Tépőzáras patkó lovaknak? / Clippable Horseshoes?

megasus250Nem csak a lovasok és lótartók, de még a sokat látott patkolókovácsok is felkapták a fejüket a nemrégiben debütált tépőzáras patkó láttán, ami 2017 júliusától lesz megrendelhető. Mi viszont már most körbejártuk a témát.

The new, clippable horseshoe that was introduced to the public in the last few weeks attracted not only horse riders’, horse owners’ but even experienced farriers’ attention. The first shoes are scheduled to be shipped in July 2017, but we did not want to wait until that and tried to take a closer look at it right now.

.

megasus790-2og

.

hunNézzük, hogyan debütált a Megasus Horserunners a nemzetközi sajtóban.   zaszlo_engLet’s see the debute of the Megasus Horserunners in the international press.

Horsetalk:

„A Megasus Horserunners Louisa és Charly Forstner fejlesztése, akik csak úgy emlegetik, mint az első felcsatolható futócipőt lovak számára, ami rázkódáselnyelő védelmet biztosít a patának oly módon, hogy közben nem gátolja annak természetes mozgását.

A páros sikeres közösségi finanszírozási kampányt zárt: a Kickstarter.com oldalon a célul kitűzött 100.000 euró helyett a kampány november 8-i lezárásáig 169.136 eurót sikerült összegyűjteniük. Ez nem csak hatalmas lökés a gyártás beindításához, de azt is egyértelműen jelzi, mekkora igény mutatkozik a termék iránt.

A Megasus Horserunners Fosterék elmondása szerint 20 évnyi kutatás és fejlesztés eredménye. A prototípusok tesztelése sikeres volt, így a páros most a gyártásra koncentrálhat. Az első patkók 2017 júliusában kerülhetnek a lovak lábaira.

A patkókat a lovas néhány mozdulattal egyszerűen felcsatolhatja a ló lábaira. Rendkívül könnyű műanyagból készültek, és egy különleges, rendkívül erős tépőzáras rendszerrel csatolhatóak a ló patáira.”

 

Horsetalk:

“The Megasus Horserunners are the brainchild of Louisa and Charly Forstner, who describe their invention as the first clippable runners for horses. The Forstners say the shoes offer shock-absorbing hoof protection that allows natural hoof movements.

To help get the project launched, the pair ran a successful online crowdfunding campaign on Kickstarter.com, which set a fundraising target of €100,000. It scoared to €169,136 by the time it closed on November 8. The crowdfunding campaign not only helped to fund commercial production, it signalled the potential demand for the shoes.

The shoes are the result of 20 years of research and development, according to the Forstners. The testing of prototypes has been successful, with the couple now focused on production, with the first shoes scheduled to be shipped in July 2017.

The shoes can be put on and off by the rider at any time with only a few hand movements. They are made of lightweight plastic material and feature a patent-pending fastening set-up based on what they describe as a kind of high-performance velcro closure system.”

Daily Mail 

„A Megasus Horserunners az első felcsatolható futócipő lovak számára, egy ideiglenes patavédő, amit könnyű felhelyezni és levenni” – mondja Forstner. „A Megasus Horserunners rugalmas és lehetővé teszi a pata természetes háromdimenziós mozgását bármilyen talajon.”

 

Daily Mail 

‘Megasus Horserunners are the first clippable running shoes for horses, a non-permanent hoof protection that is as easy to put on as it is to take off,’ said Mr Forstner. ‘Megasus Horserunners are flexible and allow all three-dimensional natural hoof movements on any type of terrain.’

hunTermészetesen kikértük néhány szakértő véleményét is.   zaszlo_engOf course we have asked some experts to tell us what they think about Megasus Horserunners.
Grant Moon

Grant Moon

.

Grant Moon – a világ egyik legelismertebb és legmegbecsültebb patkolókovácsa. 36 országban patkolt már, világszerte tart képzéseket.

„A patkolókovácsok klienseinek egy része hobbilovas, akiknek a lovai nincsenek patkolva. Lesznek köztük olyanok, akiknek a lovai számára hasznos ez az ideiglenes védelem, míg másokat mezítláb, vagy patacipővel lovagolnak.

