Egy szeg miatt a ló elveszhet: a szegbelépésről

szegbelepes250Egy apró szúrt seb a ló patáján első pillantásra talán nem tűnhet veszélyes dolognak. Pedig akár végzetes következményei is lehetnek. A szegbelépés gyakori sérülés, ezért minden lótartónak tudnia kell, mi ilyenkor a teendő.

.

Elég egy kallódó szeg, csavar, vagy egy gazdátlan patkó és egy rossz lépés, máris kész a baj: ott a szúrt sérülés a ló patáján.

A megoldás egyszerűnek tűnhet: eltávolítani a szúró tárgyat, kitisztítani a sebet, majd egy kis pihenő után a ló visszatérhet a munkába. Nos, ez a kisebb, nem túl mély sérülések esetén akár működhet is. De a mélyebb szúrt sérülések, melyek a nyír alatt (a talpi felszín felől nézve) elhelyezkedő anatómiai képleteket is érintik életveszélyesek lehetnek.

szegbelepesog

Érzékeny terület ez, hiszen ott van a például a patacsont, a pataízület, a nyálkatömlő, a mély ujjhajlító ín, illetve annak az ínhüvelye és a nyírcsont, csak hogy a legfontosabbakat említsük. Mivel külső szemlélőként sosem tudni, hogy a sérülés pontosan milyen anatómiai képleteket érint, minden egyes szúrt sérülést a lehető legalaposabban, legkörültekintőbben kell ellátni.

A mélyebb szúrt sérülések a nyír és a talpi szaru alatt elhelyezkedő anatómiai képleteket is érintik és életveszélyesek lehetnek: a: patacsont hegye, b: mély ujjhajlító ín (MUHI) tapadása, c: MUHI+ a nyírcsont impar ("páratlan" szalagja +pataízület, d: MUHI+bursa+nyírcsont, e: sarokvánkos + alsó közös ínhüvely +MUHI, f: nyír és/vagy irha + sarokvánkos Kép forrása: Auer&Stick Equine Surgery 4th Edition, 2012

A mélyebb szúrt sérülések a nyír és a talpi szaru alatt elhelyezkedő anatómiai képleteket is érintik és életveszélyesek lehetnek: a: patacsont hegye, b: mély ujjhajlító ín (MUHI) tapadása, c: MUHI+ a nyírcsont impar (“páratlan”) szalagja +pataízület, d: MUHI+bursa+nyírcsont, e: sarokvánkos + alsó közös ínhüvely +MUHI, f: nyír és/vagy irha + sarokvánkos Kép forrása: Auer&Stick Equine Surgery 4th Edition, 2012

Fájdalmas és veszélyes

A ló lábvégeit ért szúrt sérülések nagyon fájdalmasak és rendkívül súlyos következményekkel járhatnak, hiszen a seb azonnal földdel és trágyával szennyeződik. A sérült vérellátás, a sérült és elhalt szövetek, valamint az oxigéntől elzárt környezet pedig kedvez a szúró tárggyal bekerült baktériumok szaporodásának. Rendkívül fontos tehát a korai felismerés és a szakszerű állatorvosi kezelés.

Tünetek

A szúrt sérülés első és leggyakoribb tünete a sántaság.

Ha a szúró tárgy még a patában van, akkor nem nehéz megtalálni a probléma okát, de gyakori, hogy a sántaság megjelenésekor már csak a sérülés helye látszik – vagy akár már az sem, hiszen a pata szaruja rugalmas és néhány perc alatt összezárul a bemeneti nyílás körül.

Míg a felületes szúrt sérülések csak enyhébb tüneteket okoznak, a mélyebb képleteket érintő szúrások esetében a kezdeti sántaság hamar látványosan romlik, ahogy a gyulladásos folyamat kialakul. Az intenzív fájdalom miatt vannak lovak, akik nem is terhelik az érintett lábat és vannak, akik épp csak a pata hegyét teszik a talajra.
A sérült láb bedagadhat, a szarutok melegedhet és általában erősebben pulzál a csüdartéria, mint akár az ellenoldali, akár a többi végtagon.

