Magyar patkolókovácsok kalandjai Lengyelországban

Pródán Norbert és Godó József november elején útra keltek és meg sem álltak a lengyelországi Toporzysko-ig. Verseny helyett azonban egy hasznos tréningen vettek részt. Következzék Pródán Norbert beszámolója a lengyelországi hétvégéről.

.

„Annak ellenére, hogy az erre az időpontra meghirdetett verseny a jelentkezők csekély száma miatt elmaradt, a szervezők úgy gondolták, hogy nem kellene veszni hagyni ezt a hétvégét. Ezért a lengyel patkolókovácsokat tömörítő egyesület egyik szervező tagja, Tomasz Banaszewski erre az időpontra képzést szervezett Wayne Preece angol és Sam Brennen ír patkolókovácsok vezetésével.

Tomasz eddig is fontosnak tartotta, hogy hazája patkolókovácsait minél több elméleti és gyakorlati tudáshoz juttassa, ezért cserébe az egyesülete tagjaitól elvárta, hogy részt vegyenek ezen a képzésen. Így a lengyel egyesület majdnem teljes létszámmal vett részt a képzésen.

Az első nap délelőttje az elméleti oktatásé volt, ahol a Wayne tartott előadást az egyensúlyról, mely a pata középpontját más aspektusból közelítette meg, mint ahogyan eddig tanították, majd két órás bemelegítő patkókészítés következett a délutáni patkolás előtt.

Patkókészítési gyakorlat

Patkókészítési gyakorlat

14 órakor kezdtünk hozzá a ló elülső lábainak patkolásához Godó Józseffel. Talajon szűk állású patát pakoltunk normál falcolt patkóval, szem előtt tartva a délelőtt hallottakat, amire Wayne munka közben is felhívta a figyelmünket. A patkolás befejezését bírálat követte. Ezt követően különböző, speciális patkókat készítettünk, melyek elkészítésében ők is segítettek, lévén, hogy az ő hagyományaik szerinti patkókat kovácsoltunk.

A napot közös vacsorával zártuk, ami tradicionális lengyel ételeket és italokat takart. Hajnalban már ágyba is kerültünk.

Speciális patkókat készítettünk

Speciális patkókat készítettünk

A második nap patkókészítéssel kezdődött, amit jómagam patkolással folytathattam egy lengyel fiú társaságában. Az ebédet követően újabb patkók készültek, melyek versenyfeladatok lettek volna.

Jó csapat jött össze, akikről elmondható, hogy egyre erősebbek a tudásukat illetően. Az elmúlt egy-két évben rengeteget fejlődtek, egyre rutinosabbak, ami munkájukban is megmutatkozott.

Jó csapat jött össze

Jó csapat jött össze

Ahogy nekik, nekünk is volt segítségünk Lang Gáspár személyében, aki a nyelvi nehézségeket volt hivatott áthidalni, mindezt teljesen önzetlenül.

Tomas ígéretet tett arra, hogy 2018-ban Jósvafőn ismét résztvevő lesz Lengyelország csapata.

Írta: Pródán Norbert
Fotó: Folwark Toporzysko és Pródán Norbert

Kapcsolódó cikkek:

Magyar patkolókovácsok Lengyelországban >>

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?