Bemutatjuk a frissen vizsgázott patkolókovács mestereket

Épp egy éve, 2017 májusában tették le vizsgáikat hazánk első patkolókovács mesterjelöltjei szigorú szakmai grémium előtt. A megmérettetés akkor a tíz vizsgázó közül három szakembernek sikerült. Idén májusban pedig két újabb kollégával bővült a patkolókovács mesterek köre.

.

2017. május végén számoltunk be arról, hogy három patkolókovács – Dezső Gergely, Ormándi Zsolt és Pródán Norbert – elnyerte intenzív felkészülése jutalmát: mesterlevelet szereztek. Ők voltak az elsők a hazai kovácsképzésben, akik teljesítették a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara szabályzatban megfogalmazott vizsgafeladatokat.

A mestervizsgának gyakorlati és elméleti része volt, mindkettő további részfeladatokból állt.

Az elméleti vizsgának szóbeli és írásbeli része is volt. A szóbeli nemcsak a többi szakma mestervizsgájánál is alkalmazott részekből állt, hanem egy-egy szakdolgozat összeállítását, illetve annak megvédését is tartalmazta.

A gyakorlati vizsgán nemcsak a mindennapi munkához legközelebb álló feladatok (lóbírálat és körmölés) szerepeltek, hanem a vizsgabizottság által jóváhagyott szempontok szerint a helyszínen szálanyagból készített patkóval kellett ellátni a lovat. A vizsga másik fontos eleme volt, hogy 12 különlegesebb ortopéd patkó közül kellett kettőt kovácsolni. Mindkét részfeladatnál szintidőre dolgoztak a vizsgázók. A gyakorlati vizsgát a patkolókovácsok hatszoros világbajnoka, Grant Moon felügyelte és bírálta el.

Grant Moon a patkolókovács mester vizsgafelkészítő tanfolyam során is járt a mesterjelölteknél

Grant Moon a patkolókovács mester vizsgafelkészítő tanfolyam során is járt a mesterjelölteknél

Grant Moon idei látogatását ismét sikerült összekötni a mestervizsgával, így a mesterjelöltek lehetőséget kaptak, hogy bizonyítsanak.

Eőry Zsolt

és

Horváth István

is sikeresen abszolválták vizsgáikat, és megszerezték a megtisztelő patkolókovács mester címet.

Gratulálunk!

Kapcsolódó cikkek:

Mesterségük címere: patkolókovács mester >>

Patkolókovácsok – van mesterünk! >>

A cél a lovak magasabb szintű ellátása >>

A lóanatómiát nem lehet eleget ismételni >>

Egyetemre mentek a patkolókovácsok >>

Patkolókovácsok az iskolapadban >>

Patkolókovács-mester vizsgafelkészítő tanfolyam indul! >>

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?