Savós patairha-gyulladás a legelőtől?

legelo-laminitisz250Egyes országokban gyakori jelenség, hogy az év bizonyos időszakaiban egyes legelőkön nemkívánatos mellékhatásként sok lónál alakul ki savós patairha-gyulladás. Magyar állatorvosok most arra keresik a választ, hogy vajon hazánkban is előfordul-e ez a probléma.

.

A szénhidrátok számos formában megjelenhetnek a növényi eredetű táplálékokban. Egyes típusú szénhidrát molekulák könnyen emészthetők és az – extrém túletetést kivéve – teljesen ártalmatlanok a lovak szervezetére, míg mások már normálisnak vélt dózisban is komoly egészségkárosodáshoz vezethetnek. Az utóbbi kategória egyik leggyakrabban előforduló képviselői a fruktánok.

legelo-lo790OG

Egyes újabb kutatások kimutatták, hogy a fruktán táplálóanyagot jelent szinte minden növény számára a szárazság vagy fagy átvészelésére, vagyis ilyen időjárási körülmények között mintegy önvédelmi reakcióként a legelői növények fruktántartalma is jelentősen megnövekedik.

A ló viszont nem tudja megemészteni ezt a típusú szénhidrátot, így az emésztetlenül éri el a vastagbelet és ott a bakteriális bontás savas melléktermékei miatt a kémhatást savas irányba tolja el, amit az egészséges bélflóra nem tud elviselni. Így elszaporodnak azok a baktériumok, amelyeknek a savas kémhatás kedvez. A folyamat során rengeteg baktérium elpusztul és maradványaik úgynevezett endotoxinokként a keringésbe jutnak. Ezek az endotoxinok belső méreganyagként hatnak a szervezetre, több fronton is károsítják azt.

Az endotoxinokra egyik legérzékenyebb terület a patairhában található vérérhálózat. Ennek károsodása vezet savós patairha-gyulladáshoz, vagy laminitiszhez.

pata-legelo790OG-2

Kérdés, hogy egyes növényekben történő fruktánfelhalmozódás és az ennek következményeként jelentkező savós-patairhagyulladás Magyarországon is jelen lévő probléma, vagy az itteni klimatikus viszonyok között hazánkat nem érinti ez a veszély? Erre a kérdésre keresi a választ az MTA Nagyállatklinikai kutatócsoportja. Kérjük, segítsd munkánkat a lenti kérdőív kitöltésével, hogy még hatékonyabb lehessen a magyar lovak egészségügyi ellátása.

Írta: Dr. Korbacska-Kutasi Orsolya
Fotó: Pixabay

Kapcsolódó cikkeink:

Patairha-gyulladás: okok, tünetek, teendők >>

Patairha-gyulladás: hosszú az út a gyógyulásig >>

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?