Patkolókovácsok a filmkészítés hőskorában

Igazi csemege egy-egy igazán régi felvétel a kovácsok és patkolókovácsok munkájáról. Összeválogattunk ezért egy csokorral a filmkészítés hőskorában készült felvételekből.

.

Vajon hogyan nézett ki egy patkolókovács műhelye régen? Hogyan dolgoztak a patkolókovácsok Németországban, Angliában, Magyarországon, Amerikában, vagy épp Ausztráliában? Ezekből a kincset érő régi felvételekből minden kiderül.

Ez az amerikai, 1893 májusában készült felvétel a legrégebbi, amit találtunk. A felvétel érdekessége, hogy nem egy műhelyben, hanem stúdióban készült:

Megelevenedik a történelem ezen az 1906-os, Ausztráliában készült felvételen:

1930-ban készült ez a német oktatófilm a patkolásról:

Ez az 1941-es felvétel egy patkolókovács hölgyet mutat be – itt már narrációt is hallhatunk:

Így dolgozott 1947-ben egy falusi patkolókovács Angliában:

1952-ben a Buckinghamshire-beli Langley-ben oldalkocsis motorkerékpárra szerelt mobil műhellyel robog a patkolókovács testvérpár a patkolásra váró lovakhoz:

Egy 1954-es Filmhíradós felvételnek köszönhetően pillanthatunk be Péter József bócsai patkolókovács műhelyébe:

És megismerhetjük a hatvanas évekbeli, amerikai versenypályákon dolgozó patkolókovácsok munkáját is:

Végezetül következzék egy felvétel 1922-ből, ami kevésbé dokumentarista, sokkal inkább a paródia kategóriába illik bele, és kiválóan mutatja a némafilmes korszak báját. A patkolókovácsot Buster Keaton amerikai színész, filmproducer, forgatókönyvíró és filmrendező alakítja, akit a némafilmes korszakban készült filmjei tettek ismertté:

Kapcsolódó cikkek:

Régi idők elfeledett kovácsai >>

Patkolókovácsok a nagyvilágban >>

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?