Amikor egy lelépett patkó okozza a bajt: látható a vér a patkó kápáján és a bemeneti nyílás a pata talpi szaruján. Fotó: Magyar Dorottya, MAPE

Amikor egy lelépett patkó okozza a bajt: látható a vér a patkó kápáján és a bemeneti nyílás a pata talpi szaruján. Fotó: Magyar Dorottya, MAPE

Ide állatorvos kell

Haladéktalanul értesítsd állatorvosodat, amennyiben:

 • sérülést találsz lovad patáján
 • lovad hirtelen, különösebb előjel nélkül sántítani kezd
 • vagy a korábbinál sokkal sántább lesz

A szegbelépés ugyanis mindig vészhelyzetnek számít.

Tehát azonnal értesíts egy olyan, lóval foglalkozó állatorvost, aki rendelkezik mobil röntgennel. Érdemes rögtön a patkolókovácsodat is értesíteni.

Dr. Boros Bálint (www.polequi.hu) felvételei. A röntgenképeken már nem a szúró tárgy, hanem a helyére bevezetett sebkutató látható.

Dr. Boros Bálint (www.polequi.hu) felvételei. A röntgenképeken már nem a szúró tárgy, hanem a helyére bevezetett sebkutató látható.

Amíg a szakemberekre vársz, a szúró tárgyat lehetőség szerint ne távolítsd el a ló patájából, hogy azzal együtt készülhessen röntgenfelvétel, mert csak akkor lesz egyértelműen látható, hogy mely anatómiai képletek sérültek. Általánosságban elmondható, hogy ha az állatorvos egy órán belül kiér és a tárgy nem áll ki veszélyesen a patából (tehát ha a ló rálép, nem okoz további sérülést), akkor ne húzd ki belőle.

Ha mégis úgy döntesz, hogy eltávolítod az idegen testet annak érdekében, hogy az ne okozzon további sérülést, akkor érdemes a talpi felszínen például egy szarukéssel megjelölni a bemeneti kapu helyét, megőrizni a szúró tárgyat és megjegyezni hogy kb. milyen mélyen fúródott a patába, mennyi látszott belőle a talpi felszín felől, illetve hogy milyen irányban állt.

Ne feledd, hogy a talpi szaru nagyon rugalmas és néhány percen belül úgy összezárul, hogy később szinte lehetetlen lesz megtalálni a sebet.

Amíg az állatorvosra vársz, vidd a lovat tiszta, száraz helyre, és tisztítsd meg a lábát alaposan. Tehát patapucolóval, majd kefével távolítsd el róla a trágyát és a földet, majd mosd le tiszta vízzel. Érdemes egy patakötést is felhelyezni a tiszta patára,a szúrási csatorna megvédése érdekében, főleg ha az idegen test eltávolításra került.

Ha nem tudsz olyan állatorvost elérni, aki rendelkezik mobil röntgennel és rövid időn belül el tudja látni a lovat, nincs más lehetőség, mint beszállítani a legközelebbi ellátóhelyek egyikére:

Lógyógyászati Tanszék és Klinika
Telefon: 29-521-300, 30-692-1290
2225 Üllő, Dóra major

Dunaföldvári Állatkórház
Rendelési időben: 75-541-095
Rendelés után: 30-209-6096
7020 Dunaföldvár, Beszédes sor 2-3 (A hídnál)

Észak-Magyarországi Lógyógyászati Kft.
Telefon: 30-332-7888
3711 Szirmabesenyő, Királyvölgy

Pannon Lógyógyászati és Rehab Szolgálat
Telefon: 30-300-4914
7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.

Érdemes azonban megfontolnod, hogy rögtön a klinikai kezeléssel kezded lovad ellátását. Hogy miért?

