140.000 ló egészsége a tét Ausztriában

Egy új rendeletnek köszönhetően lehet, hogy Ausztria lovasai hamarosan már csak múlt időben beszélhetnek a patkolókovács szakmáról. 140.000 osztrák ló egészsége kerülhet veszélybe azzal, hogy az illetékes hatóságok nem kötnék végzettséghez a patkolókovács szakma gyakorlását, hanem megnyitnák azt mindenki számára. Nem csak a patkolókovácsok, de az osztrák Lovas Szövetség, Állatorvosi Kamara és Állatorvosi Egyetem is tiltakozik a módosítás ellen.

.

Hamarosan bárki, aki csak képes egy kalapácsot a kezébe venni, elkezdhet lovakat patkolni Ausztriában, függetlenül attól, hogy tanulta-e a szakmát, avagy sem. Ezt próbálják megakadályozni az osztrák szakmai szervezetek. Az osztrák Patkolókovácsok Egyesülete összefogásban a fémmunkások szakmai szervezetével, az Osztrák Lovassport Szövetséggel, az Osztrák Lógyógyász állatorvosokkal, az Állatorvosi Kamarával és az Állatorvosi Egyetemmel együtt tiltakoznak a patkolókovács szakma teljes megnyitása ellen.

Az osztrák patkolókovácsok is évek óta szeretnék elérni, hogy a szakma megfelelően szabályozott legyen. De a 2016-ban még napirenden lévő szigorítás helyett most legrosszabb rémálmuk válhat valóra: a patkolókovács szakma teljes megnyitása. Ez azt jelentené, hogy bárki elkezdhet patkolókovácsként dolgozni, mert nem lenne szüksége végzettséget igazoló bizonyítványra. Tekintve, hogy élő, érző lényekről, értékes sportlovakról vagy családtagként szeretett hobbilovakról van szó, illetve hogy a patkolókovács munkája átfogó anatómiai és fémmegmunkálási ismereteket követel, felmerül a kérdés, hogy nem túlságosan elhamarkodott-e a tervezett intézkedés…

“A patkolókovács egy izzó vasdarabot úgy munkál meg, hogy a ló patáját tökéletesen támogatva védje azt funkciójában. Ha pedig egy beteg patáról van szó, még több tudás szükséges: hogyan kell eltávolítani vagy megmunkálni a beteg patarészt, majd hogyan lehet felilleszteni rá a vasat, figyelembe véve a megváltozott biomechanikai feltételeket. Ez gyógyászati mestermunka, aminek köszönhetően a beteg lovak is boldogan élhetik tovább az életüket, vagy akár visszatérhetnek a sportba. A patkót szeggel ütjük fel a patára, ami az érző, vérrel átfutott szövetek és csont közelében halad. Mindehhez nincs többé szükség végzettségre? Felelőtlen, az állatvédelemmel és állatjóléttel ellenkező döntés, ha végzettséggel nem rendelkező személyeknek megengedjük, hogy egy ilyen felelősségteljes munkát elvégezzenek” – szól a patkolókovács egyesület állásfoglalása.

Véleményükkel nincsenek egyedül: “A szakszerű pataápoláshoz átfogó tudás szükséges az anatómia, fiziológia terén. A lovak ortopéd kezelésében a patkolókovács a kezelő állatorvos fontos partnere, aki nélkül sok esetben nem lenne lehetséges a sikeres terápia” – emelte ki az Osztrák Állatorvosi Kamara.

Az ügy képviselői most egy online petícióban gyűjtenek aláírást és felszólítják az osztrák parlamenti pártokat, hogy továbbra is legyen szükséges a megfelelő végzettségre ahhoz, hogy valaki patkolókovácsként dolgozhasson, hiszen a rosszul megpatkolt pata közvetlen veszély a ló egészségére nézve, ráadásul biztonsági rizikó a lovas biztonsága szempontjából is. A petíción eddig már 3500+ aláírás gyűlt össze.

A Magyar Patkolókovácsok Egyesülete és a Magyar Lógyógyász Állatorvosok Egyesületének vezetői előtt is ismertek az Ausztriában zajló események. A két szakmai szervezet képviselői levélben fogják kifejezni támogatásukat osztrák kollégáiknak.

Ha Te is szeretnéd aláírni: tovább az online petíció oldalára >>

Forrás: Pferderevue

Kapcsolódó cikkek:

Bizalmi szakma a patkolókovácsoké >>

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?