Patkolás-körmölés best of 2016

bestof2016Ahogy azt már megszokhattuk, a 2016-os év is mozgalmasan, szakmai eseményekben és olvasnivalóban gazdagon telt a magyar patkolókovácsoknál.

Így az év utolsó napján tekintsük át ismét a legemlékezetesebb pillanatokat és a legfontosabb cikkeket.

.

A január egy kijózanító beszélgetéssel indult:

“Ha rajtuk múlik, lenyomorodik a lovam” – egy lótartóval beszélgettünk

MA250Két lovánál jól bevált a természetes körmölés, de a harmadik majdnem ráment a dologra – Muráncsik Anett westernlovassal és edzővel beszélgettünk.

Tovább a teljes cikkre: “Ha rajtuk múlik, lenyomorodik a lovam” – egy lótartóval beszélgettünk >>

.

Februárban bemutattunk egy érdekes trükköt az ideges lovak megnyugtatására és elárultunk néhány tuti tippet is arra vonatkozólag, hogyan törhetsz borsot patkolókovácsod orra alá:

Kovácstrükk: ragasztószalag a ló orrán

ducttape250Keresztül-kasul bejárták az internetet azok a képek és videók, melyeken a patkolókovácsok ragasztószalag segítségével nyugtatják meg az ideges, nehezen kezelhető lovakat. De valóban ennyire hatásos lenne ez a felettébb szokatlan a módszer? Kipróbáltuk!

Tovább a teljes cikkre: Kovácstrükk: ragasztószalag a ló orrán >>

.

12+1 tuti tipp, amivel biztosan patkolókovácsod idegeire mész

pepirmusztang250Mi patkolókovácsok értjük a viccet, ezért azt is bátran közzé merjük tenni, mi a legbiztosabb stratégia, amivel lótartóként a leginkább próbára teheted a türelmünket. Figyelem: mindennemű hasonlóság valós, vagy vélt szituációkkal nem a véletlen műve.

Tovább a teljes cikkre: 12+1 tuti tipp, amivel biztosan patkolókovácsod idegeire mész >>
.

Márciusban bemutattuk egy patatályogos ló ellátását:

Amikor együtt dolgozik az állatorvos és a patkolókovács

patakotes250A patatályog kezelése azon feladatok egyike, amikor ideális esetben együtt dolgozik az állatorvos és a patkolókovács. Természetesen akár külön-külön is megoldják a problémát, a legjobb megoldás ilyenkor mégis a csapatmunka.

Tovább a teljes cikkre: Amikor együtt dolgozik az állatorvos és a patkolókovács >>

.

Áprilisban kiváló előadókkal és egy nagyszerű szakmai rendezvénnyel ünnepeltük a Magyar Patkolókovácsok Egyesületének tizedik születésnapját:

10 éves a Magyar Patkolókovácsok Egyesülete

10th2502006 tavaszán az akkori Anivet egyik hátsó szobájában néhány lelkes patkolókovács ülte körül az asztalt. Egészségesebb lábakon álló, jobban teljesítő lovakról, és arról álmodtak, hogy ismét rangja legyen hivatásuknak. Ők hozták létre a Magyar Patkolókovácsok Egyesületét. A MAPE rövidítés mára fogalom, márka, védjegy a magyar lovas életben.

Tovább a teljes cikkre: 10 éves a Magyar Patkolókovácsok Egyesülete >>
.

Ha nincs koncepciód, mindegy, milyen patkót ütsz fel

250MiguelNeves előadókkal ünnepelte 10. születésnapját a Magyar Patkolókovácsok Egyesülete. Ezúttal Mark Caldwell oktatókovács és kollégája, Dr. Miguel Paricio, valamint a francia Antoine Corona látogatott hazánkba, hogy előadást tartsanak a magyar szakembereknek. Ahogy azt már megszokhattuk, a Magyar Lógyógyász Állatorvosok Egyesületével együttműködve ez a rendezvény is nyitott volt a lovas állatorvosok számára is.

Tovább a teljes cikkre: Ha nincs koncepciód, mindegy, milyen patkót ütsz fel >>

Májusban legeredményesebb patkolókovács versenyzőnk, Pródán Norbert arról mesélt, hogy bizony kifizetődő időt és energiát fektetni a versenyzésbe:

Miért versenyeznek a patkolókovácsok?

250prodan250Vajon jobban teljesít hétköznapi munkája során az a patkolókovács, aki rendszeresen részt vesz ezeken a megmérettetéseken? És mi haszna származik az általa ellátott lovaknak és persze a lótartóknak ebből az egészből? Erről faggattuk az utóbbi évek legeredményesebb hazai patkolókovács versenyzőjét, Pródán Norbertet.

Tovább a teljes cikkre: Miért versenyeznek a patkolókovácsok? >>
.

Júniusban Pezinokban jártunk, a Horst Weiss GmbH hagyományos nyár eleji szakmai rendezvényén:

6 ország 120 patkolókovácsa Pezinokban

pezinok3-250Kiváló hangulatban, nagyszerű előadókkal, tartalmas előadásokkal és bemutatókkal telt a Horst Weiss GmbH nyílt napja Pezinokban. A Horst Weiss GmbH és a Werkman idén is a szakma nagyjait hozta el a patkolókovácsoknak: Mark Caldwell, Jenny Hagen, Antoine Corona, Dr. Charlotte v. Zadow, Martin Zimmer, Michael Puhl és Daniel Zwissler az elméleti előadások mellett gyakorlati bemutatókat is tartottak.

