A „természetes” minden gondot megold?

A ló lába olyannyira fontos, hogy jónéhány szófordulatban szerepel. Például: Nincs láb, nincs ló (no foot, no horse), tartja a kovácskörökben jól ismert angol mondás. Persze, persze. De azt is mondják, hogy az ördög a részletekben lakozik

A ló lába fontos. A probléma akkor van, ha épp a Te lovad lábával van gond. Ugyanis mindenkinek igen határozott véleménye lesz a problémáról. Ott vannak a „mezítlábazás” szószólói, a természetes pata élharcosai, a lábspecialisták, azok, akik szeretik a szilikonos alátétet és más kiegészítőket, meg akik nem, akik az alumínium patkóra esküsznek és akik az acélra, és még sorolhatnánk. Mindannyian egyetértenek azzal, hogy a ló lába nagyon fontos. És még valami közös bennük: egytől egyig mind szentül meg van győződve arról, hogy neki van igaza és mindenki más téved.

Egyszerűsítsük le a dolgot, nézzünk néhány alapvetést, tényt és tévhitet a patkolás-körmölés háza tájáról. Biztosan már Te is találkoztál néhánnyal.

.

1. Nincs olyan, hogy „természetes” pata. Ha szóba kerül az egészség, mindenki a „természetesre” törekszik.  Pedig a „természetes” igazából semmit sem jelent. Egy töltelékszó csupán, de ha az egészséggel kapcsolatban használják, akkor hirtelen a „jó” szinonimája lesz, hiszen az anyatermészettől jön.

Új-zélandi Kaimanawa lovak

Új-zélandi Kaimanawa lovak

A feledés ködébe vész, hogy a „természetes” mikor kezdte diadalmenetét. A csörgőkígyó és a hurrikán is természetes, mégsem feltétlenül jó dolog.

Kutatók vizsgálták és vizsgálják a vadon élő lovak patáját – aminek ugye „természetes”-nek kell lennie – és kiderült, hogy nem feltétlenül rózsás a helyzet odakint a vadonban.

Például az új-zélandi Kaimanawa lovak körében a pata típusa, alakja, méretei igencsak sokfélék. A mérések alapján lovak 35%-ának patája eltért az állatorvosok által normálisnak tekintett méretektől, arányoktól. Nem találtak arra utaló jelet, hogy ezek a lovak több pataproblémától szenvedtek volna konformációjuk miatt, függetlenül attól, hogy milyen konformációjuk volt. Ugyanez a helyzet az Amerikai Egyesült Államokban élő vadlovakkal. A lovak lába a környezetükhöz alkalmazkodik, a talajhoz, amin járnak. Az amerikai vadlovak patája is egyedenként más és más – és remekül boldogulnak vele.

Zárójeles megjegyzés: Ami „természetes” a Te lovadnak, nem feltétlenül „természetes” a világon minden egyes lónak. A lovad egyedi. Ne próbáld belepréselni egy bizonyos patkolási, vagy körmölési skatulyába.

2. A vadlovaknak – tudod, a “természetes” patáikkal – ugyanúgy vannak pataproblémáik, mint háziasított fajtársaiknak. Te ismersz olyan lovat, aki savós patairhagyulladásban szenved(ett)? Mi a helyzet a repedésekkel, a nyírproblémákkal, vagy az aláfutó sarokfalakkal? Mindez a természetben is előfordul.

Vissza az új-zélandi vadlovakhoz. A vonatkozó kutatások kimutatták, hogy meglepően sok lónak volt pataproblémája. Sokuknak a patáján találtak savós patairhagyulladásra utaló jeleket. Nos, ha a „természetes” általában a „jó” megfelelője, akkor itt is így kell lennie…

Azért gondolj csak bele. Te is inkább házat építesz, semhogy kinn kelljen aludnod a természetben minden éjjel. Lehet, hogy a lovad esetében is hasonlóan kellene kezelni ezeket a „természetes” tényezőket.

Zárójeles megjegyzés: A „természetes” nem szükségszerűen jó. Pataproblémák előfordulnak. Nem biztos, hogy bárki is tehet róla.

Musztáng Nevadában - nézzük csak azt a konformációt!

Musztáng Nevadában – nézzük csak azt a konformációt!

