A patahengert érintő problémák és aszimmetrikus végtagállások

muhely250Idén is egy rendkívül tartalmas hasznos tudásanyaggal töltött kétnapos továbbképzéssel nyitjuk az évet. Ezúttal Antoine Corona (Franciaország) és Mark Caldwell (USA / UK) látogatnak el hazánkba és tartanak előadást a magyar állatorvosoknak és patkolókovácsoknak.

.

A “patahenger-gyulladás” kifejezéssel számos, a pataízület környéki képletek valamelyikétől kiinduló kórképet foglalunk össze. Etimológiájuk különbözőségei adott esetben akár eltérő terápiás megoldásokat kívánnak meg. A konzervatív kezelés egyik hosszú ideje eredményesen alkalmazott módja a gyógypatkolás. Egyes, ilyenkor alkalmazott patkolási módok hatásmechanizmusáról, ezek biomechanikai hátteréről szólnak a bemutatóval egybekötött előadások.

muhely

Az aszimmetrikus végtagállások nemcsak a lovak küllembírálatakor esnek kedvezőtlen megítélés alá, hanem a lovak használhatóságát is komolyan befolyásolhatják. A csikókori módosítási lehetőségek csupán rövid ideig adottak, legyenek azok akár a patkolókováccsal együttműködve alkalmazott korrekciós lépések, akár a csontozat fejlődését befolyásoló noninvazív ill. műtéti eljárások. Egy kifejlett ló esetében sem kell azonban lemondanunk az eredményes (sport- ill. hobbi célú) hasznosíthatóságról, hiszen ortopéd patkolással számos kondíció megfelelően kezelhető.

aszimm790

Mindkét tünetegyüttesre részletes megoldási javaslatokat prezentál két, méltán híres vendégelőadónk. A bemutatók azonban nem egymás ismétlései lesznek, hanem előadóink ütköztetni fogják nézeteiket – pl. már az alkalmazott patkók anyagából kiindulva is.

acr350 caldwell350

Antoine Corona

1986-ban végzett mesterkovácsként Belgiumban, majd Franciaországban folytatta tanulmányait és a tapasztalatszerzést (Saint-Cyr Coëtquidan).

Megfigyelései, kutatásai és tapasztalatai alapján 2000-ben alkotta meg az ACR alumíniumpatkó termékcsaládot, ami a patkolókovácsok és állatorvosok legmagasabb elvárásainak is megfelel. Folyamatos együttműködésben áll kutatóközpontokkal és állatorvosi egyetemi klinikákkal. Emellett világ- és Európa-bajnokságok rendszeres résztvevője.

Előadásai és demonstrációja során taglalja a Magyarországon még alig alkalmazott, alumíniumból készült patkók általa továbbfejlesztett változatainak előnyeit.

Mark Caldwell

Nemzetközileg elismert oktatókovács, 30 éves tapasztalattal a háta mögött a terápiás célú patkolás terén. Évekig volt a Myerscough School of Farriery oktatója, jelenleg a University of Liverpool PhD hallgatója. Eddig több mint 30 országban tartott már előadásokat állatorvosoknak és patkolókovácsoknak.

A hagyományos vaspatkók gyakorta alkalmazott, ortopédiai célú átalakításai mellett Mark Caldwell a Werkman cég által kifejlesztett Orthokit nevű moduláris rendszert is bemutatja, melyekkel a gyári patkók jelentős mértékű funkcionális átalakítása érhető el, így nem csupán szálvasból készülő ortopéd patkót kérhet az állatorvos a patkolókovácstól.

Letölthető jegyzetek Mark Caldwell előadásaihoz:

Program

Péntek, 2016. április 1.

 • 9:00 regisztráció
 • 9:30 anatómia, konformáció, biomechanika
 • 11:00 kávészünet
 • 11:15 patkolás elméleti háttere, patkolási terv készítése, mozgásanalízis
 • 13:00 ebédszünet
 • 14:30 klinikai tünetek, patkó formája, egyedi patkók biomechanikai hatásai
 • 15:30 esetbemutatás, patkolás
 • 19 óra után “late night show”: kerekasztal-beszélgetés vendégelőadóinkkal

Szombat, 2016. április 2.

 • 8:00 MAPE közgyűlés
 • 9:30 pataegyensúly: kritériumok, markerek; ideális körmölés
 • 11:00 kávészünet
 • 11:15 Orthokit gyakorlati hegesztési bemutató
 • 13:00 ebédszünet
 • 14:30 alternatív körmölési eljárások
 • 15:30 esetbemutatás, patkolás

A rendezvény fővédnöke Prof. Dr. Sótonyi Péter

sotonyiprof350

Prof. Dr. Sótonyi Péter a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar dékánja, az Anatómiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára, a Semmelweis Egyetem és a Kaposvári Egyetem Tiszteletbeli Doktora. A Magyar Tudományos Akadémia doktora, és a Magyar Lovassport Szövetség alelnöke.

Prof. Dr. Sótonyi Péternek nagyon fontos szerepe volt abban, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szárnyai alatt, a Szent-István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar és a Magyar Patkolókovácsok Egyesülete koordinálásával 2015-ben elindulhatott az első patkolókovács-mester vizsgafelkészítő tanfolyam hazánkban.

Helyszín: Lógyógyászati Tanszék és Klinika (2225 Üllő, Dóra major)

Részvételi díj (tartalmazza a kávészüneteket, a pénteki és a szombati ebédet):

 • MAPE és MLGYÁE tagoknak, állatorvostan hallgatóknak, illetve a Lógyógyászati Tanszék és Klinika dolgozóinak: 20.000 Ft
 • Nem tag patkolókovácsoknak és állatorvosoknak: 40.000 Ft
 • Péntek esti fakultatív vacsora a Nyerges Hotelben: 4.000 Ft

A résztvevő állatorvosok számára a képzés kamarai továbbképzési pontot ad.

Jelentkezés módja: A lenti regisztrációs adatlap kitöltésével.

További információ: Rábaközi Sándor (+36 30 327 3035, rabakozis@gmail.com)

Jelentkezési határidő: 2016. március 28.

Szálláslehetőség: Nyerges Hotel Thermal*** Superior (Monor, Hegyessy tanya 3., tel: +36-29-410-758, www.nyergeshotel.hu) Ha a foglaláskor a rendezvényre hivatkozol, kedvezményes áron tudod lefoglalni szállásodat.

acr150 Antoine Corona az ACR Aluminium Horseshoes támogatásával látogat Magyarországra.
Werkmanlogo150 Mark Caldwell a Werkman Horseshoes támogatásával látogatnak el hozzánk.
póló gábornak A rendezvény ideje alatt a Ford kiállítás és tesztvezetés útján bemutatja teljes haszongépjármű palettáját. Kiemelt akcióval várják az érdeklődő patkolókovácsokat!
mlgyae150 ltklogo150

A rendezvény a Magyar Lógyógyász Állatorvosok Egyesülete, a Lógyógyászati Tanszék és Klinika és a Magyar Patkolókovácsok Egyesületének közös rendezvénye állatorvosok és patkolókovácsok számára.

A rendezvény regisztrációs száma: 31/TK/2016/MÁOK

A rendezvény továbbképzési pontértéke: 1. nap = 33 pont, 2. nap= 33 pont, a két nap összesen = 66 pont

Regisztráció

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?