Príma Primissima díjra jelölték Prof. Dr. Sótonyi Pétert

Az Állatorvostudományi Egyetem rektora, a Magyar Lovas Szövetség alelnöke és a patkolókovács szakma lelkes pártfogója. A MAPE és az MLGYÁE közös szakmai rendezvényeinek fővédnöke, a patkolókovács-mester vizsgafelkészítő tanfolyam egyik előadója és létrejöttének támogatója. Prof. Dr. Sótonyi Pétert az oktatásban elért érdemeiért Príma Primissima díjra jelölték oktatás és köznevelés kategóriában.

.

Óriási dolog, amit a Magyar Patkolókovácsok Egyesülete elért az utóbbi 10 évben” – mondta 2016-ban, a MAPE jubileumi közgyűlésén Prof. Dr. Sótonyi Péter, aki a kezdetektől fogva támogatta a patkolókovácsok ügyét.

„Így kezdődött ez 230 évvel ezelőtt is, amikor Magyarországon a világon harmadikként létrejött az állatorvosképzés. Volt egy kurzus a patkolókovácsok és egy járványtani kurzus az állatorvosok számára. A gyakorlati képzést patkolókovácsok tartották. Mindig volt patkolókovácsa az állatorvosképzésnek, ebből nőtte ki magát az Egyetem. Nagy öröm, hogy itt tartjátok ezt a rendezvényt és nagyon fontos, hogy rengeteg állatorvos is itt van. Ez az összefogás az, amire szükség van.

A klasszikus értelemben vett patkolókovács szakma sajnos a rendszerváltásig szinte kihalt. Csak kovács volt és kovácsképzés. El kellett jutni a vastól újra a ló lábáig, ez teremtődött meg ezzel az összefogással. Sokkal többet kell a lóhoz és a lóvégtaghoz érteni, mint a vashoz.

A patkolókovácsoknak legalább akkora, ha nem nagyobb szerepe van a végtag-megbetegedések felismerésében, mint az állatorvosoknak. És sokkal többet tudnak, mint egy általános állatorvos” – mondta Prof. Dr. Sótonyi Péter, a jubileumi közgyűlés és az ahhoz kapcsolódó továbbképzés fővédnöke.

Prof. Dr. Bodó Gábor, Prof. Dr. Sótonyi Péter és Ormándi Zsolt a Lógyógyászati Tanszék és Klinika bejáratánál

Prof. Dr. Bodó Gábor, Prof. Dr. Sótonyi Péter és Ormándi Zsolt a Lógyógyászati Tanszék és Klinika bejáratánál

Prof. Dr Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora

Prof. Dr. Sótonyi Péter 1979-ben szerzett diplomát az Állatorvostudományi Egyetemen. Az MTA doktora, a 230 éves, újra önálló Állatorvostudományi Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, rektora. Főbb kutatásait a makroszkópos anatómia, a neurobiológia, és a fejlődéstan területén végzi.

Az egyetem graduális és posztgraduális képzésében szerzett több mint 35 éves tapasztalata alapján nemzetközileg is elismert oktatóprogramok (magyar, német, angol és japán nyelven) készítésével új alapokra helyezte az állatorvosi anatómia oktatását. Hallgatói visszajelzések alapján 44 alkalommal nyerte el az év oktatója elismerést és egy alkalommal országosan is az „Év oktatója” címet kapta.

Prof. Dr. Sótonyi Péter lóanatómia előadásait nem csak az állatorvostan hallgatók, de a lovasok és lótartók is mindig érdeklődéssel és élvezettel hallgatják. A patkolókovács-mester vizsgafelkészítő tanfolyam résztvevői is hallhattak tőle lóanatómia előadásokat.

Prof. Dr. Sótonyi Péter

Fotó: Horváth István

Prof. Dr Sótonyi Péter a magyar lovas életben

 • A Magyar Lovassport Szövetség alelnöke
 • A Nemzeti Lovas Programban a lovas oktatás kidolgozása fűződik nevéhez.
 • Segítségével és közreműködésével indulhatott el 2015-ben az Állatorvostudományi Egyetem (akkor még Szent-István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szárnyai alatt, a Magyar Patkolókovácsok Egyesülete koordinálásával az első magyar patkolókovács mesterek képzése is.

Kitüntetések, díjak

 • 1991-től 44 alkalommal: Legjobb oktatói díj
 • 1997-től: Széchenyi professzori ösztöndíj
 • 1999. Az „Év oktatója” cím
 • 2001. Apáczai Csere János Díj
 • 2002. Nagyváthy János Díj
 • 2002. Kiadói Nívódíj
 • 2003. „Mestertanár” kitüntetés
 • 2004. A Yale Egyetem vendég Professzora
 • 2006. „Az év állatorvosa díj” a Magyar Állatorvosi Kamarától
 • 2008. Magyar állatorvos anatómus emlékérem
 • 2008. 120 éves a Magyar Állategészségügyi Szolgálat díj
 • 2009. Semmelweis Egyetem díszdoktora (honoris causa)
 • 2010. Hutyra Ferenc emlékérem
 • 2011. Kaposvári Egyetem díszdoktora (honoris causa)

A Prima Primissima Díjról

A Prima Primissima küldetése, hogy példaképeket állítson a társadalom elé: azokat a kiválóságokat, akiknek teljesítménye, emberi tartása, értékrendje követendő lehet mindannyiunk számára. A díjat 2013-tól kezdve az OTP Bank gondozza és finanszírozza.

Az elismerést évenként ítélik oda a kiemelkedő teljesítményt felmutató jelöltek közül legjobbnak választottaknak. Tíz kategóriában indulnak a jelöltek: magyar irodalom, magyar színház és filmművészet, magyar képzőművészet, magyar tudomány, magyar oktatás és köznevelés, magyar építészet és építőművészet, magyar sajtó, magyar népművészet és közművelődés, magyar zeneművészet, illetve magyar sport.

A kategóriánként megválasztott három-három Prima, azaz összesen harminc jelölt közül titkos szavazással kerül ki minden kategória Primissima-díjasa, valamint a publikum által odaítélt Prima Primissima Közönségdíj nyertese.

Fotó: Állatorvostudományi Egyetem

Szavazatoddal mondhatsz köszönetet

A Prima Primissima Közönségdíj ra szavazatodat +36 70 707 7000 telefonszámon adhatod le, Prof. Dr. Sótonyi Péter Tamás SMS kódja, a 15 beütésével.

A szavazás 2017. november 29-én éjfélkor zárul.

Kapcsolódó cikkek:

A cél a lovak magasabb szintű ellátása >>

A lóanatómiát nem lehet eleget ismételni >>

10 éves a Magyar Patkolókovácsok Egyesülete >>

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?