Tovább a teljes cikkre: 6 ország 120 patkolókovácsa Pezinokban >>

Júliusban Nigel Fennell, az 5. Nemzetközi Patkolókovács Verseny bírája adta fel a házi feladatot:

Így készül a körkápás patkó / How to forge a toe cap shoe

toecap250Nigel Fennell megmutatja, hogyan készül az 5. Nemzetközi Patkolókovács Verseny egyik feladata, a körkápás hátsó patkó. / Nigel Fennell demonstrates how to forge one of the tasks of the 5th International Farrier Competition, the Toe Cap Hind Shoe.

Tovább a teljes cikkre: Így készül a körkápás patkó / How to forge a toe cap shoe >>
.

Így készül a hegyi munkapatkó / How to forge the calk and feather mountain hind shoe

NigelFennell2-250Nigel Fennell megmutatja, hogyan készül az 5. Nemzetközi Patkolókovács Verseny egyik feladata, a hegyi munkapatkó. / Nigel Fennell demonstrates how to forge one of the tasks of the 5th International Farrier Competition, the calk and feather mountain hind shoe.

Tovább a teljes cikkre: Így készül a hegyi munkapatkó / How to forge the calk and feather mountain hind shoe >>
.

És mi másról is szólhatott volna az augusztus, mint az 5. Nemzetközi Patkolókovács Versenyről?

A követelmény a patkolás magasiskolája

A bírák, azaz Nigel Fennell és William Hampson az idei évben az angol patkolókovács iskola jegyében állították össze az 5. Nemzetközi Patkolókovács Verseny feladatait. És míg szombaton a kovácsolási feladatok jelentették a bemelegítést, vasárnap a patkolás magasiskoláját kellett bemutatniuk a versenyzőknek.

Tovább a teljes cikkre: A követelmény a patkolás magasiskolája >>
.

Az 5. Nemzetközi Patkolókovács Verseny képekben

kepek250Az 5. Nemzetközi Patkolókovács verseny legemlékezetesebb pillanatai képekben. /The most mesmerising moments of the 5th International Farrier Competition: 300+ photos.

Tovább a teljes cikkre: Az 5. Nemzetközi Patkolókovács Verseny képekben >>

.

Szeptemberben a nyír élvezett megkülönböztetett figyelmet:

Az egészséges nyír fontosabb, mint gondolnád

nyir1-250Nyír minden egyes patán van, mégis nagyon keveset tudnak róla a lótartók – ideje tehát, hogy ezen változtassunk. A nyír rugalmas szarulemezek alkotta, ék alakú szaruképlet a pata talpi felületének közepén, ami körülbelül ugyanolyan ütemben növekszik, mint a szarufal. Nedvességtartalma legmagasabb a patában, akár 40% is lehet.

Tovább a teljes cikkre: Az egészséges nyír fontosabb, mint gondolnád >>
.

Októberben ismét bebizonyosodott, hogy a patkolókovács ahol tud, segít:

Gyógypatkót kapott a mentett póni

cerna_rf_lathorz250A MAPE patkolókovácsaira bizton számíthatnak a lovak. Még a legkisebbek, legelesettebbek is. Ezúttal Cérna, a NOÉ Állatotthon Alapítvány legújabb patás mentvényének életét könnyítette meg egy garnitúra gyógypatkóval Ormándi Zsolt.

Tovább a teljes cikkre: Gyógypatkót kapott a mentett póni >>

.

Novemberben tobzódtunk a jobbnál jobb szakmai témák között:

Genetika, talaj, szaruszabályozás: lovad egészsége múlik rajtuk

lo250-2Egy ló körmölését, patkolását az adott ló konformációja, munkaterhelése és a talaj határozza meg, amin él, és amin dolgozik. Csikó esetében ez a három tényező olyannyira nem volt összhangban, hogy az majdnem a ló végzetes sérüléséhez vezetett. Csikó gazdájával, Dr. Péterfia Dalma állatorvossal beszélgettünk.

Tovább a teljes cikkre: Genetika, talaj, szaruszabályozás: lovad egészsége múlik rajtuk >>

Nincs két egyforma ló, nincs két egyforma patacsont

Hufbeinformen - vom Fohlen bis zum alten PferdAhogy minden egyes ló egyedi és megismételhetetlen, úgy patacsontjaik is különbözőek. Sőt, nem csak egy adott ló patacsontjai különböznek más lovakétól, de idővel a patacsont maga is változik. Nézzük a legfontosabb tudnivalókat erről a nagyon fontos anatómiai képletről!

Tovább a teljes cikkre: Nincs két egyforma ló, nincs két egyforma patacsont >>
.

Tépőzáras patkó lovaknak?

megasus250Nem csak a lovasok és lótartók, de még a sokat látott patkolókovácsok is felkapták a fejüket a nemrégiben debütált tépőzáras patkó láttán, ami 2017 júliusától lesz megrendelhető. Mi viszont már most körbejártuk a témát.

Tovább a teljes cikkre: Tépőzáras patkó lovaknak? >>

.
.

Decemberben pedig szót ejtettünk az ortopéd patkolásról:

Az ortopéd patkolásról

csiko1-250Mi az az ortopéd patkolás? Milyen esetekben és meddig alkalmazható, ki végezheti? Létezik külön gyógykovács? A lovak terápiás patkolásáról Ormándi Zsolt patkolókováccsal, a Magyar Patkolókovácsok Egyesületének elnökével beszélgettünk.

Tovább a teljes cikkre: Az ortopéd patkolásról >>

.

Azt már most megígérhetjük, hogy 2017-ben is színvonalas szakmai rendezvényekkel és jobbnál jobb szakcikkekkel várja a patkolókovácsokat, lovasokat és lótartókat a MAPE.hu.

Patadobogásban és üllőzengésben gazdag boldog új évet kívánunk!

buek790

Kapcsolódó cikkeink:

Legyen saját szerencsepatkód >>

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?