Patkolókovácsok a nagyvilágban

kovacsokavilagkorul250Legyen bár sporttárs, szabadidőpartner, családtag, akár munkaló egy harmadik világbeli országban, a lónak (póninak, szamárnak) szüksége van pataszabályozásra és gyakran patkolásra is. Ahol tehát van ló, ott van patkolókovács is. Képzettségük, munkakörülményeik, a rendelkezésükre álló szerszámok és felhasználható anyagok persze rendkívül sokfélék.

.

Induljunk ezért világ körüli útra és pillantsunk be a világ patkolókovácsainak mindennapjaiba!

kovacsokavilagkorul

Extrém lópatkolás Kazahsztánban

Tim Cope modern Marco Poloként járta be Mongólia, Kazahsztán, Dél-Oroszország, Ukrajna és Magyarország pusztáit. Megküzdve az időjárással, a lopásokkal, a bürokráciával, nagyrészt egyedül tette meg a tízezer kilométeres utat három év alatt. A kazahsztáni lópatkolásról készített videója viszont talán nagyobb utat járt be, mint ő maga:

Aranyszínű patkókat kap a dubaji versenyló

Dubaj a lóversenyzés egyik fellegvára. Ebben a videóban Rob Stevenson, a Meydan egyik patkolókovácsa patkol egy, a 2014-es Dubaji Világkupán induló lovat.

Az indiai patkolókovácsnak az utca a műhelye

Az indiai munkalovakat gyakran az utcán patkolják meg, a fogatlovakat olykor ki sem fogják a kocsiból, a patkolókovács mászik be a ló mögé és egyúttal a kocsi alá.

Az angol királynő patkolókovácsai

Az angol királynő lovas testőrségének hátasai minden egyes nap hatalmas figyelemtől övezve végzik munkájukat. Most pillants be patkolókovácsaik műhelyébe:

Reggeli tornával indítja a napot a japán patkolókovács

Chris Gregory amerikai oktatókovács, a Heartland Horseshoeing School alapítója és vezetője 2014-ben Japánban járt és tartott oktatást japán patkolókovácsoknak.

Irány Kentucky!

Kentuckyban mindig pezseg a lovas élet. 2010-ben Lexington adott otthont a Lovas Világjátékoknak, és a lósport is virágzik itt. A Mitch Taylor által alapított és vezetett Kentucky Horseshoeing School mindennapjairól készült videóval az amerikai patkolókovácsok mindennapjaiba pillanthatsz be:

Csak egy átlagos nap – Dél-Afrikában

Dél-Afrika a fekete kontinens egyik legfejlettebb állama, virágzó lovasélettel, lovasturizmussal és lóversenyzéssel, melynek gyökerei az angol gyarmati időkből erednek. Dél-Afrikában is Chris Gegory amerikai oktatókovács, a Heartland Horseshoeing School alapítója lesz a vezetőnk:

Fiona, a kenyai kolléga

Fiona Too Chelagat, a 18 éves patkolókovács gyalog, mindössze egy kézitáskával jár állattartótól állattartóig, és leginkább a helyi szamarak pataszabályozásával foglalkozik.

Kapcsolódó cikkeink:

Így patkolják az angol királynő lovait >>

Black Caviar kovácsa >>

A világ legdrágább patkói? >>

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?