Ha nincs koncepciód, mindegy, milyen patkót ütsz fel

250MiguelNeves előadókkal ünnepelte 10. születésnapját a Magyar Patkolókovácsok Egyesülete. Ezúttal Mark Caldwell oktatókovács és kollégája, Dr. Miguel Paricio, valamint a francia Antoine Corona látogatott hazánkba, hogy előadást tartsanak a magyar szakembereknek. Ahogy azt már megszokhattuk, a Magyar Lógyógyász Állatorvosok Egyesületével együttműködve ez a rendezvény is nyitott volt a lovas állatorvosok számára is.

.

A rendezvényt Prof. Dr. Sótonyi Péter nyitotta meg a Lógyógyászati Tanszék és Klinika előadótermében: „Óriási dolog, amit a Magyar Patkolókovácsok Egyesülete elért az utóbbi 10 évben. Így kezdődött ez 230 évvel ezelőtt is, amikor Magyarországon a világon harmadikként létrejött az állatorvosképzés. Mindig volt patkolókovácsa az állatorvosképzésnek, ebből nőtte ki magát az Egyetem.

Nagy öröm, hogy itt tartjátok ezt a rendezvényt és nagyon fontos, hogy rengeteg állatorvos is itt van. Ez az összefogás az, amire szükség van.” mondta a hamarosan önálló egyetemmé váló Állatorvos-tudományi Kar dékánja.

790hallgatosag

Az előadások sorát, melyek témája a patahengert érintő problémák és aszimmetrikus végtagállások voltak, a Nagy-Britanniában és Amerikában is dolgozó Mark Caldwell nyitotta meg. A nemzetközileg elismert oktatókovács a Liverpooli Egyetemen a kutatja kovácsolás és patkolás tudományos hátterét. „A lovak olyanok, mint a nők: ha nincs elég és megfelelő cipőjük, nem boldogak” – kezdte előadását.

Nem csak elmondta, de be is mutatta, hogy valóban nincs új a nap alatt – még a patkolás és kovácsolás terén sem, hiszen a lovakat már 2000 éve patkoljuk, a ma használt különböző célú patkóknak pedig már nagyon-nagyon régen megvoltak az ősei.

A patkolás célja pedig az idők folyamán mit sem változott: a szaru túlzott kopásából eredő sántaság elkerülése, a pata védelme, a csúszásgátlás, és persze a különféle egészségügyi problémák, konformációs hibák korrekciója okán nyúltak a patkóhoz a patkolókovácsok régen és ma is.

És míg az elmúlt 50 év a tömeggyártásról, a félkész bolti patkók térhódításáról szólt, az utóbbi 10 évben a kutatásé lett a főszerep, egyúttal az is újra visszaköszön, mennyire fontos, hogy a patkolókovács tudjon kovácsolni. Hiszen ma sem arról szól a patkolókovács munkája, hogy levesz egy patkót a polcról és felüti a ló lábára, mert a legmodernebb patkók sem helyettesítik a körmölési és kovácsolási, patkolási ismereteket.

Mark Caldwell és Dr. Miguel Paricio

Mark Caldwell és Dr. Miguel Paricio

A patkolókovács minden egyes körmölés és patkolás során manipulálja, módosítja a patát és a lábvéget érő erőket, hogy fenntartsa a ló egészségét. Ez csak akkor lehetséges, ha a szakember ki tudja alakítani a ló lábvégére ható erők megfelelő egyensúlyát. Ehhez persze mindig a lovat a maga egészében kell elbírálnia, még mielőtt bármit is tenne. A ló konformációja ugyanis kompromisszum is egyben, mivel nincs tökéletes ló. Ugyanakkor nagyon sok konformációt tekinthetünk normálisnak.

A patkolókovácsnak mindig pontosan tudnia kell, hogy mi is a célja az adott ló patkolásával: A patának több védelemre van szüksége? Nagyobb alátámasztás kell? Netán a csúszásgátlás a cél? Vagy valamilyen terápiás, ortopéd megoldásra lesz szükség? Hiszen a választott a patkó a ló részévé válik, mindegy, hogy szegeli, vagy ragasztja a szakember. Kihatással van arra, hogy a ló hogyan dolgozik, hogyan teljesít, hogyan mozog.

