Tengelic: az alpolgármester, aki trombitás és patkolókovács

A patkolókovács vizsgát 2002-ben tette le Kajsza Béla, és 2008-tól él ebből a mesterségből. Sok helyre hívják országszerte. Emellett Tengelic alpolgármestere, és zenél is – apjával és két testvérével – a Kajsza Rézfúvós Kvartettben – a Tolnai Népújság cikke.

.

Alpolgármester és patkolókovács. Elég szokatlan foglalkozástársítás, s ha hozzátesszük még, hogy alkalmanként zenészként, trombitásként is megmutatkozik, el kell ismerni, hogy Kajsza Béla igen figyelemreméltó ember.

Tengelicen él családjával, de időnként távolra szólítja a munkája. Még Egerbe is jár patkolni. A napokban két társával, az Aggteleki Nemzeti Parkban 160 lovat látott el. Nyilvántartást nem vezet, de becslése szerint körülbelül négyszáz patást patkol meg évente. A körmözés még gyakoribb feladat. Vannak versenyistállók, melyek tulajdonosai öthetente kérik ezt a szolgáltatást. Körmözésre, lópedikűrre, a patkolás előtt is szükség van. Leszedi a régi patkót, levágja az elhasználódott szarurészt, és a közel egyméteres reszelővel körbetisztogatja a patát.

Egyébként több a patkolókovács Magyarországon, mint gondolnánk. Kajsza Béla a Magyar Patkolókovácsok Egyesületének titkára, s azt mondja, hogy ez a szervezet közel hetven taggal működik. S vannak, akik nem tagok, vannak, akiknek végzettségük sincs, s úgy művelik a mesterséget, feketén. Ő 2002-ben vizsgázott, és 2008-tól ebből él. Előtte intéző volt Tengelicen, az egykori Csapó-birtokon. Autójának berendezése saját tervezésű. Minden kéznél van, a fúrógéptől a mobil kohóig. 

A föld, az állatok, a paraszti kultúra szeretetét felmenőitől örökölte a patkolókovács. Csakúgy, mint a közéletiséget és a muzikalitást. Édesapja sióagárdi alpolgármester – ő tengelici –, vele és két testvérével alkotják a Kajsza Rézfúvós Kvartettet.

Írta: Wessely Gábor
Megjelent 2018. februárjában Tolnai Népújságban

Kapcsolódó cikkek:

A megfelelő patkolás szerepe ügető versenylovaknál >>

Luwexes alsógatyában futott az alpolgármester >>

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?