6 ország 14 patkolókovácsa verseng Jósvafőn

Augusztus 18-án, pénteken kezdetét veszi a 6. Nemzetközi Patkolókovács Verseny Jósvafőn, eljött tehát az ideje, hogy bemutassuk az idei versenyzőket, illetve bíráinkat. Jól figyelj, mert a már hagyománynak számító Kovácstotó és Kovácskvíz helyes kitöltői idén is egyedi, kézzel készült patkókat kapnak!

.

Nézzük tehát, hogy kik ütik idén a vasat Jósvafőn!

Bírók

Jerome Champion

Jerome Champion

28 éve dolgozik patkolókovácsként. Franciaországban és Belgiumban rendszeresen versenyzik és bíráskodik patkolókovács versenyeken. A 2007-ben második, 2008-ban harmadik helyezett francia csapat tagja a veronai patkolókovács versenyen. 2011-ben francia bajnok. Saját lova van, kedveli a díjugratást, az élvonalbeli díjugrató versenyzők patkolókovácsa. Ő patkolta az olimpiai bajnok francia díjugrató csapat lovait. Versenyzőként és bíróként is láthattuk már Jósvafőn az elmúlt években.

Ludovic Mathieu

 Ludovic Mathieu

1986 óta dolgozik patkolókovácsként, rendszeres résztvevője a szakma nemzeti és nemzetközi megmérettetéseinek, több alkalommal ért el dobogós helyezést Európa- és világbajnokságon, 15 alkalommal volt francia bajnok. Lovakat tart, hobbija emellett a kovácsolás. Versenyzőként és bíróként is láthattuk már Jósvafőn az elmúlt években.

Nyitott kategória

Francois Canu

17 éve patkol, körülbelül 14 éve vesz részt patkolókovács versenyeken. Hobbija a díjugratás.

Mathieu Delcroix

Mathieu Delcroix

1995 óta van a szakmában. Ötszörös francia bajnok, a Werkman Spring Games 2. helyezettje, 4. volt az Európa-bajnokságon. Alig egy hónapja megnyerte Angliában az ortopéd patkolóversenyt. 2015-ben megkapta a Franciaország legjobb mestere címet, ami a legmagasabb megszerezhető elismerés és egy életre szól.

Baptiste Delille Baptiste Delille
Godó József

Godó József

19 éve van a szakmában. Eredeti végzettsége állattenyésztő. Korábban lovagolt, díjugratásban A/3-ban versenyzett. Patkolókovács versenyek rendszeres résztvevője idehaza és külföldön egyaránt. MAPÉs kollégáinak havonta tart kovácsolási szakkört. Két gyermek büszke apukája. 

Ake Gustaffson

Gustafsson Åke

Finnországból érkezett, de Spanyolországban is dolgozott már, 5 nyelven beszél. Hobbija a kovácsolás és a patkolókovács versenyeken való részvétel. Ott volt az idei Werkman Spring Games-en. Szereti a macskákat, van 3 cicája.

 Hegedűs Tibor

Hegedűs Tibor

1989-ben végezte el a kovácsképzést, később puskaművesként is levizsgázott. Több mint 10 évig dolgozott Kiskunhalason patkolókovácsként. Hazai és nemzetközi patkolókovács versenyek rendszeres résztvevője. Kétszer vett részt az Európa-bajnokságon, háromszor a Fieracavallin, többször versenyzett már a Werkman Spring Games-en, és Jósvafőn is kipróbálta már magát. Részt vett a patkolókovács-mester vizsgafelkészítő tanfolyamon.

 Stephen Hewitt

Stephen Hewitt

35 éve dolgozik patkolókovácsként Angliában, Yorkshire északi részén. Számos patkolókovács versenyen vett részt eredményesen és szerezte meg a győzelmet, de már 7 éve nem versenyzett. Az angol patkolókovács-szövetség, a Worshipful Company of Farriers AWCF minősítéssel rendelkező tagja, és patkolókovács bírája. Felesége és három fia várja otthon. Lovagol, mióta az eszét tudja, vannak lovai, versenyeken is részt vett és nyert is. Szabadidejében futballban bíráskodik és agyaggalambra lő.

 Pródán Norbert

Pródán Norbert

A legeredményesebb magyar patkolókovács versenyző, külföldön is rendszeresen részt vesz megmérettetéseken. Több alkalommal megnyerte a jósvafői versenyt. 2015-ben a franciaországi Verdun-ben megrendezett patkolókovács verseny középkategóriájának győztese. A csapat egyik mókamestere, büszke apuka. Lovagol, korábban díjugratásban versenyzett. 2017. májusa óta hivatalosan is patkolókovács mester.

 Thomas Schumnig

Thomas Schumnig

20 éve dolgozik patkolókovácsként Ausztriában, nemzetközi patkolókovács versenyek rendszeres résztvevője, Jósvafőn harmadik alkalommal köszönthetjük. Részt vett a 2012-es Európa-bajnokságon. Hobbija a lovaglás és a kovácsolás.

Kezdő kategória

Dudás Ferenc

1997 óta dolgozik patkolókovácsként. Számára igazi szerelem ez a hivatás. Részt vett a patkolókovács mester vizsgafelkészítő tanfolyamon, de ez az első patkolókovács verseny, ahol üllő mögé áll. Eredeti szakmája általános gépi forgácsoló. Nem csak munkája során találkozik lovakkal: a családdal rendszeresen befognak és akár egy hétig is barangolnak lovaskocsin. A verseny során segítője két fia lesz, a harmadik a nézőtérről drukkol és hamarosan a negyedik gyermeke is világra jön. 

Maria Fura

 Maria Fura

5 éve dolgozik patkolókovácsként, 2015 óta állatorvosnak tanul. Hobbija a lovaglás és a pézsmaréce (avagy némakacsa) tartása.

David Hočevar

Szlovéniából érkezett, 10 éve dolgozik patkolókovácsként, de ez az első patkolókovács versenye. Szeret és tud lovagolni, távlovas versenyeken is indult már.

Lea Mathieu

 Lea Mathieu

Ludovic Mathieu 19 éves lánya 2015-ben már önállóan készített patkót és rögtönzött kisebb bemutatót, 2016-ban pedig megszerezte a győzelmet kezdő kategóriában. Mióta az eszét tudja, érdekli a szakma – nem csoda ez, hiszen egy igazi francia patkolókovács-legenda lányáról beszélünk. Lea azt mondja, könnyű dolga van édesapja mellett, bár a bajnok papának kemény elvárásai vannak vele szemben. A szakiskola megkezdése óta versenyez.

Marjan Stampek

Marjan Štampek

Szlovéniából érkezett, 20 éve dolgozik patkolókovácsként és ez az első patkolókovács versenye. Két gyermek büszke apukája.

A már hagyományos jósvafői Kovácstotóban elmondhatod, szerinted kik az idei verseny legesélyesebb versenyzői. A Kovácskvízben pedig tudásodat teszteljük majd. Idén is érdemes lesz velünk játszani, hiszen a mezőny versenyzői által készített patkókat sorsoljuk ki a válaszadók között.

A 6. Nemzetközi Patkolókovács Verseny támogatói

anp

coolpoint

weiss186

HORVATH2zeiligrot200

werkman

ln

nemethjanos

 

Kapcsolódó cikkek:

6. Nemzetközi Patkolókovács Verseny – program / Program of the 6th International Farrier Competition >>

Kovácsolási gyakorlat Jerome Championnal / Forging with Jerome Champion >>

Versenyfeladatok / Tasks 2017 >>

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?