3. Egyes lovak nagyszerűen megvannak patkó nélkül. Nem tudni pontosan,  mikor lett ekkora divat a „természetes” körmölés, de nem lehetett túl rég. Egyszercsak jött valaki, aki azt mondta, hogy a patkolás a lovak minden szenvedésének okozója és a ilyesmiket hangoztatnak:

„A lovak patkó nélkül születnek, és évmilliókig éltek patkó nélkül. Sokan mondják, hogy azért kell a patkó, mert használjuk a lovakat. Nos az amerikai őslakosoknak nem voltak kovácsaik, lopott, vagy talált lovakat lovagoltak, azokon csak addig volt patkó, amíg le nem lesett. Mégis simán lekörözték a sápadtarcúak lovasságát.„

Ez alapvetően igaz. De tegyük hozzá, hogy az őslakosok nem is körmölték a lovaikat.

Zárójeles megjegyzés: Ha meg akarod nézni, hogy a lovad boldogul-e patkó nélkül, csak rajta. De ne vonj le belőle hosszútávú, általános következtetéseket.

4. Vannak lovak, akik patkóval jobban boldogulnak. Vannak lovak, akik nagyszerűen elszaladgálnak patkó nélkül, de sok ló számára kevéssé nagyszerű a patkó nélkül szaladgálás. Kalifornia déli részén például kemény, száraz és köves a talaj. Olyan, mint a csiszolópapír. Vannak lovak, akik nem igazán reagálnak jól arra, hogy ez a talaj folyamatosan koptatja a patájukat. Olyasmi ez, mintha Te mezítláb szaladgálnál a járdán. Alapvetően semmi bajod nem lesz, de ha hosszabb ideig csinálod, kisebesedik a lábad.

Zárójeles megjegyzés: Lehet, hogy meg kell patkoltatnod a lovadat. Ha erre van szüksége, akkor rajta!

5. Nincs olyan „különleges” körmölési, vagy patkolási megközelítés, ami mindenkoron minden problémára gyógyír lesz minden egyes lovon.

Nagyon sokféle patkó létezik és sokféle módon lehet őket felhelyezni: szegekkel, ragasztóval, csavarral. És ott vannak a patacipők. Vannak lovak, akiknek bejön. Jó dolog, hogy ennyiféle választási lehetőségünk van. Nincs értelme eltántoríthatatlanul ragaszkodni egyikhez sem. Ha megoldást kell találni egy ló pataproblémájára, vagy épp csak egy egészséges ló pataápolásáról van szó, nem érdemes makacsul ragaszkodni egyik megközelítéshez sem. Ami az egyik lónál bevált, lehet, hogy egy másiknál nem fog működni. Úgyhogy ha valaki azt mondja neked, hogy ő mindenre tudja a megoldást, tégy meg valamit: menekülj!

Zárójeles megjegyzés: Ha valami nem működik, annyi minden mást kipróbálhatsz még. Feltételezzük persze, hogy az adott probléma megoldható (mert azt is tudomásul kell venni, hogy bizonyos problémákat egyszerűen nem lehet megoldani). Ha a lovadnak pataproblémája van, szólj a kovácsodnak és az állatorvosodnak, hogy együtt keressék a megoldást. A dolgok akkor működnek a legjobban, ha mindenki képben van.

A lovak lába a környezetükhöz alkalmazkodik, a talajhoz, amin járnak.

A lovak lába a környezetükhöz alkalmazkodik, a talajhoz, amin járnak.

6. Ha valami működik, puszta kíváncsiságból ne akarj változtatni. Ne hagyd magad meggyőzni, ha valaki a lovad lábára mutat és elkezdi ecsetelni, hogy a lovad „potenciálisan” milyen visszafordíthatatlan sérüléseket szenvedhet. A „potenciális” is elég fertőző szó, ha lovakról, különösen az egészségükről van szó, mert azt sugallja, hogy valami biztosan rossz lesz, pedig lehet, hogy nem is… A „potenciális”-sal való foglalkozás a lótartót nyugtalanná teszi, és nem lesz boldog az egyébként egészséges lovával.

Ne változtass csak a változás, a próba kedvéért. Ha a lovad egészséges, szépen dolgozik, a kovácsod felveszi a telefont, ha hívod és időben ott van ha patkolni-körmölni kell, akkor miért ne hagynál mindent úgy, hogy van?

Zárójeles megjegyzés: Ami nem romlott el, azt ne akard megjavítani.

Kedves lótartó, a patkolás és körmölés nem kellene, hogy nyugtalanítson. Keress egy megbízható szakembert, és ha a lovadnak nincs semmi baja, akkor ne aggodalmaskodj.

Forrás: www.doctorramey.com

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?