Patkolókovácsot tüntetett ki a királynő

Doug Bradbury mesterkovács több mint 60 évig dolgozott Darbyshire-ben patkolókovácsként. Szülőfaluja bányalovainak patkolásával indult karrierje, de a bányától hosszú, dolgos utat járt be addig, hogy nemrégiben II. Erzsébet angol királynőtől vehetett át kitüntetést a patkolókovács szakmában illetve a közösségért tett szolgálataiért.

.

II. Erzsébet angol királynő hagyományosan a születésnapján, illetve a hivatalos újévi ünnepélyek részeként ad át kitüntetéseket. És bár a híradásokban elsősorban olyan hírességek szerepelnek, mint Ringo Starr, a Beatles egykori dobosa, vagy Barry Gibb, a Bee Gees volt énekese, ezúttal a patkolókovács szakma is ünnepelt, hiszen Douglas Bradbury, a szakma egy kiemelkedő képviselője kapott elismerést.

Douglas Bradbury 1937-ben született, egy bányász fiaként. Szülőfalujában, Clay Crossban kétféle karrierlehetőség kínálkozott: a bányában vagy a hadseregben helyezkedhetett el. Ő apja kérésére a helyi bánya mellett döntött, ahol kezdetben bányalovakat hajtott, de földalatti karrierje hamar véget ért egy tüdőgyulladás miatt. Mivel jól boldogult a bányalovakkal – helyesebben inkább pónikkal – patkolókovács tanulónak osztották be a cég műhelyébe, Albert Cowlishaw mellé. Szerszámokat készített, javított és élesített, sínt javított, és megtanult patkolni is. 1961-ben vette át a műhely vezetését.

Kemény élet volt, heti hét napot dolgozott. A bányában működésének fénykorában 300 póni húzta a csilléket. Douglas a hatvanas évekig több bányában is dolgozott, mivel a környéken nem volt elég patkolókovács. Utolsó munkahelyén reggel hat órától a bányalovakkal dolgozott, majd délután indult a környékbeli magán lótartókhoz.

1968-ban lett önálló, amikor sikerült egy házat vennie, ahol műhely is volt. Ekkor még mindig hiány volt patkolókovácsokból Derbyshire-ben, mindössze hárman képviselték a szakmát. Douglas így továbbra is a hét minden egyes napján dolgozott, még karácsonykor is érkeztek lovak és lótartók a műhelyébe.

Tudását kovácstanulókkal is megosztotta, voltak, akik külföldről is érkeztek hozzá tanulni. Nevét világszerte ismerik, számos országban tanított és patkolt.

Doug Bradbury dr. Jenny Hagen és Miguel Paricio között áll

Doug Bradbury dr. Jenny Hagen és Miguel Paricio között áll

Fia, Neal Bradradbury, AWCF 1980-ban csatlakozott apja vállalkozásához, a szolgáltatás fokozatosan mobillá vált. Doug már nem dolgozik, vállalkozását fia és unokája, Thomas Ross Bradbury, DipWCF viszi tovább.

Doug Bradbury fiával és unokájával

Doug Bradbury fiával és unokájával

Douglas Bradbury 1986-ban került be a Fellowship of the Worshipful Company of Farriers elit körébe. Mindössze 37 Fellow él a világon. A Worshipful Company vizsgáztatója, a Farriers Registration Council ellenőre és az egyike annak a 74 patkolókovácsnak Nagy-Brtianniában, akik megkapták a Worshipful Company mesteri címét.

Bár Doug már nem dolgozik patkolókovácsként, nem telnek tétlenül napjai és szeretett hivatásától sem tudott elszakadni. Míg korábban a múltbeli különleges patkók és szerszámok gyűjtése csak a hobbija volt, nyugdíjba vonulása után gyűjteménye minden darabját felcímkézte és kiállította az egykori műhelyében kialakított UK Horseshoeing Museumban.

Különösen figyelemreméltó gyűjteménye van a világháborúkidejéből a hadseregben alkalmazott patkolásáról, de emellett a kiállítás lefed minden olyan helyzetet, amire a patkolókovácsoknak megoldást kellett találniuk az idők folyamán: az utcákon, bányákban, jégen, havon, vagy mély sárban dolgozó lovak számára.

Doug Bradbury múzeumot alakított ki egykori műheléyben

Doug Bradbury múzeumot alakított ki egykori műheléyben

Doug emellett “Egy patkolókovács élete” címmel tart előadásokat mindenfelé az országban. 

Douglas Bradbury műhelyében az American Farriers Journal is járt:

Forrás: The Hoof BlogAbout Derbyshire
Fotó: Facebook

Kapcsolódó cikkek:

Így patkolják az angol királynő lovait >>

Éjt nappallá téve dolgoztak Napóleon patkolókovácsai >>

Patkolókovácsok a nagyvilágban >>

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?