Jerome Championnal kalapáltak

Jerome Champion, az olimpiai bajnok francia díjugrató csapat patkolókovácsa Kabókapusztán tartott kis létszámú workshopot magyar kollégáinak.

.

Jerome Champion közel harminc éve dolgozik patkolókovácsként. Franciaországban és Belgiumban rendszeresen versenyzik és bíráskodik patkolókovács versenyeken. A 2007-ben második, 2008-ban harmadik helyezett francia csapat tagja a veronai patkolókovács versenyen. 2011-ben francia bajnok. Olyan élvonalbeli díjugrató versenyzők patkolókovácsa, mint például Pénélope Leprévost és ő patkolta a 2016-ban olimpiai bajnok francia díjugrató csapat lovait.

A francia patkolókovács-sztár versenyzőként, bíróként és előadóként is többször járt már Magyarországon, de januárban ismét hazánkba látogatott, hogy kilenc magyar kollégájának tartson igazi hands-on workshopot. A kétnapos kurzus során az ugrólovak patkolása volt a fő téma, a feladatot pedig kiváló díjugratóink, Varga Balázs és Czékus Zoltán aktívan versenyző lovai szolgáltatták.

A lovakat felvezetés, közös elbírálás, a látottak és teendők megbeszélése után Jerome szakmai utasításai alapján a résztvevők körmölték és patkolták meg, majd a kész munkák ismét bírálaton estek át.

Nagyon tetszett, mert a Jerome olyan lovakkal foglalkozik, ami mind csúcsló és ugróló. Ez jó dolog volt” – mondta Varga Balázs, aki kiemelte, hogy a lovak szépen türelmesen fel lettek vezetve lépésben és ügetésben úgy a patkolás előtt, mint utána, és a szakemberek megbeszélték, mit és miért érdemes megváltoztatni. „ Az is hasznos volt, hogy az állatorvosom, dr. Kis János is részt vett ezen a kétnapos képzésen, így mind a négy lovamról kéznél voltak a röntgenfelvételek. Többek között JLo volt az egyik kísérleti nyúl” – árulta el Varga Balázs. „Például nála az lett a konklúzió, hogy ő valószínűleg az a típusú ló, aki 3-4 hetente igényli a szaruszabályozást a bevett 6 hét helyett. Bár leesett az állam, amikor beszélgettem a patkolókovács kollégákkal, és elmondták, hogy nagyon sok helyre nyolc-kilenc hétre járnak. Pedig neves szakemberek voltak itt. Én azt sem tudtam, hogy ilyen van… Tudom, hogy nem egy olcsó dolog, de megéri. … A többi bemutatott lovamról azt hittem laikusként, hogy egyszerű patkolású lovak, de náluk is rengeteg változtatás történt annak érdekében, hogy a lábszerkezetük minél tovább bírja ezt a terhelést, aminek ki vannak téve.”

Nagyon jól mozognak a lovak, a lényeges az lesz, amikor már ugrok is velük, de most pihenő időszakban vannak. Bízom benne, hogy a különböző anatómiai képletek még kevésbé fognak terhelődni” – mondta a képzést követő héten Varga Balázs, aki hozzátette, jó érzés volt azt hallani, amikor a patkolókovács kollégák kérték, hogy jelezzen vissza, hogy alakul a ló teljesítménye.

„Sikerült két fiatal lovat is megcsinálni, egy négy- és egy ötévest, akik még a munkájuk elején állnak. Nagyon hasznos volt, hogy Jerome rávilágított – pedig nem is szokott ennyire fiatal lovakkal foglalkozni -, hogy már ennyire fiatalon fontos jó irányba terelni a dolgokat, mert egyébként lehet, hogy hatévesen véget is érne a ló sportkarrierje.

