Nincs két egyforma ló, nincs két egyforma patacsont

Hufbeinformen - vom Fohlen bis zum alten PferdAhogy minden egyes ló egyedi és megismételhetetlen, úgy patacsontjaik is különbözőek. Sőt, nem csak egy adott ló patacsontjai különböznek más lovakétól, de idővel a patacsont maga is változik.

Nézzük a legfontosabb tudnivalókat erről a nagyon fontos anatómiai képletről!

.

 • A patacsont sziklacsont után a patacsont a ló legtömörebb csontja.
  .
 • A patacsontot teljesen körülveszi a szarutok, így annak alakjából következtethetünk a benne megbúvó csont alakjára.
  .
 • A pata elülső része végzi a teherviselés nehéz feladatát, ezen a területen a patacsont a szenzitív lemezekkel kapcsolódik a szarufalhoz. A ló teljes súlyát és az ehhez társuló mozgási energiát is a szaru és az irhalemezek kapcsolata hordozza. A lónak testéhez viszonyítva kicsi a patája, de a patánként 500-600 elsődleges lemez és a kb. 72.000 másodlagos lemezke összeillesztett felülete közel egy négyzetméternyi felületet képez.
Fotó: Dr. Jenny Hagen

Fotó: Dr. Jenny Hagen

 • A talpirha összeköttetésben van a talpszaruval és szorosan kapcsolódik a patacsont talpi felületéhez.
  .
 • A patacsont hátra irányuló ágai hordozzák a pataporcokat.
  .
 • A patacsont talpi felszíne 5-10 fok közötti szöget zár be a talajjal. A szabadon élő hortobágyi Przewalski lovak patacsontjának talpi felszíne átlagosan 6.3 fok, a hegyfal szöge átlagosan 56 fok, míg Hampson és C. Pollit 100 ausztrál vadló vizsgálatával készült tanulmánya azt mutatta ki, hogy a patacsont talajjal bezárt szöge a vizsgált állományban 5.7 fok, a hegyfal szöge pedig 53-56 fok közötti átlagot mutatott.
Fotó: Michael T. Savoldi

Fotó: Michael T. Savoldi

 • A patacsont a ló mozgásának alfája és ómegája: a legfontosabb inak tapadnak rajta. A közös ujjnyújtó a karcsont alsó végén ered és a patacsont kápáján tapad. A mély ujjhajlító izom három fejjel a karcsont alsó végén, a könyökcsont és az orsócsont hátulsó oldalán ered és a patacsont talpi felületén tapad.
  .
 • A lovak és lótartók egyik réme a savós patairhagyulladás, vagy laminitisz, melynek során a szarutok és a patacsont kapcsolata fellazulhat, és a patacsont elmozdulhat.
Fotó: Michael T. Savoldi

Fotó: Michael T. Savoldi

Fotók: Dr. Jenny Hagen és Michael T. Savoldi

Kapcsolódó cikkek:

Az élő pata >>

Egy kis anatómia >>

Patairha-gyulladás: okok, tünetek, teendők >>

Patairha-gyulladás: hosszú az út a gyógyulásig >>

Állatorvosként a természetes pataápolásról és a Strasser-módszerről >>

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?