akkor is mindig kipucolnod, mielőtt lovad száraz almon, vagy talajon mozoghat. Így nem a patában összegyűlt trágyát, vagy épp sarat és kavicsokat préseli még jobban bele a szaruba, hanem a nyír és lehetőséget kap, hogy szellőzzön, száradjon.

Megelőzésképpen érdemes ebben az időszakban is rendszeresen lemosnod lovad patáit, majd patazsírral, vagy pataolajjal lekenni őket. Az ok egyszerű: ugyanaz a készítmény, ami nyáron a túlzott kiszáradástól védi a pataszarut, az ilyenkor a túl sok nedvességtől és a baktériumok elszaporodásától óv.

nyirrothadas-kezeles-790

Nyírrothadás kezelése – Fotó: Ormándi Zsolt

Ha pedig már megtörtént a baj és tapasztalhatóak lovad patáján a nyírrothadás tünetei, jó szolgálatot tesz az SBC paszta, a fakátrány, valamint a patkolókovácsoknál kapható speciális nyírfertőtlenítő szerek. A versenyzőknek érdemes figyelniük a dopping listán szereplő készítményekre. Fontos tudnod, hogy ezeket a készítményeket naponta használni kell a teljes gyógyuláshoz. Az, hogy a patkolókovács 6-8 hetente rendbe teszi a lovad lábát, még édeskevés a sikerhez.

Kapcsolódó cikkek:

Beszéljünk a csüdsömörről! >>

Őszi-téli pataproblémák >>

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?