5. Nemzetközi Patkolókovács Verseny a résztvevők szemével

lengyel250Korábban már beszámoltunk az 5. Nemzetközi Patkolókovács Verseny eseményeiről és eredményeiről, megmutattuk az egyes feladatok során elért pontszámokat is. Ideje, hogy átadjuk a szót a verseny főszereplőinek: a bíráknak és a versenyzőknek.

.

A verseny a szakmai versengés mellett a tanulásról, új ismeretségek, netán barátságok létrejöttéről, és mindenek előtt a versenyzőkről szól. Ők a főszereplők, akik a bírák segítségével és útmutatásával teheti próbára tudásukat, fejlődhetnek és jelölhetik ki céljaikat. Nézzük, hogy ők hogyan látták az 5. Nemzetközi Patkolókovács Versenyt.

IdezetesOG

Nigel Fennell, a verseny főbírája

Repülnek a hetek, de végre itt vagyok, hogy elmondjam, nagyszerű időt töltöttünk bíráskodással és oktatással Magyarországon. A verseny nagyon professzionálisan zajlott, elismerés mindenkinek, aki hozzájárult a sikerhez. Bírókként nagyon jó dolgunk volt és a versenyzők is mindent beleadtak. Jó volt látni az új arcokat és a régi barátokat is. Nagyon köszönöm Ormándi Zsoltnak, Magyar Dorottyának és Gerics Balázsnak, nagyszerű volt a szervezés. Köszönöm kedves barátomnak és segédbírámnak, William Hampsonnak, hatalmas kincs lesz ő a jövőben bíróként.

Köszönöm a szponzoroknak, a lovakat biztosító ménesnek és a lófogóknak. És végül örömmel gratulálok George Rogersonnak a győzelemhez.

Well the weeks flying by and finally got here to say what a great time and trip we had giving a clinic and Judging in Hungary – The Contest was very Professionally run indeed and is a credit to all those who were part of its success – As Judges we were extremely well looked after and all the competitors really gave it there all and was nice to see some new faces and some old friends – very special thanks to Zsolt Ormándi Dorottya Magyar and Gerics Balazs – their organisations skills are superb – thanks to my very special friend and co Judge William Hampson he is set to be a huge asset to the Judging world in the future.

Thanks Also to the sponsors and everyone who held and supplied all the horses for the event – and finally warm congratulations to George Rogerson for winning show Champion.

William Hampson

Ez a legjobban szervezett és legbarátságosabb hangulatú versenyek egyike volt, amin valaha résztvettem. Nagy öröm volt a bírói felkérés, lehetőség, hogy még többet tanuljak a mesterségünkről és hogy új barátokat ismerjek meg.

A siker az út, nem a végállomás.

I believe one of the best organised and friendliest competitions I’ve attended. Was a great pleasure to be asked to judge and given the opportunity to learn more about our craft and meet new friends.

Success is the journey not the destination.

Nigel Fennell és William Hampson

Nigel Fennell és William Hampson

Pródán Norbert, a nyitott kategória győztese

A patkolást leszámítva nem voltak különösen nehezek a feladatok, a világban bárhol találkozhatnak a versenyzők hasonlókkal. A feladatok természetesen az angol nemzeti sajátosságokat tükrözték. A mintapatkókat jól be lehetett gyakorolni (különösen Nigel nagyszerű leírásai segítségével). Azzal, hogy az anyaghosszokat a bírák nem adták meg, valóban mindenkinek otthon kellett begyakorolni és kikísérletezni a mintapatkók készítését.

A patkolás során az első lábakra sima falcolt, a hátsó lábakra viszont hegyi munkapatkót kellett készíteni belül emelkedő szárral, kívül nagy sarokkal, ez alaposan fel is adta a leckét. Ugyanis ezek a sarokkal és nyújtásokkal ellátott patkók nagyon technikásak, nehéz pontosan meghatározni a megfelelő méretet és elég néhány kalapácsütés, hogy visszafordíthatatlanul elrontsuk és túl nagy legyen a patkó. A hucul ugyanis kicsi ló, kis ló esetében pedig nem dolgozhatunk nagy ráhagyással, hiszen akkor fennállna a veszélye, hogy a ló letapossa a patkót, vagy a saját lábát sérti meg vele. És persze a kápákat is úgy kellett kialakítani és besütni, hogy az tökéletes legyen.

A roadster patkó készítése hátsó lábra már a patkolás magasiskolája. A Kentucky World Horseshoeing Classics-on volt ez feladat, vagy a 2004-es kanadai világbajnokságon – ez is jól mutatja a verseny nehézségét.

A feladatok – mivel az angol formavilágot tükrözték – értelemszerűen jobban feküdtek az angol versenyzőknek, de egyébként is nagyon ügyes, ambiciózus versenyzők érkeztek tőlük.

