Sasszemű francia patkolókovácsok

Ha valaki a 18. század végén – 19. század elején Franciaországban mesterkovács vizsgát akart tenni, hogy önálló műhelye lehessen, alapos szakmai ismeretekkel kellett rendelkeznie, ráadásul anyagilag is komoly megterhelést jelentett a vizsga. A vizsga menetét egy 1773. március 16-i parlamenti jegyzés írja le.

.

A tanulónak két év mesterkovács mellett eltöltött gyakorlattal kellett rendelkeznie. A mestervizsga egy független vizsgabiztos és a tanuló mestere jelenlétében zajlott.

Nem tévedés a lábfogó ábrázolása. A folytatásban látunk még rá példát.

Nem tévedés a lábfogó ábrázolása. A folytatásban látunk még rá példát.

A vizsgázó előtt kétszer elvezettek egy patkolatlan lovat, a vizsgázó felvehette és megvizsgálhatta a ló egyik első és egyik hátsó lábát. A lovat ezután elvezették, a vizsgázónak pedig a látottak alapján két ráverő segítségével négy patkót kellett kovácsolnia a lóra.

Az elkészített patkókat a vizsgabiztosnak adta át, ha ő ezeket elfogadhatónak tartotta, a vizsgázó megpatkolhatta velük a lovat. Ekkor viszont a patkókat már nem rakhatta vissza a tűzbe és nem igazíthatott rajtuk.

Ha a vizsgabiztos a patkolás során is mindent rendben talált, a vizsgázót elfogadták, mint mestert. Ekkor be kellett fizetnie 200 livre-t a patkolókovácsok kasszájába és 2-2 livre-t fejenként a vizsgabizottság tagjainak. Komoly összegnek számított ez akkoriban, emiatt nem engedhette meg ezt magának bárki.

A sikertelen vizsgát 8 napon belül lehetett megismételni.

A kevés fennmaradt írásos beszámoló azt sugallja, hogy nem volt egyszerű patkolókovácsként elhelyezkedni, és általában apáról fiúra szállt a mesterség. Mivel minden falunak megvolt a saját kovácsa, nehéz volt új ügyfélkört kialakítani, hacsak az ifjú kovács nem örökölte az apjáét.

Viszont a hadseregnek mindig szüksége volt kovácsokra. Ebben az időben ugyanis még nem volt kovácsképzés francia seregben.

Írta: Czikora Gábor és Magyar Dorottya

Kapcsolódó cikkek:

Patkolókovácsok a 19. századi Franciaországban >>

Lójólét és teljesítményvizsgálat Napóleon seregeiben >>

Kor, szín, marmagasság: így válogatták Napóleon lovait >>

Lovak és patkolókovácsok Napóleon seregeiben >>

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?