Ha mégis úgy döntesz, hogy eltávolítod az idegen testet annak érdekében, hogy az ne okozzon további sérülést, akkor érdemes a talpi felszínen például egy szarukéssel megjelölni a bemeneti kapu helyét és megőrizni a szúró tárgyat. Fotó: Lógyógyászati Tanszék és Klinika (http://loklinika.hu/)

Ha mégis úgy döntesz, hogy eltávolítod az idegen testet annak érdekében, hogy az ne okozzon további sérülést, akkor érdemes a talpi felszínen például egy szarukéssel megjelölni a bemeneti kapu helyét és megőrizni a szúró tárgyat. Fotó: Lógyógyászati Tanszék és Klinika (http://loklinika.hu/)

Az állatorvos teendői

Ha a sebben még benne van a szúró tárgy, akkor a ló bódítása és a láb kiérzéstelenítése után az állatorvos több irányból röntgenfelvételeket készít, hogy egyértelműen meghatározhassa, hogy a sérülés a pata mely anatómiai képleteit érintette, hiszen ez meghatározó fontosságú a ló további kezelése szempontjából.

A felvételek elkészítése és kiértékelése után az állatorvos eltávolítja a szúrást okozó tárgyat a patából, a patkolókovács pedig a talp felől egy kicsit kitágítja a bemeneti nyílást. Az állatorvos kitisztítja a sérülést, majd patakötést helyez fel.

Ha viszont a sérülés helye nem látszik, az állatorvos, vagy a patkolókovács egy patakutatóval megvizsgálja a patát, érzékeny részeket keresve. Ha sikerült meghatároznia a fájdalmas területet, akkor egy patakéssel letisztítja a pata talpi felületét és a nyírt, hogy megtalálja a sérülés helyét. Ez általában egy pici fekete pont, vagy egy vágás.
Ha megvan a bemeneti nyílás, az állatorvos szintén a ló bódítása és a láb kiérzéstelenítése és a talpi felszín aszeptikus előkészítése után egy vékony steril sebkutató szondát vezet be a sérülésbe, hogy elkészíthesse a röntgenfelvételeket. Ha ez megvan, ismét a seb kitisztítása és a patakötés következik.

Mindez a ló tartási helyén természetesen kivitelezhető, de klinikai körülmények között, kalodában sokkal hatékonyabban és biztonságosabban végezhető el mindez.

Dr. Boros Bálint (www.polequi.hu) felvételei. A röntgenképeken már nem a szúró tárgy, hanem a helyére bevezetett sebkutató látható.

Dr. Boros Bálint (www.polequi.hu) felvételei. A röntgenképeken már nem a szúró tárgy, hanem a helyére bevezetett sebkutató látható.

Gyógykezelés

A lónak tetanusz elleni emlékeztető oltást kell kapnia – hacsak nem nemrégiben volt oltva. A patára kötés, vagy terápiás patacipő kerül, hogy védve legyen a nedvességtől és a szennyeződésektől. Lóklinikákon gyakran alkalmazott megoldás az is (főleg szubakut, krónikus esetekben), hogy a patkolókovács fedeles patkót készít, aminek a talpi része eltávolítható, vagy kinyitható a sebkezelés idejére, majd újra vissza lehet zárni.

A kötést naponta legalább egyszer cserélni kell. A ló számára pedig tiszta, száraz almot és boksznyugalmat kell biztosítani.

És persze a ló fájdalomcsillapítót, gyulladáscsökkentőt kap hosszabb-rövidebb ideig.

Ha a sérülés csontot, ízületet, ínt, ínhüvelyt, vagy nyálkatömlőt ért, akkor a mielőbbi célzott, agresszív kezelés kritikus fontosságú a ló felépüléséhez, nincs helye sem a késlekedésnek, sem az óvatoskodásnak. Minden percnyi késlekedés a baktériumok szaporodásának kedvez, ami szövetkárosodást okoz és elősegíti a gyulladás terjedését az egyes anatómiai képletek között.

A szeptikus nyálkatömlőgyulladás például akár néhány órán belül kialakulhat, károsíthatja a nyírcsontot és átterjedhet a pataízületre is. Ha a baktériumok közvetlenül bejutnak vagy beszaporodnak a pataízületbe vagy az alsó közös ínhüvelybe, akkor szeptikus ízületgyulladás és szeptikus ínhüvelygyulladás alakul ki. Ínszakadás, szeptikus íngyulladás, a patacsont elmozdulása, a nyír- és a patacsont törése, valamint az ellenoldali láb túlterhelésből fakadó laminitisze is következmény lehet. Ha már egyszer kialakult a fertőzés, azt már nem lehet meg nem történtté tenni, csak küzdeni lehet ellene. A ló gyógyulása hosszadalmas és költséges, és sajnos nem feltétlenül szövődménymentes az ilyen esetekben.

