Patkolás-körmölés: 2017 legemlékezetesebb pillanatai

A 2017-es év is mozgalmasan, szakmai eseményekben és olvasnivalóban gazdagon telt a magyar patkolókovácsoknál. Így az év vége felé közeledve tekintsük át ismét a legemlékezetesebb pillanatokat és a legfontosabb cikkeket.

.

Hiszen bár már gőzerővel folynak a 2018-as szakmai programok előkészületei, mégis jól esik egy kicsit visszapillantani az idei év eseményeire.

Az esztendő mindjárt néhány igen fontos témával indult:

Egy szeg miatt a ló elveszhet: a szegbelépésről

szegbelepes250Egy apró szúrt seb a ló patáján első pillantásra talán nem tűnhet veszélyes dolognak. Pedig akár végzetes következményei is lehetnek. A szegbelépés gyakori sérülés, ezért minden lótartónak tudnia kell, mi ilyenkor a teendő.

Tovább a teljes cikkre: Egy szeg miatt a ló elveszhet: a szegbelépésről >>

.

 

Nem sánta az, csak nem akar menni

santa250A sántaság olyan probléma, amivel a patkolókovácsok is nap mint nap találkoznak, ezért fontos, hogy már akkor felismerjék a problémát, amikor a lovas még csak azt érzi, hogy lova nem úgy teljesít, mint korábban.

Tovább a teljes cikkre: Nem sánta az, csak nem akar menni >>

.

 

Tavasszal továbbképzésre hívtuk a patkolókovácsokat és az állatorvosokat, melynek fókuszában a jövő nemzedéke állt:

Kiemelt figyelmet kapnak a csikók

Kaland250A MAPE tavaszi, A csikó és a sportló című rendezvényének fontos témája lesz a csikók lábállásbeli problémáinak kezelése, hiszen a megfelelő odafigyeléssel sok reménytelennek tűnő kiscsikóból is erős, egészséges sportló cseperedhet.

Tovább a teljes cikkre: Kiemelt figyelmet kapnak a csikók >>

 

Májusban indult útjára különleges, hét részből álló történelmi cikksorozatunk, melynek témája a napóleoni korok patkolókovácsainak munkája volt:

Lovak és patkolókovácsok Napóleon seregeiben

Napoleon1OG250Mióta az ember megszelídítette a lovakat, azóta egyet jelentettek a háborúval – egészen a robbanómotor megjelenéséig. Ez egyúttal azt is jelentette, hogy a robbanómotor megjelenéséig a ló olyannyira fontos tényező volt, mint manapság a devizaárfolyamok, a kőolaj világpiaci ára, vagy a zökkenőmentes energiaellátás.

Tovább a teljes cikkre: Lovak és patkolókovácsok Napóleon seregeiben >>

Éjt nappallá téve dolgoztak Napóleon patkolókovácsai

Kemény szakmai követelményeknek kellett megfelelnie annak, aki a 18-19. századi Franciaországban patkolókovács műhelyt akart nyitni. Még a sikeres vizsga után sem volt egyszerű patkolókovácsként elhelyezkedni. Általában apáról fiúra szállt a mesterség, minden falunak megvolt a saját kovácsa, így nehéz volt új ügyfélkört kialakítani. Viszont a hadseregnek mindig szüksége volt kovácsokra. 

Tovább a teljes cikkre: Éjt nappallá téve dolgoztak Napóleon patkolókovácsai >>

Májusban tettek vizsgát az első magyar patkolókovács mesterek:

Patkolókovácsok – van mesterünk!

Május közepén három patkolókovács – Dezső Gergely, Ormándi Zsolt és Pródán Norbert – elnyerte intenzív felkészülése jutalmát: mesterlevelet szereztek! Gratulálunk! Ők az elsők a hazai kovácsképzésben, akik teljesítették a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara szabályzatban megfogalmazott vizsgafeladatokat.

Tovább a teljes cikkre: Patkolókovácsok – van mesterünk! >>

.

Mesterségük címere: patkolókovács mester

Tízen vágtak neki a felkészítő tanfolyamnak, kilencen jelentkeztek vizsgára és közülük végül csak hárman nyerték el a megtisztelő patkolókovács mester címet – elsőként hazánkban. A gyakorlati vizsgát vezető Grant Moon szerint a színvonal az angliaival megegyező volt

Tovább a teljes cikkre: Mesterségük címere: patkolókovács mester >>

 

A nyár ebben az évben is a Nemzetközi Patkolókovács Versenyről szólt:

A francia favorit mindent vitt a 6. Nemzetközi Patkolókovács Versenyen

A vasárnapi nap sztárvendégei és a patkolási feladatok főszereplői az Aggteleki nemzeti Park hucul lovai voltak, a bábeli zűrzavart hozó sasszem versenyszám pedig egy jól megtermett sodrott közreműködésével zajlott.

Tovább a teljes cikkre: A francia favorit mindent vitt a 6. Nemzetközi Patkolókovács Versenyen >>

.

Jósvafő 2017 képekben

Úgy tartják, egyetlen kép többet mond ezer szónál. Mi pedig egész pontosan 160 képpel foglaltuk össze a 6. Nemzetközi Patkolókovács Verseny legemlékezetesebb pillanatait. Nem is szaporítjuk tovább a szót, következzenek Ombódi Viktória és Ormándi Tamás fotói!

Tovább a teljes cikkre: Jósvafő 2017 képekben >>

 

Jósvafő 2017: itt a hivatalos versenyvideó!

Már nagyon vártuk és végre elkészült! Itt a 6. Nemzetközi Patkolókovács Verseny hivatalos versenyvideója.

Tovább a teljes cikkre: Jósvafő 2017: itt a hivatalos versenyvideó! >>

 

 

Persze mindeközben zajlottak az események a nagyvilágban is:

140.000 ló egészsége a tét Ausztriában

140.000 osztrák ló egészsége kerülhet veszélybe azzal, hogy az illetékes hatóságok nem kötnék végzettséghez a patkolókovács szakma gyakorlását, hanem megnyitnák azt mindenki számára. Nem csak a patkolókovácsok, de az osztrák Lovas Szövetség, Állatorvosi Kamara és Állatorvosi Egyetem is tiltakozik a módosítás ellen.

Tovább a teljes cikkre: 140.000 ló egészsége a tét Ausztriában >>

.

5000 dollárért kelt el Valegro egyetlen patkója

Valegro egy ezüstözött patkója 5000 dollárét (kb. 1.300.000 Ft) kelt el az Equestrian Aid Foundation nevű jótékonysági szervezet árverésén Amerikában.

Tovább a teljes cikkre: 5000 dollárért kelt el Valegro egyetlen patkója >>

.

 

Magyar patkolókovácsok kalandjai Lengyelországban

Pródán Norbert és Godó József november elején útra keltek és meg sem álltak a lengyelországi Toporzysko-ig. Verseny helyett azonban egy hasznos tréningen vettek részt. Következzék Pródán Norbert beszámolója a lengyelországi hétvégéről.

Tovább a teljes cikkre: Magyar patkolókovácsok kalandjai Lengyelországban >>

.

Kapcsolódó cikkeink: 

Patkolás-körmölés best of 2016 >>

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?