Így készül a körkápás patkó / How to forge a toe cap shoe

toecap250Nigel Fennell megmutatja, hogyan készül az 5. Nemzetközi Patkolókovács Verseny egyik feladata, a körkápás hátsó patkó.

Nigel Fennell demonstrates how to forge one of the tasks of the 5th International Farrier Competition, the Toe Cap Hind Shoe.

.

Azoknak, akik ott lesznek Magyarországon az augusztusi versenyen, ahol én bíráskodok – ez a bonyolultabb patkók egyike. Szeretném megosztani az elkészítés stratégiáját azokkal, akik versenyeznek, illetve mindenkivel, akit érdekel.

Hiszen a versenyzés a tanulásról szól, így remélem, hogy ez az összeállítás segíti a felkészülést, és egy kis bepillantást enged egy bonyolultabb patkó elkészítésébe.

Ezt a patkót kalapácskészre készítettem, hogy lássátok, hogy még a legbonyolultabb patkókat is tökéletesen ki lehet dolgozni a kalapáccsal – bár a magyar verseny kiírása szerint ez a patkó reszelhető.

Használjátok bátran! Jó dolog megosztani egymással a tudást, mert ez teszi könnyebbé a holnapi munkát, és valahol mindannyian egy nagy család vagyunk, mi patkolókovácsok. Jó dolog adni egymásnak.

Nigel Fennell

For those who are going to the Contest in Hungary that I am Judging in August -this is one of the more difficult shoes. I wanted to share for those interested and who are going the stages in how this was made.

Competition is absolutely about education too , so I hope this helps in preperation for those attending and gives an insight into a difficult shoe.

I have hammer finished this shoe to demonstrate even some of the most difficult shoes can be made off the hammer – however the Speciman shoe for The Hungary Contest is rasped and file finish.

Enjoy all you steel Movin hoof Cuttin people out there! It’s good to share our skills – it makes tomorrow easier and after all we are all family in a tough trade. And it’s good to give back.

Nigel Fennell

toecapOG

Kiinduló helyzet / Starting position

1

Bejelöltem a közepét 1/8 inccsel eltolva a külső szár felé, valamint 1-3/4 nél a kápához zömítés előtt  / I marked centre off by 1/8 of an inch – and 1-3/4 for the toe cap width before bumping

2

1-1/2 inches zömítés és nyújtás a hegyfalnál / Big bump in the toe around 1-1/2 inches

3

4

Alakítsd ki a hegyfali részt és a kápa eltolását/ Forge and flatten the toe and cap extension

5

Húzd befelé és vékonyítsd el a hegyfali rész belső szélét/ Spread toe and inside web

6

Alakítsd ki a patkó sarkait/ Set down and draw the branches either side and forge heel on

7
A belső részt alakítsd úgy, hogy ha megfordítod, a hegyfali résznél legyen anyag, amiből dolgozhatsz / Spread inside so when you turn the toe you will have material to forge and protect the inner web as the toe is difficult to turn and the inside does take a pounding.

8-2

Jelöld be és árkolóval készítsd elő a kápát / Mark and cut toe cap

9-2

10-2

11

Az üllő szélén dolgozva alakítsd ki a kápát / Forge cap on edge of anvil

12

13

Így dolgozd el a kápa széleit / Tidy cap corners like this

14

15

A felhajtás előtt alakítsd kissé szögletesebbre a kápát / Square up cap before turning up

16

Jelöld be a szegárkakat a még egyenes anyagon / Mark fullering in the straight

17

Hajtsd fel a kápát, legyen 90°-os / Turn up toe cap and forge in at 90°

18

Hűtsd le a pakó szárait hajlítás előtt / Quench toe branches before turning toe – otherwise the toe and branches will distort

19

Egy henger alakú blokkon könnyebb pontosan kidolgozni a hegyfali részt / Helps to use and round block to flatten toe when turning toe and keep it crisp

20

21

22

Hűtsd le a kápát és dolgozd ki a hegyfali részt / Quench cap and flatten toe to get a sharp toe

23

Fordítsd meg és készítsd el a szegárkakat / Turn and fuller

24

25

Alakítsd ki a szeglyukakat / Finish and nail hole

26

27

28

29

A kész patkó / The finished toe cap shoe

30

31

32

33

34

36

Szöveg és fotók: Nigel Fennell

Magyar szöveg: MAPE

Kapcsolódó cikkek:

30 versenyző már regisztrált! / Already 30 competitors have registered! >>

Miss & Mr. Anvil 2016 >>

Versenyfeladatok / Tasks 2016 >>

Regisztráció/ Registration / Anmeldung 2016 >>

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?