Épp ezért a szegbelépést mindig a kólikához hasonló életveszélyes és azonnali sürgősségi beavatkozást igénylő szituációként kell kezelni. Azzal, hogy lovad a lehető leghamarabb a legalaposabb és leggondosabb kezelést kapja, csökkented az esélyét a szövődmények kialakulásának.

Így történik az ízület átmosása

Esélylatolgatás

A patát ért kisebb, fontosabb anatómiai képleteket nem érintő szúrt sérüléseinek gyógyulási aránya 95% körüli, ezek a lovak gyakran már a balesetet követő 5-7 napon belül után újra munkába is állhatnak.

A mélyebb képleteket is érintő sérülések esetén a gyógyulás leginkább annak a függvénye, hogy mikor kapja meg a ló a célzott kezelést.

Ízületi, ínhüvely, valamint nyálkatömlő érintettség esetén a legjobb esély akkor adatik meg, ha a felsorolt synoviális üregek (ínhüvely, ízület, nyálkatömlő) átmosása és célzott kezelése 6 órán belül megtörténik. Az átmosás sikeresen megtörténhet istálló körülmények között is, akár többször ismételve szükség és lehetőség szerint. Azonban tudni kell, hogy a túlélés-, valamint a sántaságmentes gyógyulás esélyei az altatásban, artroszkópos vagy tenoszkópos műtéti technikával végzett mosással, a fibrin (gyulladásos fehérje az ízületben), a véralvadék (ezek a baktériumok táptalajai, így a gyógyulás ellenlábasai) és a szennyeződés eltávolításával biztosíthatók leginkább.

Legalább ilyen fontos a műtétet követő célzott terápia, például:

 • az ízületbe, ínhüvelybe, nyálkatömlőbe adott antibiotikum
 • regionális végtagperfúzió (az állatorvos a lábvég keringését elszorítva abban vérpangást idéz elő, az antibiotikumot pedig direkt erre a területre fecskendezi be, így jóval nagyobb antibiotikum-koncentrációt ér el az adott területen)
 • folyamatos monitorizálás
 • szükség esetén reoperáció

A lábadozás pedig akár egy év is lehet.

A College of Veterinary Medicine at Washington State University 2002-ben publikált statisztikája szerint:

 • 93% gyógyulási arány azoknál a lovaknál, akik a sérülést követő egy héten belül ellátást kaptak.
 • 62% gyógyulási arány azoknál a lovaknál, akiket a sérülést követő 7-30 napon belül beutaltak az intézménybe
 • 95%-os valószínűsége van a teljes gyógyulásnak, ha a sérülés kívül esett a nyír területén
 • 50% a gyógyulás esélye, ha a mély sérülés a nyírt érintette
 • 31% esély volt a ló felépülésére, ha a sérülés érintette a nyálkatömlőt
 • 7% siker azoknál a lovaknál, akiknél a pataízület részleges ficama is kialakult
 • Sokkal jobbak azon lovak gyógyulási esélyei, akiknél a szúrt sérülés a hátsó lábat érintette.
 • A legritkábban azokat a lovakat sikerült megmenteni, akiknél kialakult a pataízület szeptikus artritisze

Mivel tehát egy apró a szúrt sérülés is igen komoly következményekkel járhat, minden esetben a lehető legrosszabbat kell feltételezni és a lehető legalaposabban eljárni.

Forrás: TheHorse.com
Írta: Magyar Dorottya, MAPE
Lektorálta: Dr. Boros Bálint, Ormándi Zsolt, Dr. Tóth Péter PhD

Kapcsolódó cikkek:

Patatályog: tünetek, kezelés, kockázatok, mellékhatások >>

Patairha-gyulladás: okok, tünetek, teendők >>

Patairha-gyulladás: hosszú az út a gyógyulásig >>

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?