A franciák is kitettek magukért. Ludovic Mathieu nem nagyon tudott készülni a versenyre, mert jól megérdemelt szabadságát töltötte. Bár a tanulók feladatai sem voltak különösebben nehezek, Léánál is látszik, hogy nagyon jó alapokra épül a tudása.

Nagyon örültem a kezdő kategóriában Lövei Attila dobogós helyezésének, hiszen Godó József mellett én is segítettem a felkészülését. Jól szerepelt, ügyes volt. Ez a harmadik hely a visszaigazolása annak, hogy jó irányba terelgetjük. Ráadásul sokat olvas, beleássa magát a témába, ezért úgy gondolom, hogy jó úton halad. Fontos persze, hogy tanuljon és gyakoroljon továbbra is szorgalmasan.

Bóz Beáta és Pródán Norbert

Bóz Beáta és Pródán Norbert

Nagyszerű élmény volt, hogy a hétköznapi hősök versenyszámban Miss Anvillel, azaz Bóz Beával kovácsolhattam, és hogy végül az ő patkója nyerte el a leginkább Nigel Fennell és William Hampson tetszését. Nem bántam vele kesztyűs kézzel, de ő is azt mondta, hogy megérte. Minden ütést maga csinált, egyedül a kápánál segítettem neki.

Mint minden évben, most is nagyon jó volt a hangulat, amiben az olyan vidám programok is segítenek, mint a bornyitogató verseny, vagy a hétköznapi hősök versenyszám. Sehol máshol nem találkoztam még azzal, hogy így bevonnák a közönséget akár a versenybe, akár a szurkolásba. Nagyon sokat jelent, hogy a verseny során ennyien biztatnak minket. Ebben hatalmas szerepe volt szpíkerünknek, Ormándi Zsoltnak.

Szpíkerünk, Ormándi Zsolt

Szpíkerünk, Ormándi Zsolt

Lövei Attila, a tanuló kategória győztese

Ez volt a második versenyem, tavaly Lengyelországban a hatodik helyen végeztem a tanulók között. Nagyon jól éreztem magamat, hiszen a hangulat Jósvafőn mindig jó, de alaposan el is fáradtam.

A feladatok közül a két mintapatkó elkészítése jól ment, de a két meglepetéspatkó valóban nagy meglepetés volt. A patkolás sem volt könnyű, hiszen 75 perc alatt kellett kézzel készített patkókkal megpatkolni két lábat. A hucul ráadásul kicsi ló, egészen pici a patája, ez még inkább megnehezítette a feladatot. Nagyon ott kellett lenni és koncentrálni.

Nem egyszerű, de meg kell tanulni kizárni ilyenkor a külvilágot. Ha koncentrálok csak én vagyok ott, a vas, meg a ló. Meg persze Godó József, aki igyekezett segíteni. De amikor meghallod a nevedet és a közönség tapsol, biztat, az azért hatalmas lökést ad.

Felejthetetlen élmény volt, hogy a pénteki napon én voltam a bírók kovácsolási bemutatója során a tolmács, így volt szerencsém közvetlen közelről figyelni Nigel és William munkáját. Szerintem nem csak én néztem őket tátott szájjal, hanem a többi versenyző is. Ez volt az első alkalom, hogy így tolmácsoltam, óriási élmény, de nem kis felelősség…

Tudom, hogy van még mit tanulnom, van hova fejlődnöm. Elindultam egy úton, az eddigi eredményeim szerint egy jó úton. A célom, hogy a lehető legjobb legyek, ami tőlem telik. Nagyon szerencsés vagyok, hiszen Godó József mellett dolgozhatok, és Pródán Norbert is ott van a közelben, rá is mindig számíthatok. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani nekik a segítségükért és a támogatásukért.

Lövei Attila munka közben

Lövei Attila munka közben

Dr. Jenny Hagen – állatorvos és patkolókovács, a Lipcsei Egyetem kutatója

Nagyon köszönöm! Nagyszerű volt! Nézőként részt vettem már néhány patkolókovács versenyen, de ez valami egészen különleges volt.

Nagyszerű volt a szervezés, kiválóak voltak a feltételek, és a verseny előtti konzultáció is. Zsolt és csapata tökéletes vendéglátók voltak, a szervezők mindent megtettek, mindent lehetővé tettek. Ráadásul a hangulat is fantasztikus volt. A különböző országokból érkező patkolókovácsok között gyorsan baráti tapasztalatcsere kezdődött. Nagyon különleges volt a megnyitó a Baradla-barlangban.

