10 éves a Magyar Patkolókovácsok Egyesülete

10th2502006 tavaszán az akkori Anivet egyik hátsó szobájában néhány lelkes patkolókovács ülte körül az asztalt. Egészségesebb lábakon álló, jobban teljesítő lovakról, és arról álmodtak, hogy ismét rangja legyen hivatásuknak. Ők hozták létre a Magyar Patkolókovácsok Egyesületét.

A MAPE rövidítés mára fogalom, márka, védjegy a magyar lovas életben.

.

És hogy mi történt 10 év alatt?

– A Magyar Patkolókovácsok Egyesületének mára 67 tagja van.

23 szakmai rendezvény és húsznál több neves hazai és külföldi előadó járt már nálunk.

– 4 sikeres Nemzetközi Patkolókovács Versenyt rendeztünk meg.

– Elértük, hogy ne csak az állatorvosok, de a patkolókovácsok is kedvező áron köthessenek felelősségbiztosítást – ami biztonságot jelent a szakembernek és a lótartónak egyaránt.

– Új, szilárdabb alapokra helyeztük a patkolókovácsok képzését, lovas előképzettséget, átfogó gyakorlatot és alaposabb ismereteket követelve meg.

– Hosszas előkészítés után a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szárnyai alatt, a Szent-István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar és a Magyar Patkolókovácsok Egyesülete koordinálásával elindult a patkolókovács-mester vizsgafelkészítő tanfolyam.

– Sikerült hatékony és eredményes együttműködést kialakítanunk a lógyógyász állatorvosokkal, állatgyógyászati intézményekkel, szakhatóságokkal.

– Folyamatosan tájékoztatjuk és szakmai információkkal látjuk el a lovasokat, lótartókat

10th600

10 év után is hiszünk benne, hogy:

A patkolókovácsok oktatásával sokat tehetünk a magyar lovak jólétéért és egészségéért.

A patkolókovács fontos szereplő a lovak egészségmegőrzésében, hiszen rendszeresen, 6-8 hetenként találkozik a lóval és a lótartóval.

– A lovak jólétét azzal szolgáljuk a leginkább, ha a patkolókovácsok és az állatorvosok együtt tudnak dolgozni, kölcsönösen segítik egymás munkáját és „egy nyelvet beszélnek”

Kozgyules-2013-247-790

Óriási dolog, amit a Magyar Patkolókovácsok Egyesülete elért az utóbbi 10 évben” – mondta a MAPE jubileumi közgyűlésén Prof. Dr. Sótonyi Péter, aki már a kezdetektől fogva támogatta a patkolókovácsok ügyét.

Így kezdődött ez 230 évvel ezelőtt is, amikor Magyarországon a világon harmadikként létrejött az állatorvosképzés. Volt egy kurzus a patkolókovácsok és egy járványtani kurzus az állatorvosok számára. A gyakorlati képzést patkolókovácsok tartották. Mindig volt patkolókovácsa az állatorvosképzésnek, ebből nőtte ki magát az Egyetem.

Nagy öröm, hogy itt tartjátok ezt a rendezvényt és nagyon fontos, hogy rengeteg állatorvos is itt van. Ez az összefogás az, amire szükség van.

A klasszikus értelemben vett patkolókovács szakma sajnos a rendszerváltásig szinte kihalt. Csak kovács volt és kovácsképzés. El kellett jutni a vastól újra a ló lábáig, ez teremtődött meg ezzel az összefogással. Sokkal többet kell a lóhoz és a lóvégtaghoz érteni, mint a vashoz.

A patkolókovácsoknak legalább akkora, ha nem nagyobb szerepe van a végtag-megbetegedések felismerésében, mint az állatorvosoknak. És sokkal többet tudnak, mint egy általános állatorvos” – mondta Prof. Dr. Sótonyi Péter, a jubileumi közgyűlés és az ahhoz kapcsolódó továbbképzés fővédnöke.

Patkolva790

Fontos mérföldkőhöz érkezett tehát a hazai patkolókovács szakma, hiszen eredményes 10 évet tudhatunk magunk mögött. De a legfontosabb az, hogy tudjuk, a MAPE tagjai a lovak jólétéért dolgoztak az elmúlt 10 év minden egyes napján, és hogy hasonlóképp fognak tenni a jövőben is.

Köszönjük a nekünk megszavazott bizalmat a lovasoknak, lótartóknak és állatorvosoknak!

Kapcsolódó cikkeink:

Videó: Jósvafő 2014 >>

Elkészült a hivatalos versenyvideó >>

Nemzetközi Patkolókovács Verseny Összefoglaló Videó >>

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?