A francia favorit mindent vitt a 6. Nemzetközi Patkolókovács Versenyen

A patkolókovácsok nagy megkönnyebbülésére a verseny második napjára megérkezett a várva várt lehűlés. És bár a front egész napos esőt is hozott magával, a fedett sátor alatt a lobogó kovácstüzek mellett jó hangulatban zajlott a munka. A vasárnapi nap sztárvendégei és a patkolási feladatok főszereplői az Aggteleki nemzeti Park hucul lovai voltak, a bábeli zűrzavart hozó sasszem versenyszám pedig egy jól megtermett sodrott közreműködésével zajlott.

.

A vasárnapi patkolási versenyszám során a versenyzők egy átlós lábpárat patkoltak. A kezdőknél a lovak első lábára egy egyszerű egykápás, a hátsó lábra pedig kétkápás patkót készítettek. A nyitott versenyszámban az első lábakra körben árkolt patkó, a hátsókra pedig a külső szárán árkolt és szélesített patkó került.

Baptiste Delille

Baptiste Delille

A kezdők 90, a nyitott kategória résztvevői azonban csak 80 percet kaptak a feladat teljesítésére.

Ahogy azt már megszokhattuk, a bírók először a lovak körmölését ellenőrizték és pontozták. A versenyzők ezt követően készítették el a feladatban szereplő típusú, de az adott ló patájára illeszkedő első és hátsó patkót. A patkókat a kovácsolási feladatban leírtak szerint pontozták és hidegen a lovak lábára próbálták a bírók, és ha megfelelően illeszkedtek, a versenyző megkezdhette a ló patkolását. A patkolás során külön pont jár például a szegelésért, a szegcsonkok eldolgozásáért, a patkolás „finiseléséért”.

Jerome Champion

Jerome Champion

Az eredmények:

Open kat. Név Első láb Hátsó láb
1. Mathieu Delcroix 85 84,5
2. Baptiste Delille 80 70
3. Francois Canu 70 75
4. Pródán Norbert 71 74
5. Hegedűs Tibor 57 63
6. Godó József 64 51
7. Thomas Schumnig 60 54
8. Åke Gustafsson 60 52
9. Stephen Hewitt 44 42

.

Kezdő kat. Név Első láb Hátsó láb
1. Lea Mathieu 66 77
2. Marjan Štampek 53 56
3. Maria Fura 49 50
4. David Hočevar 51 42
5. Dudás Ferenc 43 36

A sasszem versenyszám ezúttal a verseny végeredményébe nem számított bele, inkább csapatépítő jelleggel került be a programba. A párosokat ugyanis úgy állítottuk össze, hogy azok tagjai nem beszélték egymás nyelvét, ezért valódi bábeli zűrzavaron kellett úrrá lenniük a versenyzőknek.

A páros egyik tagja megnézhette a felállított ló patáját, majd instrukciókat kellett adnia csapattársának a megfelelő patkó elkészítéséhez, de a vashoz ő nem nyúlhatott. Bár a feladatnak megvoltak a maga nehézségei, ezúttal is bebizonyosodott, hogy a patkolókovácsok mindenütt egy nyelvet beszélnek. Sőt, kiderült, hogy a hölgyek a nyelvi akadályok ellenére ezen a téren is ügyesen irányítják az urakat. Az ifjú francia versenyző, Lea Mathieu ugyanis egyenesen a harmadik helyre instruálta Hegedűs Tibort, a finn Maria Fura segítségével pedig a második helyet szerezte meg Godó József. Az első helyen a franciák favoritja, Mathieu Delcroix és a hazai favorit, Pródán Norbert alkotta duó végzett.

A profik után pedig a nézők is kipróbálhatták, milyen érzés az üllő mögé állni, ezúttal öt hétköznapi hős kapott lehetőséget arra, hogy saját patkót kovácsoljon.

