Grant Moon a „mezítlábas” trendről

MAPE: Egyre többet hallani a különböző „természetes”körmölési módszerekről, melyek arra buzdítják a lótartókat, hogy felejtsék el a patkolást és maguk vegyék kézbe lovuk pataszabályozását. Te mit gondolsz erről?

Grant Moon: Vannak országok, ahol a lótartók kénytelenek maguk végezni lovaik pataszabályozását – de a fejlett országokban, a kedvtelésből tartott lovak esetében ez már semmiképpen sincs így.

.

Lovaink életmódjának már szinte semmi köze az említett módszerek által oly gyakran hivatkozott vadlovakéhoz. Nem természetes, hogy istállóban tartjuk őket, vagy hogy a hátukra ülünk. Lovaink sportolók, nagyon hosszú aktív sportkarrierrel. Manapság egyáltalán nem ritka, hogy 15-20 éves lovak is ott vannak a legrangosabb versenyeken és szép eredményeket érnek el. A „természetes” az ő esetükben nem működik.

Grant Moon

Grant Moon

Arról pedig sokan szeretnek megfeledkezni, hogy az oly gyakran emlegetett természet kegyetlen. A vadlovaknak is vannak lábproblémáik, lesántulnak, patairhagyulladást kapnak – gyakrabban, mint gondolnánk. De nincs, aki segítsen rajtuk. Vagy életben maradnak, vagy nem. És csak ritkán élnek húszéves korukig.

Persze ne becsüljétek alá a körmölés jelentőségét! A kovács munkája 90 százalékban a körmölés minőségén múlik. A körmölés, a pataszabályozás nem csak a felesleges szaru eltávolításából áll. A cél, hogy a pata egyensúlya a lehető legközelebb álljon a természeteshez. Hogy mit is értünk egyensúly alatt? Olyan lábat és patát, amely betölti funkcióját a képletek minimális stressze és túlterhelése mellett.

Egyetlen lépés során is erőhatások sorozata éri a patát. Tudnotok kell, hogy nincs tökéletes talajfogás: a pata csúszhat még a felületen, van, hogy hegyfali rész, van, hogy csak valamelyik hordozószél fog talajt. Nézzétek csak meg ismét a lenti videót! (Forrás: Ontrack Equine)

Ezért lehet fontos azoknak a lovaknak a patkolása is, akik pályán dolgoznak és nem koptatják el a szarut. A patkolással ugyanis a körmölést véditek, megakadályozzátok, hogy a pata egyenetlenül kopjon. Ezt viszont el kell magyaráznotok a lovasnak is.

MAPE: Egyes lovak nagyszerűen megvannak patkó nélkül és vannak lovak, akik patkóval jobban boldogulnak. A kovács feladata az, hogy megtalálja azt megoldást, ami a legjobb a lónak, amivel lehetővé teszi, hogy egészségesen végezhesse munkáját és maximálisan teljesítsen.

 

Kapcsolódó cikkek:

A csikók körmöléséről Grant Moon-nal >>

A „természetes” minden gondot megold? >>

Az alapok Grant Moontól >>

Hatszoros világbajnoktól tanulhattunk >>

Hasznos tanácsok és trükkök Grant Moon-tól >>

Fényképek: Közgyűlés, Grant Moon >>

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?