Fontos a rendszeres és megfelelő pataszabályozás, hogy a patkó megfelelően illeszkedjen és ne mozogjon a patán. Ha ezt a patkót olyankor illesztik fel, amikor a pata (túl) hosszú, majd ezt követi a körmölés, akkor a felhelyezett patkónak lesz egy bizonyos mozgása, ami kidörzsölődést okoz.

Ezek a patkók (vagy ahogy Grant írja: szandálok) megfelelőek lehetnek könnyű munkához, de ha nagyobb a ló munkaterhelése, gazdaságosabb inkább hagyományosan patkolni. Hasonló megoldásokat láttunk már a történelem folyamán, de csak bizonyos határok között működőképesek.

Egy megfelelően képzett patkolókovács a legjobb választás, aki a ló, a pata minősége, az esetleges konformációs problémák, munkaterhelés és a környezet figyelembe vételével tud tanácsot adni. Egyetlen patkó és egyetlen technika sem megfelelő minden ló számára.

 

Grant Moon – one of the most acclaimed and well respected farriers in the world. He has shod in 36 different countries and delivers clinics across the world.

“There are a percentage of all farriers business that are for the horse that is for the hobby rider and is barefoot. Some will benefit from temporary protection, others can be ridden without and boots.

It is important to have correct hoof balancing regularly so boots will fit properly and not move in the foot. If boots are fitted when hooves are long and then trimmed, there will be movement possibly leading to rubbing.

Sandals may be sufficient for light work but if work is higher then it may be more economical to shoe conventionally. Sandals have always been a choice from history but have limitations.

A professional farrier is the best choice and he should be able to give advice taking into consideration the type of horse, quality of hooves, conformation defects, the workload and the environment the horse is working in. No one shoe or technique for all horses.

.

Az üllőnél Ludovic Mathieu, a háttérben Ormándi Zsolt

Az üllőnél Ludovic Mathieu, a háttérben Ormándi Zsolt

Ormándi Zsolt – patkolókovács, a Magyar Patkolókovácsok Egyesületének elnöke

Alapvetően két okból patkolunk: az egyik a csúszásgátlás, a másik pedig a konformáció figyelembevételével kialakított pataforma védelme. Kérdés, hogy ezt a terhelést ez az eszköz mennyire tudja átvenni.

A pata és a patkó nagy igénybevételnek van kitéve, így kérdés lehet, hogy ez a rögzítési mód valóban helytáll-e minden körülmények között. Hiszen három gyenge pontja van: a kis műanyag kápák a patkón, a tépőzár, illetve a tépőzár szarura ragasztott fele.

A másik kérdés a Megasus Horserunners vastagsága. Egy átlagos fém patkó 8 mm vastag. Patacipőknél is megfigyelhető, hogy mivel ennél vastagabbak és a patát jobban elemelik a talajtól, a lovat zavarhatják a mozgásban, hiába könnyűek. Persze az is kérdés, hogy mi az elvárás a lótól, milyen igénybevételnek van kitéve.

A patamechanizmus koptatja a patkót

A patamechanizmus koptatja a patkót

Fontos tudni, hogy a patkolt lovak esetében is működik a patamechanizmus – olyannyira, hogy a patkó szárait a pata bizony kikoptatja. Ez egy műanyag patkónál is felvet kérdéseket. Ha ugyanis a patkó anyaga gumi, vagy gumis, akkor gátolhatja a patamechanizmust. Ha pedig a műanyag nem elég ellenálló, hamar kikophat. Emellett, ha például homok kerül a szaru és a műanyag közé – ami még akkor is előfordul, ha tökéletesen van felillesztve a patkó – az méginkább felgyorsítja a kopást.

A szaruszabályozásra egy ilyen patkó használata esetén is nagyon oda kell figyelni, különben nem fog jól illeszkedni.

Alapvetően jó lehet, hiszen egyszerű, és ezért lehet helye a piacon. A jövő azonban szerintem nem ez, hanem a háromdimenziós nyomtatás. A technológia fejlődésével akár már néhány éven belül testre szabott patkót nyomtathatunk majd minden lónak a tartási helyén megfizethető áron.

