Gyógypatkót kapott a mentett póni

cerna_rf_lathorz250A MAPE patkolókovácsaira bizton számíthatnak a lovak. Még a legkisebbek, legelesettebbek is. Ezúttal Cérna, a NOÉ Állatotthon Alapítvány legújabb patás mentvényének életét könnyítette meg egy garnitúra gyógypatkóval Ormándi Zsolt.

.

Következzen egy sok rosszat megélt idős kis póni története:

cerna_montazs

A NOÉ munkatársai egy ragyogóan napsütéses szeptemberi hétvége délelőttjén rohantak Gyálra egy haldokló lóhoz. Szinte biztosak voltak benne, hogy a rettenetesen elhanyagolt és legyengült öreg lovacska pillanatok belül meghal. Szerencsére azonban Cérnát keményebb fából faragták, így ma már a NOÉ ménesében élvezheti a finom falatokat és a neki kijáró megkülönböztetett figyelmet.

img_0530

Cérna először a többiektől elkülönített kifutót kapott, átesett a szükséges állatorvosi vizsgálatokon, a kötelező vérvizsgálaton, és megkezdődött kondíciójának kíméletes feljavítása. Nem meglepő módon az idős póni lábai is ijesztő állapotban voltak.

dsc_0182

Következzen a NOÉ beszámolója:

„Az összes patája förtelmes állapotban volt, túlnőve, össze-vissza töredezve. De a legnagyobb baj mégis a jobb mellső lábánál van, ahol a csüdízülete teljesen eldeformálódottDr. Kerekes Zoltán, lovaink állatorvosa jött megröntgenezni a lábát.

dsc_0123

A röntgenképeken nagyon jól látszik a különbség a jobb és a rosszabb lába között.

cerna_rf_lathorz

Sajnos ez a fajta torzulás már nem tud meggyógyulni. Hogy sérülés okozta, vagy túlterhelés, nem megfelelő tartás, takarmány okozta, azt így utólag sajnos már nem lehet kideríteni. De most amúgy is a jövőjére kell koncentrálnunk. Ezt a fajta torzulást egy ízület kimerevítő műtéttel lehet esetleg jobbá tenni, de Cérna általános állapota miatt még nagyon sokáig szóba sem jöhet. Valamit mégis muszáj tenni vele, hiszen azon túl, hogy szinte lépni sem tud, láthatóan fájdalma is van miatta. Ha a műtét nem tud segíteni, akkor jön az olyan sokszor már bevált “varázslat” a gyógykörmölés és egy speciális patkó.

Ormándi Zsolt jött el Cérnánk lábait, pontosabban patáit rendbe tenni. Zsolt egyébként már a mentésnél is végig a helyszínen is segített, nélküle valószínűleg nem is sikerült volna. Szóval Zsolt jött, kinyitotta a lópata-mentőautóját, majd munkához látott.

dsc_0189

Szép lassan megkörmölte Cérna összes patáját, korrigált ahol szükséges volt. A mi öreg pónink mindezt türelemmel és együtt működve hagyta, pedig szüksége volt minden erejére. Amikor a beteg lábához és az ellen-oldali körmöléshez, patkoláshoz értünk, akkor szó szerint tartani kellett, nehogy összerogyjon.

dsc_0164

Orvosi utasításra egy speciális hosszú patkót kapott, mely túlnyúlva a patán ellentartást képes adni a megereszkedett csüdízületének, így teher- és fájdalommentesítve azt.

dsc_0187

Cérna türelmesen, minden erejét összeszedve végigcsinálta a körmölést, patkolást, majd össze-összeakadó lábakkal visszabénázott a helyére. Amikor kicsit megmosolyogtam ezért, akkor a fiúk rám szóltak és csak annyit mondtak: „Te is így járnál, ha tűsarkúban kellene lépkedned azok után, hogy egész életedben mezítláb szaladgáltál…”

dsc_0166

Cérna nagyon gyorsan hozzászokott az új cipellőihez, egyszer kellett egy picit módosítani rajta, mert túl nagy és nehéz volt a patkó a pici patákhoz és “kilépett” belőle. De mára már szemmel láthatóan kevésbé fáj a lába és jobban tud mozogni.

dsc_0183

 

A következő lépés a chipezés, hivatalos azonosított vérvételek és a lóútlevele kiváltása. Közben pedig továbbra is várjuk a azok jelentkezését, akik ismerik őt, esetleg tudnak róla valamilyen információval szolgálni. 

Ahogy biztosak vagyunk abban, hogy Cérna nem 2 nap alatt került ilyen állapotba, sajnos az is biztos, hogy a gyógyulása még sok időt vesz majd igénybe. Ezért kérjük, támogassátok őt:

Közvetlen bankkártyás adományozással >>

Bankszámlaszámunk: 11710002-20083777
Külföldről történő utaláshoz:
IBAN: HU62 1171 0002 2008 3777 0000 0000
SWIFT (BIC): OTPV-HU-HB
OTP Bank / Budapest, 1102 Kőrösi Csoma sétány 6.

EURO számlánk: 11763103-13106883
Külföldről történő utaláshoz:
IBAN: HU15 1176 3103 1310 6883 0000 0000
SWIFT (BIC): OTPVHUHB
OTP Bank / Budapest, 1102 Kőrösi Csoma sétány 6.

PayPal utalással: info@noeallatotthon.hu
Kérjük a megjegyzés rovatba beírni Cérna vagy NOÉ ménes.

Illetve a NOÉ Állatotthon ADHAT Segélyvonalán, melyre már SMS is küldhető.
Hívd a 13600-as telefonszámot (mindenféle előhívó nélkül), majd az automata bejelentkezése után add meg a NOÉ Állatotthon kódját: 63

Ha egyszerűbb az sms, akkor a 13600-as számra küldd a 63 -at. Egy telefonhívás vagy egy üzenet értéke 250 Ft. Ennyit kapunk, és ennyit is számláznak az adott telefonszámlára.

Jelenleg a T-Home és T-Mobile, valamint a Telenor, Vodafone és az Invitel hálózatából érhető el a szolgáltatás.

dsc_0169

Forrás és fotó: NOÉ Állatotthon Alapítvány

Kapcsolódó cikkeink:

Az elhanyagolt pata >>

Új cipőket kaptak a Noé Állatotthon patásai >>

Ismét akcióban a MAPE jószolgálati nagykövetei >>

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?