Érdemes lenne ilyen szakembereket rendszeresen meghívni előadást tartani a lovasoknak, tulajdonosoknak, lótenyésztőknek, megpatkoltatni velük néhány lovat” – emelte ki Varga Balázs és hozzátette, hogy a díjugrató sportnak és a Magyar Lovas Szövetségnek is érdeke, hogy a tulajdonosok többet tudjanak a témáról és jobb legyen az együttműködésük a patkolókovácsokkal. „Ha akár csak félig-meddig ráncba lenne szedve a szakma patkolókovácsi és tulajdonosi szinten, már az legalább 20%-os javulást jelentene eredményekben” – mondta.

Czékus Zoltán is elégedett volt a látottakkal: „Egy olyan lovat vittem, aminek csak annyi gondja volt, hogy picit a sarkára lépett, ezt az utóbbi időszakban figyeltük meg nála. Elsősorban ezért szerettem volna elvinni, megelőzésképpen, hogy ez a későbbiekben ne befolyásolja a sportkarrierjét. A résztvevő patkolókovácsok részletesen elbírálták a lovat, majd Jerome irányításával megpatkolták. Áthelyezték az átfordulási pontot, elég merészen hozzányúltak a patához. Én pozitív változásokat tapasztaltam, a ló már másnapi lovagláskor sokkal könnyedebben, nagyon jól mozgott, máshogy terhelte a patáját.

Mindez állatorvosom, dr. Kis János felügyelete mellett zajlott, ő ismeri a lovat és rendelkezik a röntgenjeivel is. A folytatás persze az itteni patkolókovácsokra marad, de Jerome útravalóként természetesen elmondta, mire kell figyelni” – számolt be Czékus Zoltán.

„Nyilván lovasként nem vagyunk elmélyedve a patkolókovács szakmában, így jó volt egy kicsit körbenézni, más lovak patkolását és problémáit is látni, kicsit belelátni ebbe a szakmába. Ugyanúgy, ahogy az állatorvosok továbbképzése, az együttműködés és kommunikáció a patkolókováccsal és a lovassal, ez is a ló és a sport javát szolgálja. Globálisan kell látni: nem elég csak az egyik a másik nélkül” – összegezte tapasztalatait Czékus Zoltán.

„Hideg volt, de megérte elmenni” – kezdte beszámolóját Godó József, patkolókovács, versenyző és a MAPE kovácsolási szakköreinek vezetője. „Más szemlélettel közelíti meg a problémákat, mint mi a hétköznapokban. A Grant Moon által képviselt angol iskolához képest Jerome sokkal erősebben szabályozza a falakat, a sarkakat. A nyírt jobban kivágja, magasabb sarkakat hagy. Nála ez rutin, nekünk újdonság. Igyekszem meríteni ebből is, abból is a mindennapok során.

Érdekes volt, hogy a lovak a patkolást követő felvezetés során jobban léptek, de másnap a nyereg alatti bemutatás során nem volt látványos a különbség. Jerome azonban felhívta a figyelmünket, hogy pár hét múlva lesz szembeötlőbb a változás – én örömmel hallanék majd erről” – mondta Godó József.

„Nagyon jó volt a hangulat, nagyon hasznos két nap volt. A látottakból sokat fel tudok majd használni a mindennapi munka folyamán” – foglalta össze a látottakat Hegyi Gábor patkolókovács.

Mivel Jerome Champion a Kerckhaert patkógyár kiemelt kovácsa, a kurzuson felhasznált alapanyagokat a Kerckhaert gyár képviselőjeként a Basepoint Kft. biztosította. Köszönjük támogatásukat.

Köszönjük Varga Balázsnak és a Kabóka Lovastanyának, hogy a patkolókovácsok rendelkezésére bocsátották a helyszínt.

Köszönettel tartozunk Czikora Gábornak a tolmácsolásért.

Végül, de nem utolsósorban pedig köszönjük Jerome Championnak ezt a rendkívül hasznos és információban gazdag két napot. Visszavárjuk!

Fotó: Kaiser Barbara, Basepoint Kft.

Kapcsolódó cikkek:

Fókuszban a sportló – továbbképzés Miguel Paricioval >>

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?