Harcsa Boglárka (Fotó: Mráz Edina)

Harcsa Boglárka (Fotó: Mráz Edina)

Harcsa Boglárka, az Equine Fusion patacipők magyarországi forgalmazója

Fontos már az elején tisztázni, hogy a Megasus nem patacipő, hanem egy műanyag patkó, ami szegelés nélkül rakható fel. Minden patacipőnek van egy talpa és egy felső része, ezért sorolnám inkább a patkók közé a Megasust. Ezt azért is fontosnak tartom megjegyezni, mert a patkótól és a patacipőtől is mást várunk el azon felül, hogy védje a ló patáját, a szarutokot a túlkopástól és ne zavarja a mozgásban.

Szintén fontos elmondanom, hogy véleményem szerint a patacipő nem váltja ki a patkót: amelyik lovat patkolni kell, azt patkolni kell, a patacipő használatnak pedig megvan a saját helye. Az átlag patacipő használó szabadidő- vagy túralovas, kevés díjugrató, aki hétköznap homokos pályán lovagol, ahol a lovak túlnyomó többségének nincs szüksége patkóra, a karámban, legelőn mezítláb is elvan, a patacipőt a hétvégi tereplovaglásokon használják vagy persze terápiás célokra egészségügyi problémáknál.

Ha tehát abból indulok ki, hogy a Megasus a szegelt fém patkót helyettesíti, akkor a következő érvek szólnak mellette és ellene.

Pro:

  • Patkó, azaz túlkopás elleni védelem a szarutok szögelése nélkül.
  • Kemény talajon a fém patkónál jobb rázkódáselnyelő képessége van.
  • Védi az egész talpat.

Kontra:

  • Gyakorlati tapasztalat még nincs – ez persze érthető, de kíváncsian várom. Mennyire tartós? Nem fog elveszni, ha piszkos lesz a tartókörmöcskés rész? Mennyire használható? Nem zavarja a lovat?
  • Mennyire bírja például az ugrólovak esetében hátul az elrugaszkodást és elöl az érkezést?
  • Mennyire csúszásmentes? Ha teljesen csúszásmentes, hogyan használjuk betonon, aszfalton?
  • A másik probléma, a lovak lábának aszimmetriája. Amennyiben a ló nem egyenesen emeli a lábát (lábinga) vagy talajon szűk a lábállása, nagy eséllyel belerúg, rálép a másik patáján lévő tartókörmöcskékbe. Ezt hogy bírják majd a tartókörmök? A ló számára mekkora a sérülésveszély? A patacipőknél ezen a ponton nagyon előnyös a rugalmas héjazat adta plusz védelem, ezzel nem tudja felsérteni magát a ló.

Összességében úgy látom, hogy szűk körnek lehet optimális a használata. Annak szuper lehet, akinek lehetősége van sármentesen karámozni és szép szabályos a ló lábállása. Amivel szerintem gond adódhat, hogy a patára felragasztott tépőzárakat a karámban a cuppanós sár vagy a magas gazos fű megbonthatja, bepiszkíthatja. Erre adnak 2 védőt, meg 6 felragasztható tépőzárat is, ez nagyon jó, de ha sáros a ló lába és épp elhagyta kint a tépőzárakat, akkor szárítgatni, majd alkohollal tisztítani kell, utána lehet visszaragasztani a tépőzárat a szarufalra, végül patát pucolni és feltépőzárazni a műanyag patkót.

Az, hogy a Megasus menet közben mennyire marad fenn a ló lábán cuppanós sárban, magas fűben, vagy ugrólovaknál elugráskor hátul, érkezéskor elöl, az a jövő kérdése. Az Equine Fusion emiatt éveket tesztelt és még most is készültek új tanulmányok.

Fotók és videók: Megasus Horserunners

A Magyar Patkolókovácsok Egyesülete nem foglalkozik termékek forgalmazásával és eladásával – így a cikkben bemutatott termék forgalmazásával sem.

Kapcsolódó cikkek:

Nincs két egyforma ló, nincs két egyforma patacsont >>

Genetika, talaj, szaruszabályozás: lovad egészsége múlik rajtuk >>

Grant Moon a patkolásról: a szükséges rossz? >>

Grant Moon a „mezítlábas” trendről >>

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?