Stephen Hawking betegsége lovaknál is előfordul

Mi lehet a közös egy lóban, aki nem hajlandó feladni a lábát patapucoláshoz és a nemrégiben elhunyt világhírű fizikusban, Stephen Hawkingban? A motorneuron betegség, ami a mozgatóidegeket érinti.

Bizonyos idegrendszeri-, izombetegségek, illetve neuromuszkuláris (ideg- és-izomrendszeri) betegségek gyakran patkolási, lovaglási problémákat és mozgászavarokat okozhatnak. Ezeket segít felismerni dr. Korbacska-Kutasi Orsolya cikksorozata. Ezúttal a lovak végtaggyengeségéről, avagy motorneuron betegségéről lesz szó.

.

Az idegrendszeri-, izombetegségek, illetve neuromuszkuláris (ideg- és-izomrendszeri) betegségek enyhe formáit nehéz felismerni, sokszor hiszik ezekről a lovakról, hogy lusták, ellenszegülősek, hisztisek, vagy valamilyen feladatot nem akarnak megcsinálni. Az igazság azonban az, hogy a legtöbb esetben megcsinálná a szegény pára, ha tudná, de nem tudja. 

Gyakran hallani olyan esetekről, hogy az a ló, amelyik korábban készségesen adta lábait a körmöléshez, patkoláshoz, patatisztításhoz, most lecsapja vagy rángatja. Néhány esetben ez odáig fajul, hogy ha nem engedik letenni a lábát, a ló végül összeesik, felborul, „földhöz vágja magát”. Sokan ezt hisztiként kezelik és különböző kényszerítő trükkökkel és büntetéssel próbálják megoldani a problémát. A legtöbb esetben ezen helyzetek hátterében azonban valamilyen izomgyengeséggel járó, neuromuszkuláris, esetleg idegrendszeri betegség áll.

Lovak végtaggyengesége (lovak motorneuron betegsége)

Az egyik ilyen elváltozás a takarmány nem elegendő E-vitamin tartalma miatt kialakuló motorneuron betegség. Ilyenkor az izmoknak tónust, erőt adó, az izmokat vezérlő idegek degenerálódnak. Először azok az izmok sérülnek, amelyekkel a ló a testhelyzetét tartja fenn, majd azok, amelyekkel mozog. A tünetek lehetnek enyhék, alig értelmezhetőek, de ha a hiányos E-vitamin bevitel továbbra is fennáll, akkor odáig rosszabbodhatnak, hogy a ló már felállni is képtelen.

Mikor gyanakodj motorneuron betegségre?

Azon kívül, hogy nehéz kikaparni a patáját, intő jel lehet, ha a ló állás közben többet váltogatja a pihenő hátsó lábát, mint régebben, esetleg többet fekszik. Munkakedve, menőkedve romlik, rövidebbeket, laposakat lép. Ha a betegség súlyosbodik, akkor annak ellenére, hogy rengeteget eszik, elkezd fogyni, izomremegéseket lehet látni a lapocka és a comb izmain álló helyzetben, illetve úgy fog állni mint egy cirkuszi elefánt a labdán (lábait maga alá húzva), miközben feje, nyaka lóg, de farkát magasra tartja.

Ha felmerül a probléma gyanúja, hívj állatorvost, mert elengedhetetlen a pontos diagnózis, ugyanis a tünetek némelyikét más betegség is okozhatja. Ha még idejében sikerül korrigálni a vitaminhiányt, akkor megfelelő diétával megállítható, illetve tünetmentesíthető az állat, ha viszont elkésik a diagnózis, az elváltozások visszafordíthatatlanná válnak.

Nem csak a lovakat érinti

Hasonló betegségben, ALS-ben (amyotrophic lateral sclerosis, vagy motor neuron betegség) szenvedett a világhírű fizikus, Stephen Hawking is, akinél 21 éves korában, 1959-ben diagnosztizálták a mozgatóidegek visszafordíthatatlan sorvadását.

Írta: dr. Korbacska-Kutasi Orsolya, egyetemi adjunktus

Kapcsolódó cikkek:

Így ismered fel a wobbleres csikót >>

Miért nem adja a patáját? – Lovak megtévesztő idegrendszeri és izombántalmai >>

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?