Nigel egyszerűen lenyűgözött, hogy micsoda lelkesedéssel állt az üllő mellett, és hogy minden versenyzőhöz volt egy jó szava, egy jó tanácsa. Ritkán fordul elő, hogy ilyen rövid időn belül ilyen sokat tanultam volna valakitől. Nagyszerűen magyaráz és nagyszerűen mutatja be a teendőket. Kovácsolás terén én is és német kollégám is nagyon sokat fejlődtünk, és több mint elégedettek vagyunk az első versenyünkön elért eredményeinkkel. Mindenképp itt leszünk jövőre is!

Ich habe zu danken! Es war großartig bei euch! Ich habe schon bei ein paar Wettkämpfen zugeschaut, aber bei euch war es einfach ganz besonders.

Die Organisation und vorherige Rücksprache mit den Teilnehmern war super und die Bedingungen vor Ort einfach toll. Zsolt und sein Team waren die perfekte Gastgeber und die gesamten Organisatoren haben einfach immer Alles möglich gemacht. Damit war die Stimmung einfach fantastisch. Durch die Teilnahme von Schmieden aus verschiedenen Ländern kam es schnell zu einem freundschaftlichen Erfahrungsaustausch und viel Spaß. Ganz besonders war natürlich auch die Eröffnungsfeier in der großen Höhle!

Beim Wettkampf selber hat mich besonders Nigel sehr beeindruckt, der mit seiner Leidenschaft am Amboss alle mitgerissen hat und jedem Teilnehmer mit Rat zur Seite stand. Ich habe selten in so kurzer Zeit so viel von jemandem gelernt! Er kann unheimlich gut erklären und demonstrieren. Beim Schmieden sind mein deutscher Kollege und ich dann scheinbar über uns hinaus gewachsen und sind mit unseren Ergebnissen bei unserem aller ersten Schmiedewettkampf mehr als zufrieden. Nächstes Jahr möchten wir auf jeden Fall wieder mit dabei sein!

Nigel Fennell és Dr. Jenny Hagen

Nigel Fennell és Dr. Jenny Hagen

Åke Gustafsson, Finnország

Nagyon jó a verseny, ne csodálkozzatok, ha jövőre még több versenyző érkezik északról!

Åke Gustafsson

Åke Gustafsson

Czikora Gábor, a francia kapcsolat

A francia versenyzők nagyon elégedettek voltak, ismét nagyon jól érezték magukat Jósvafőn. Ők is elmondták, hogy a francia és az angol patkolókovács iskola teljesen különböző, így a fiatalok alapvetően máson nőnek fel. Ők is elismeréssel beszéltek a tapasztalt fiatal angol versenyzőkről.

A francia csapat

A francia csapat

Paweł Mól, Lengyelország

Paweł Krakkóból, Lengyelországból érkezett. A kollégáitól értesült a jósvafői rendezvényről, akik közül néhányan már részt vettek ezen a versenyen és mindig pozitív élményekkel tértek haza. Idén pedig ő is elérkezettnek látta az időt, hogy megmérettesse magát egy nemzetközi patkolókovács versenyen is.

„Mivel ez egy nemzetközi verseny, sokféle mester érkezik Európa minden tájáról, különböző tapasztalatokkal, ami számomra nagyon hasznos, mert tanuló vagyok és szeretnék sokat tanulni, fejlődni, amit itt megtehetek, hisz sok profi kategóriás versenyző már évtizedek óta van a szakmában” – mondta.

pawel

Ormándi Zsolt, a Magyar Patkolókovácsok Egyesületének elnöke

Különösen emlékezetes alkalom volt az idei. Az Aggteleki Nemzeti Parkba pontosan 30 éve érkeztek az első hucul lovak, azóta már több mint 200 egyedet számol az állomány – ezt ünnepli a 8. Jósvafői Hucul Lovasnapok. A Magyar Patkolókovácsok Egyesülete Pedig ötödik alkalommal rendezhetett nemzetközi patkolókovács versenyt Jósvafőn.

Ha visszatekintek, az elmúlt öt évet végigkísérte a folyamatos fejlődés úgy a szervezés, eszközök, szerszámok, mint a versenytér kialakítása terén. Idén új, újratervezett, a korábbinál gyorsabb és hatékonyabb kohókkal dolgozhattak a versenyzők, és a kohók magasabb száma akár 40 versenyző részvételét is lehetővé teszi rendezvényeinken a jövőben.

Ezúttal 6 ország 21 patkolókovácsát láthattuk vendégül, idén először két finn versenyző is ellátogatott Jósvafőre. Az idei évben először három hölgy patkolókovács is részt vett a versenyben. Az ő sikerük is mutatja, hogy ez a szakma nem a nyers fizikai erőről szól.

