Nem sánta az, csak nem akar menni

santa250A sántaság olyan probléma, amivel a patkolókovácsok is nap mint nap találkoznak, ezért fontos, hogy már akkor felismerjék a problémát, amikor a lovas még csak azt érzi, hogy lova nem úgy teljesít, mint korábban.

.

A csökkent vagy az elvárásoknak nem megfelelő teljesítmény hátterében gyakran ortopédia eredetű okok állnak – hívta fel a figyelmet előadásában a XXIV. Lógyógyászati Kongresszuson Dr. Nagy Annamária, aki kisebb megszakításokkal 2002 óta dolgozik Angliában Sue Dyson, a „sántaságdiagnosztika királynője” mellett. A legutóbbi Lógyógyászati Kongresszuson a hátfájásról és a sántaságról tartott előadást:

santaOG

„Sok ló esetében feltűnő sántaság nem észlelhető, legalábbis a tulajdonos, illetve a lovas szerint. Ezen lovak egy része valóban nem sántít egyértelműen. Amíg el nem kezdjük kivizsgálni őket… Az ortopédia vizsgálat során fontos, hogy megpróbáljuk reprodukálni azt a szituációt, ami a lovas szerint a legtöbb gondot okozza a lónak.

A saját “csökkent teljesítmény” eseteim döntő többsége kézen megvezetve nem sánta. Néhány lónál futószáron mutatkoznak tünetek, pl. a külső hátulsó végtag cranialis fázisa megrövidül vagy vágtában merev a ló háta és a hátulsó végtagokat közel helyezi egymáshoz. A lovak nagy része azonban teljesen más képet mutat lovas alatt és a tünetek sokkal feltűnőbbek. Van olyan kézen és futószáron sántaságmentes ló, amely azonnal feltűnő sántaságot vagy problémát mutat, amint a lovas a nyeregbe helyezkedik.

A lovat vezeti: Dr. Nagy Annamária

A lovat vezeti: Dr. Nagy Annamária

Természetesen ez a probléma súlyosságától is függ, de a ló fájdalomtűrő képessége és maga a lovas is nagy hatással vannak a tünetekre.

A kétoldali hátulsó végtag sántaság gyakran viszonylag enyhe tünetekben mutatkozik meg: a ló nem jön eleget hátulról, nem megy előre, vagy nem reagál kellőképpen a lovas segítségeire. Képzettebb lovaknak sokszor csak bizonyos feladatok elvégzése okoz nehézséget, vagy a ló teljes mértékben visszautasíthatja a feladat végrehajtását.

Egy díjló lehet, hogy csak középügetésben mutat enyhe hátulsó végtag sántaságot vagy a “vállat be” feladat során elülső végtag sántaságot. A lovak késhetnek ugrásváltáskor vagy visszautasíthatják az ugrásváltást egy vagy mindkét kézre. Díjlovasok sokszor jelentkeznek azzal a problémával, hogy a lovuk „nem ül” úgy, mint régen – ez jelentkezhet alacsonyabb szinten már összeszedett ügetésnél és vágtánál is, de magasabb szintű lovaknak néha csak piaffe, passage vagy vágta pirouette okoz nehézséget.

Ugrólovasok általában lovuk vágtájának vagy ugrástechnikájának változását veszik észre először. Sokszor arra panaszkodnak, hogy lovuk inkább felfelé, mint előre mozog és a hatulsó végtagokat egymáshoz közel helyezve kis, ugrásszerű léptekkel haladnak előre. Néhány ló elkezd ferdén ugrani, kirúg az akadály fölött, csak egyik lábra hajlandó érkezni, siet az akadály felé vagy megáll bizonyos típusú, magasságú vagy akár bármilyen akadály előtt. Vannak lovak, akiknek az összetett akadályok okoznak problémát, máskor a lovasnak az tűnik fel, hogy a ló bizonyos talajokon kevésbé jól ugrik.

A támaszkodás kerülése, illetve egyéb problémák a támaszkodással bármilyen típusú és feladatot végző lóban jelentkezhetnek. A lovas panaszkodhat, hogy a ló az elején van, jobban húz, mint régen, elfordítja egyik irányba a fejét, vagy több van a lovas egyik kezében, mint a másikban.

Az Animal Health Trust lovasai nagy tapasztalattal rendelkeznek a problémás lovak bemutatásában

Az Animal Health Trust lovasai nagy tapasztalattal rendelkeznek a problémás lovak bemutatásában

Ha az ortopédia vizsgálat során egyértelmű egyoldali (akár elülső vagy hátulsó végtag) sántaságot látunk, érdemes a diagnosztikai érzéstelenítést a végtag distalis részén kezdeni, hiszen a sántaság oka a végtag bármely részén lehet. Enyhe fokú, szimmetrikus kétoldali hátulsó végtag sántaság (a ló, amelyik nem jön eleget hátulról) hátterében gyakran az egyenítőszalagok eredési sérülése áll. Ezen lovak többségénél nem látható jelentős változás, ha csak az egyik végtagot érzéstelenítjük, ezért javasolt a lateralis plantaris ideg mély ágát egyszerre kiérzéseleníteni mind a két végtagon.

A vágtában jelentkező tünetek egy részét az ileosacralis és/vagy a lumbosacralis tájék fájdalma okozza. Az ileosacralis ízület fájdalma hozzájárulhat egy egyoldali hátulsó végtag sántasághoz, illetve lehet annak kizárólagos oka.

A támaszkodás kerülésének hátterében számos ok állhat. A gyakoribb okok közé tartozik az enyhe fokú kétoldali hátulsó végtag sántaság, az ileosacralis terület fájdalma, illetve a hátágyéki szakasz elsődleges vagy másodlagos fájdalma. Ha a ló az elején van és nehéz a lovas kezében, de nem mutat egyértelmű sántaságot, érdemes a két elülső végtag distalis részét egyszerre kiérzésteleníteni, az ilyen tünetek hátterében sokszor kétoldali enyhe fokú lábvégfájdalom áll.

Dr. Nagy Annamária munka közben

Dr. Nagy Annamária munka közben

A csökkent teljesítmény kivizsgálása során gondolni kell arra, hogy a problémának több oka lehet, mind a mozgásszervrendszeren belül, mind más szervrendszerekben. Ha mozgásszervi probléma áll a panaszok hátterében, az esetek nagy részében a probléma eredete diagnosztikai érzéstelenítéssel felderíthető. Ha nem járunk sikerrel, vagy nem érjük el az elvárt javulást diagnosztikai érzéstelenítéssel, a tünetek függvényében érdemes javasolni egyéb okok (pl. légzőszervi, keringési, emésztőszervi) kivizsgálását.

A XXIV. Lógyógyászati Kongresszus előadásainak összefoglalói megtalálhatóak a Magyar Lógyógyász Állatorvosok Egyesületének oldalán. >>

Forrás: Magyar Lógyógyász Állatorvosok Egyesülete

Fotók: Dr. Nagy Annamária, Animal Health Trust

Kapcsolódó cikkek:

Egy szeg miatt a ló elveszhet: a szegbelépésről >>

Genetika, talaj, szaruszabályozás: lovad egészsége múlik rajtuk >>

Patatályog: tünetek, kezelés, kockázatok, mellékhatások >>

Patairha-gyulladás: okok, tünetek, teendők >>

Patairha-gyulladás: hosszú az út a gyógyulásig >>

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?