Dr. Miguel Paricio

Dr. Miguel Paricio

A patkolókovácsnak ráadásul tisztában kell lennie azzal is, hogy az általa választott körmölési módnak és patkónak a pozitív hatásai mellett milyen nem kívánt mellékhatásai lesznek. Hiszen azzal, hogy a kovács leveszi a terhelést az egyik anatómiai képletről, egyúttal áthelyezi egy másikra. Ilyenkor mindig az a kérdés, hogy ezt a ló tolerálni tudja-e addig, ameddig szükség van rá.

„Ha nincs koncepciód, mindegy, milyen patkót ütsz fel” – összegezte mondandóját Mark Caldwell.

Antoine Corona elmondta, hogy az aszimmetrikus láb gyakran már egyetlen körmöléssel egyensúlyba hozható – de persze fontos, hogy a patkolókovács ne akarja túl gyorsan helyreállítani az ideálisnak tűnő állapotot.

A lábak aszimmetriája ismét olyan probléma, amikor a lovat a maga egészében kell figyelni, hiszen nem biztos, hogy a lábak konformációja okozza a különbséget, a probléma oka például a hát fájdalma is lehet. Felhívta hallgatósága figyelmét arra is, hogy az aszimmetria akár az átlós lábpárakat is érintheti.

Antoine Corona

Antoine Corona

Antoine Corona lótartókhoz, állatorvosokhoz és patkolókovácsokhoz szóló legfontosabb üzenete, hogy ne várják meg, amíg lesántul a ló. Ha látják, hogy valamilyen probléma van, keressék meg az okot és igyekezzenek megtalálni az adott ló számára legjobb megoldást. Majd a patkolókovács kövesse a ló állapotát és rendszeresen ellenőrizze, hogy sikeres volt-e a korrekció.

Mint mondta, nem kell mindig a legbonyolultabb megoldáshoz nyúlni. Tapasztalatai szerint ugyanis a legtöbb esetben a helyes körmölés és a megfelelő patkó már elég ahhoz, hogy a pata regenerálódni tudjon és helyre tudja hozni magát. De ha az egyszerűbb út nem működik, nyúljanak bátran a bonyolultabb megoldásokhoz – bíztatta a hallgatóság soraiban helyet foglaló patkolókovácsokat.

Antoine Corona, aki többek között a 2012-es londoni olimpián induló sportlovakat is patkolt, arra is felhívta a figyelmet, mennyire fontos, hogy a patkolókovács hosszú távon gondolkozzon, hiszen rajta is nagyban múlik a ló sikere. Ehhez a sikerhez pedig a patkolókovácsnak pontosan ismernie kell, hogy az adott ló melyik szakágban milyen intenzitású és időtartamú munkát végez, milyen talajon dolgozik, illetve hogy mennyi ideig tart a versenyszezonja.

Antoine Corona szavait Czikora Gábor kollégánk tolmácsolta

Antoine Corona szavait Czikora Gábor kollégánk tolmácsolta

Mark Caldwellhez hasonlóan Antoine Corona is azt vallja, hogy ami a patkolást illeti, nincs új a nap alatt, de a patkolókovácsoknak ma már lehetőségük van arra, hogy sokkal hatékonyabb megoldásokkal dolgozzanak, mint korábban, hiszen a legkülönfélébb félkész patkók mellett számtalan szeg, ragasztó, patakitöltő, betét közül választhatják ki azt, amire négylábú klienseiknek épp szüksége van. Mint mondja, saját speciális alumínium patkóinak kialakításakor is az volt a célja, hogy olyan patkókat készítsen, melyek használatával a lovaknak és a patkolókovácsoknak egyaránt kedvez.

Fotók: Ombódi Viktória és Magyar Dorottya

Kapcsolódó cikkek:

10 éves a Magyar Patkolókovácsok Egyesülete >>

A patahengert érintő problémák és aszimmetrikus végtagállások >>

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?