Léa Mathieu, a mezőny egyik hölgy versenyzője, a kezdő kategória győztese

Léa Mathieu, a mezőny egyik hölgy versenyzője, a kezdő kategória győztese

Az idei verseny bírája Nigel Fennell, világszerte elismert patkolókovács volt, aki jelenlétével is meghatározta a verseny színvonalát. Segédbírója, William Hampson hazájában is elismert, feltörekvő patkolókovács, aki szintén rendelkezik nemzetközi bírói vizsgával. Az angol bírók személye pedig érthetően több angol versenyző számára tette érdekes programmá az idei versenyt.

George Rogerson, az idei győztes már harmadjára jár Jósvafőn. Már az első alkalommal is felfigyeltünk a tehetségére, idén pedig győzni tudott. (2014-ben George Rogerson rosszulléte miatt nem tudta időben megkezdeni a versenyt, a mintapatkók elkészítését ki kellett hagynia, így a meglepetés versenyszámba jelentős hátránnyal kapcsolódott be. Ekkor sem volt még a topon, az alumínium patkót fordítva készítette el. A fiatal angol versenyző mindennek ellenére végül a nyolcadik helyen végzett a 17 fős mezőnyben.)

George tehetsége, megalapozott tudása, szerénysége és hozzáállása miatt rövidesen a világ legjobbjai között lehet. Adam Bradley is nagyon jól teljesített, végig nyugodtan, megfontoltan dolgozott, ő is nagy jövő előtt áll.

George Rogerson, a nyitott kategória győztese

George Rogerson, a nyitott kategória győztese

A francia versenyzők talán egy kis hátrányban voltak, hiszen a feladatok az angol iskola formavilágát tükrözték, ami rendkívül távol áll a francia stílustól. Ludovic Mathieu elmondta, hogy nem is nagyon tudott készülni a versenyre, hiszen szinte a nyarlásáról toppant be Jósvafőre, de így is a harmadik helyen végzett összesítésében. Az egyes részfeladatokban jól látható volt, hogy ahol rutin, nem pedig az adott feladat begyakorlása számított, ott általában Ludovic ért el jobb eredményeket.

Büszke vagyok a magyar versenyzőkre, akik ebben a kimagasló nemzetközi mezőnyben is megállták a helyüket. A profik között Pródán Norbert érte el a legjobb eredményt, akit igazán nagy nevek előztek meg. Godó József is folyamatosan fejlődik, minden hazai és nemzetközi versenyen helytáll. A mezőny második felében végző Horváth István és Hegedűs Tibor is maximálisan igyekeztek teljesíteni a feladatokat. A verseny legidősebb résztvevője Hencz Vilmos volt, aki 74 évesen is vállalta a kétnapos megmérettetéssel járó megterhelést.

A kezdő versenyszám győztese egy ifjú hölgy, a 18 éves Léa Methieu, Ludovic Mathieu lánya lett. Léa még tanuló, de édesapja mellett leste el a szakma alapjait. A második helyezett a lengyel Sławomir Pawłowski nem tanuló már, néhány éve patkolókovácsként dolgozik. Különösen büszkék lehetünk a harmadik helyezettre, Lövei Attilára, aki még csak tanuló, de nagy jövő áll előtte.

Külön köszönjük a Nemzeti Park minden dolgozójának a rendkívül magas színvonalú kiszolgálást és támogatást. Ők azok, akik a verseny előtti napokban, majd a verseny alatt is éjjel-nappal dolgoztak azért, hogy Jósvafő idén is egy valóban nyugat-európai színvonalú patkolókovács versenynek adhasson otthont. A legnagyobb érdem az övék.

A versengés mindig, mindenhol, a világ minden pontján ugyanarról szól: hogy találkozzunk és tanuljunk egymástól. Nem a helyezés a fontos. Nincs ez másképp a jósvafői nemzetközi patkolókovács versenyeken sem. Ahhoz pedig, hogy tanulhassunk, minél magasabb színvonal kell, hogy minél magasabb szintű tudást sajátítsunk el. A cél nem lehet tehát más, minthogy a jövőben is minél magasabb színvonalon rendezhessük meg ezt a versenyt.

Köszönjük támogatóink, a Werkman Horseshoes, a Horst Weiss GmbH, a Double S és a Koch Torma támogatását, akik értékes tárgynyereményekkel emelték a verseny tétjét. Köszönjük az Autó Nexusnak, hogy a verseny idejére rendelkezésünkre bocsátották egyik Ford Transit tehergépkocsijukat az üllők szállítására.

Fotó: Ombódi Viktória és Ormándi Tamás, MAPE

Kapcsolódó cikkek:

A követelmény a patkolás magasiskolája >>

Jósvafőn mindenki maga kovácsolta a szerencséjét >>

Jósvafő 2016 >>

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?