Lótartóknak

Hogy miért válassz MAPE kovácsot? 

Mert a Magyar Patkolókovácsok Egyesületének tagjai mindannyian:

-szakképesítéssel rendelkeznek

-rendszeresen szakmai továbbképzéseken vesznek részt

-számla kiállításával is vállalják munkájukért a felelősséget

-soha nincsenek egyedül: legyen szó akár szabadságról, akár egy bonyolult esetről, számíthatnak az Egyesület tagjainak, valamint külföldi partnereink segítségére, támogatására

És  mert lovad lábainak egészsége kovácsod kezében van!

Alapvetően minden lovas és lótartó tudja, mennyire fontos lova egészsége. És hogy különösen fontos lábai egészsége.

Grafika: Várkonyi Andi, Papirmusztang.hu

De a tudás itt ki is merül, így jobb híján elhiszi azt, amit a lovát körmölő-patkoló szakember mond, legyen az bár szerencsésebb esetben egy szakképzett patkolókovács, vagy az esetek többségében egy olyan önjelölt kovács (kontár), aki állítólag a nagyapjától, vagy a falu idős kovácsától leste el a szakmát, esetleg a díszműkovácsolásról nyergelt át a patkolásra. Abba már csak kevesen gondolnak bele, hogy a patkolókovácsnak majdnem akkora a felelőssége, mint egy állatorvosnak.

A helyzetet az sem javítja, hogy Magyarországon semmilyen rendelet, vagy törvény nem szabályozza azt, ki körmölhet, patkolhat, a kovácsokat sehol nem regisztrálják, sőt felelősségbiztosítást sem szükséges kötniük (ellentétben az állatorvosokkal). Az OKJ-s felnőttképzés jelenleg másfél év alatt elvégezhető, lovas előképzettség nem szükséges hozzá.

Mindezek ellenére a lótartók az esetek döntő többségében más lótartók ajánlásai, vagy éppen praktikus szempontok alapján (földrajzi közelség, ár) választanak kovácsot – olyasvalakit, aki lovuk lábainak épségéért felel. Szinte soha nem firtatják, hogy a kiszemelt szakember rendelkezik-e a szükséges végzettséggel, jár-e rendszeresen továbbképzésekre, van-e felelősségbiztosítása, vagy épp számlaképes-e. Probléma esetén pedig magukra maradnak egy beteg lóval.

Kapcsolódó oldalak:

Patkolással, körmöléssel kapcsolatos hírek, cikkek >>

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?