Az egészséges nyír fontosabb, mint gondolnád

nyir1-250Nyír minden egyes patán van, mégis nagyon keveset tudnak róla a lótartók – ideje tehát, hogy ezen változtassunk.

.

A nyír rugalmas szarulemezek alkotta, ék alakú szaruképlet a pata talpi felületének közepén, ami körülbelül ugyanolyan ütemben növekszik, mint a szarufal. Nedvességtartalma legmagasabb a patában, akár 40% is lehet. A nyír oldalán húzódó két keskeny árok az oldalsó nyírbarázda, a hátul, középen húzódó kisebb pedig a középső nyírbarázda.

nyir1-790
A nyír funkciói

A nyír rugalmas, alakváltozásra képes képlet, ezért óriási szerepe van a patamechanizmusban. Amikor ugyanis a pata a talajra ér, megterhelődik és összenyomódik. A nyír megnyomódik fölfelé és nyomást gyakorol sejtes nyírra, ellennyomásként a pártacsont is benyomódik a szarutok hátsó részébe, ahonnan a nyomás áttolódik a pataporcokon keresztül a szarufalra, így a pata kitágul és a vénás érhálózatból kipréselődik a vér. Amikor a sarkak földről történő elemelkedése után megszűnik a nyírra ható nyomás, a pata sarki részei újra összehúzódnak, az érhálózat újra megtelik vérrel. Ez a folyamat így ismétlődik minden egyes lépés során.

Mindebből logikusan következik, hogy ha a nyír túlzottan meg van faragva, túl kicsi, esetleg nem érintkezik a talajjal, a patamechanizmus korlátozottá válik és csökken a pata vérkeringése.

A nyír másik fontos funkciója a csúszásgátlás, tehát a tapadás elősegítése. A talp homorú és terheléskor egy csészealjhoz hasonlóan a talajba mélyed. A hordozószél és az ék alakú nyír közösen segítik a lovat egyensúlyának megtartásában fordulatban vagy hirtelen fékezéskor is.

Fontos szót ejteni az ütéscsillapításról, rázkódásvédelemről is, hiszem a talajfogáskor a nyír, a sarokvánkos, a sejtes nyír, a pataporcok, és a patacsont nyelik el a talaj felől érkező ütéshullámok jelentős részét. A pata a talaj felől érkező erőket tehát komplex rendszerként csillapítja. Ennek a rendszernek nagyon fontos része a nyír.

Ahhoz, hogy a nyír betölthesse összetett feladatait, nagyon fontos, hogy megfelelő állapotban legyen. Ez részben a patkolókovácson, részben viszont a lótartón múlik.

A nyír állaga optimális esetben hasonló a radírgumiéhoz, akár ujjal is benyomható. Tehát ha a kovács kése vagy a lovas patakaparója kopog a nyíron, akkor egyértelmű, hogy a nyír nem rugalmas, nem képes alakváltoztatásra, így az erők csillapítására sem.

Egy magasabb ugrás utáni talajfogáskor az első lábakra igen nagy erő hat, körülbelül a ló testsúlyának kilencszerese. Egy 500 kilogrammos lónál ez 4,5 tonna. Ha a nyír kicsi vagy száraz és merev, jelentős erőket kell a szarutokon belül elhelyezkedő anatómiai képleteknek tompítás nélkül tolerálniuk, beleérte a csontokat és ízületeket is.

nyir2-790

A nyír betegségei

Nyírrothadás: egyszerűbb megelőzni, mint kezelni

A leggyakoribb probléma a nyírrothadás. Általában azokon a részeken alakul ki, ahol a trágya vagy a nedves alom meg tud szorulni. Ilyenkor szürke vagy fekete elszíneződés látszik a nyíron, az elváltozáshoz jellegzetes kellemetlen szag társul. Kialakulásához oxigénmentes környezet és anaerob baktériumok jelenléte szükséges. A nyírrothadás megelőzése rendkívül egyszerű: tiszta, száraz alom, megfelelő talajú karám, vagy legelő és rendszeres, gondos patatisztítás szükséges. Utóbbi alatt patakaparóval mind a három barázda kitisztítása értendő, amit érdemes kiegészíteni kefe használatával is.

A nyírrothadás kezelése gondos, alapos és rendszeres patapucolás után fertőtlenítő hatású szerekkel történik. Enyhébb nyírrothadás esetén a gondos tisztítás után a fakátrány használata is elegendő. Ha a rothadás előrehaladottabb és mélyebb, akkor a megfelelő tisztítás után SBC pasztát alkalmazunk. Az SBC paszta gyógyszertárban kikevertethető készítmény. Fontos, hogy mivel erősen maró anyag, használatához gumikesztyű szükséges.

Patarák: kezeléséhez állatorvos és patkolókovács is kell

A nyírrothadásnál szerencsére sokkal ritkábban fordul elő de jóval nehezebben is kezelhető megbetegedés a patarák. Ez a betegség általában régóta fennálló és elhanyagolt nyírrothadás következményeként alakul ki, de autoimmun betegség is lehet a hátterében.

A beteg irha ilyenkor rendellenes szarut képez, ezért a patarákos nyírnak „rongyos”, karfiolszerű, olajos kinézete van, formája és mérete messze eltér a normálistól, emellett nagyon sérülékeny és vérzékeny. Ilyenkor már nincs tiszta választóvonal az érzéketlen szaru és az érzékeny részek között. Kezeléséhez mindenképpen a patkolókovács és az állatorvos közös munkája szükséges, gyógyulása pedig hosszadalmas folyamat.

nyir3-790

A nyír egészsége: kulcsfontosságú apróság

A nyír egészsége döntően befolyásolja a pata, ezáltal a ló egészségét is. Nagyon fontos ezért a pata rendszeres és alapos tisztítása, valamint a nyír ideális nedvességtartalmának megőrzése. Végül, de nem utolsó sorban, ne feledjük, hogy a nyírnak megfelelő nagyságúnak kell lennie ahhoz, hogy minden funkcióját képes legyen ellátni.

Írta: Godó József, Lövei Attila, Pródán Norbert

Lektorálta: Dr. Gerics Balázs és Ormándi Zsolt

Fotó: Ombódi Viktória

Kapcsolódó cikkek:

9 tipp az egészségesebb patákért >>

A nyírrothadás oka, megelőzése és kezelése >>

Beszéljünk a csüdsömörről! >>

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?