Lovak reszkető betegsége, avagy equine shivers

Ha korábban engedelmes lovad nem adja fel a hátsó lábát patapucoláshoz vagy patkoláshoz, körmöléshez, az fontos figyelmeztetés lehet. Épp ez az úgynevezett reszkető betegség (equine shivering) egyik első jele is.

.

Az úgynevezett reszkető betegség (equine shivering) inkább a nagyméretű lovakat érinti (soha nem észlelték még póniban) és itt is a mének és heréltek betegszenek meg gyakrabban. A betegség pontos okát még nem sikerült feltérképezni, de valószínűleg a kisagy elváltozásai állnak a háttérben és genetikai hajlam is feltételezhető.

Az esetek 96%-ban először patkolási problémák jelentkeznek: a ló nehezen adja fel a hátsó lábát, vagy oldalra kitartja, miközben reszketnek a combizmok, majd nehezen is teszi le, sőt, néha még pár lépésen keresztül is ezt a fura dolgot műveli.

Szintén a korai jellegzetes tünetek közé tartozik, hogy a ló mereven, vagy egyáltalán nem lép hátra, farkát feltartja és az is reszket. Stresszes körülmények között a tünetek súlyosabban lépnek fel, sőt néha csak ilyen helyzetekben látszanak.

Máskor az állat állapota, teljesítménye lassan romlik, az izomtömeg csökken, sorvad, a ló gyengül, csánkját széttartja, nem szeret lefeküdni. Miután keveset vagy egyáltalán nem fekszik le, másodlagosan az alváshiány jellegzetes tünetei jelentkeznek.

Néha a patkolás gyakorlatilag lehetetlenné válik, mert a ló nem képes tartani a lábát (ezen a bódítók általában tudnak segíteni). A tünetek inkább a hátsó végtagra jellemzőek, de a fellépő izommerevség, reszketés olykor érinthetik az első végtagot, nyakat, fejet (pl. gyorsan, ok nélkül pislog).

Sajnos jelenleg a problémára nincs gyógymód, talán a takarmány E-vitamin és szelén kiegészítése, csökkentett abraktartalma és a legelői tartás vagy karámozás lassítja a betegség előrehaladását.

Írta: dr. Korbacska-Kutasi Orsolya, egyetemi adjunktus

Kapcsolódó cikkek:

Stephen Hawking betegsége lovaknál is előfordul >>

Így ismered fel a wobbleres csikót >>

Miért nem adja a patáját? – Lovak megtévesztő idegrendszeri és izombántalmai >>

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?