Kovácstrükk: ragasztószalag a ló orrán

ducttape250Keresztül-kasul bejárták az internetet azok a képek és videók, melyeken a patkolókovácsok ragasztószalag segítségével nyugtatják meg az ideges, nehezen kezelhető lovakat. De valóban ennyire hatásos a módszer? Kipróbáltuk!

.

MacGyver óta tudjuk, hogy némi szigetelőszalaggal és egy svájci bicskával minden problémás helyzetet meg lehet oldani. És bár a patkolókovácsok általában nem készítenek szilvalekvárból atombombát, és svájci bicskát sem használnak a szarufaragáshoz, ragasztószalag általában van náluk és nem félnek használni:

ducttape

Ormándi Zsolt patkolókovács több lovon is kipróbálta már a módszert. Mint mondja, volt olyan ló, akinél bevált és a patkolás-körmölés ideje alatt nyugodtan viselkedett az orrára ragasztott szalagnak köszönhetően, és volt olyan négylábú kliense is, akinél várni kellett egy kicsit a hatásra, de olyan is, akinél semmit nem ért a trükk.

A legnagyobb meglepetést pedig egy fiatal ló okozta, aki bepánikolt az orrára ragasztott szalagtól, elfeküdt és úgy vágott a mellső lábaival, hogy nagy nehézséget okozott, hogy eltávolítsa a ragasztót. Szerencsére a lónak az ijedtségen kívül semmi baja nem esett, és az incidens után sokkal könnyebb volt együttműködésre bírni.

Csodákra tehát a szigetelőszalag sem képes, mindig az adott helyzet és az adott ló függvénye, hogy mennyire válik be a használata. Ha úgy döntesz, hogy kipróbálod, mindig figyeld a ló reakcióit, és ha szükséges, a magad és a ló biztonsága érdekében távolítsd el a ragasztószalagot. Fontos, hogy a szalagot csak annyira simítsd rá a ló orrára, hogy az ne essen le, majd amikor nincs már rá szükség, a szőr növekedésével megegyező irányban óvatosan távolítsd el.

Van azonban egy helyzet, amikor a ragasztószalag használata teljesen biztonságos és hatásossága 100%-ban bizonyított:

Kapcsolódó cikkek:

Megkönnyítheted a pataápolást idős, sérült lovadnak >>

A patkolás lélektana felnőtt lovaknál >>

A csikók körmölésének pszichológiája – stresszmentes pataszabályozás a kezdetektől >>

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?