Hegedűs Tibor és az egyik hétköznapi hős az üllő mögött

Hegedűs Tibor és az egyik hétköznapi hős az üllő mögött

Az összesített eredmények nem hoztak nagy meglepetést: a nyitott kategóriában a mezőny sztárja, a francia Mathieu Delcroix hatalmas fölénnyel szerezte meg az első helyet. A második helyért kemény csata folyt, Pródán Norbert alaposan megszorongatta a francia Francois Canu-t, és végül mindössze 1,5 ponttal maradt le a dobogó második fokáról.

Helyezés Név Összpontszám
1. Mathieu Delcroix 418,5
2. Francois Canu 320
3. Pródán Norbert 318,5
4. Baptiste Delille 313
5. Godó József 242
6. Thomas Schumnig 238,5
7. Stephen Hewitt 232
8. Åke Gustafsson 228
9. Hegedűs Tibor 203
Az open kategória dobogósai: 1. Mathieu Delcroix, 2. Francois Canu, 3. Pródán Norbert

Az open kategória dobogósai: 1. Mathieu Delcroix, 2. Francois Canu, 3. Pródán Norbert

A kezdők mezőnyében szintén francia győzelem született, hiszen Lea Mathieu idén is kiválóan teljesített. Nem is csoda, hiszen a papa, Ludovic Mathieu mellett elvárás, hogy a legjobbat hozza ki magából.

A finn Maria Fura rengeteget fejlődött tavalyi jósvafői látogatása óta – köszönhetően annak, hogy az idei Werkman Spring Games-en is üllőhöz állt. A sok gyakorlás meglátszott a finn hölgy teljesítményén, hiszen idén a második helyen zárta a versenyszámot. A dobogó harmadik fokára a mezőny egyik újonca, a szlovén Marjan Štampek állhatott fel.

A kezdő kategória dobogósai: 1. Lea Mathieu, 2. Maria Fura, 3. Marjan Štampek

A kezdő kategória dobogósai: 1. Lea Mathieu, 2. Maria Fura, 3. Marjan Štampek

Helyezés Név Összpontszám
1. Lea Mathieu 363
2. Maria Fura 269,5
3. Marjan Štampek 250,5
4. David Hočevar 207,5
5. Dudás Ferenc  182

Az idei év különlegessége, hogy az eredményhirdetést ezúttal élőben is közvetítettük:

Ludovic Mathieu és Jerome Champion a verseny után elmondták, hogy idén is maximálisan elégedettek voltak a szervezéssel és a versenyzők teljesítményével. Bíráink azt is kiemelték, hogy a feladatokkal és bírálati szempontokkal idén is azt a színvonalat hozták el hazánkba, ami Franciaországban is elvárás ugyanezen kategóriákban.

A verseny győztese, Mathieu Delcroix elárulta, hogy az utóbbi időben egy egészen sajátos felkészülési technikát alkalmaz: nem készül egyik versenyre sem, hanem ott helyben készíti el először a feladatban szereplő patkókat. Emellett pedig versenyről versenyre jár, ezzel tartja formában magát. Két hónap alatt négy versenyen vett részt, alig egy hónapja megnyerte Angliában az ortopéd patkolóversenyt. Mint mondja, az elvárás és a feladatok ugyanazok voltak, mintha Franciaországban ugyanebben a kategóriában versenyezne, csak ezúttal mások voltak az ellenfelek.

A francia versenyzők emellett kiemelték, hogy nagy pozitívum, hogy kokszos kohóval dolgozhatnak, mert ez ma már ritka, pedig sokkal közelebb áll a szakma hagyományaihoz.

A 6. Nemzetközi Patkolókovács Verseny támogatói

anp

coolpoint

weiss186

HORVATH2zeiligrot200

werkman

ln

nemethjanos

 

Kapcsolódó cikkek:

Francia fölény kovácsolásban >>

6 ország 14 patkolókovácsa verseng Jósvafőn >>

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?