Gyógykovácsok márpedig nincsenek

Legyen bár szó sántaságról, egy patarepedésről, patairha-gyulladásról, patatályogról, vagy bármilyen más pataproblémáról, gyakran azt a tanácsot kapja a lótartó, hogy hívjon gyógykovácsot. De ki az a gyógykovács és mit csinál? Létezik egyáltalán?

.

Kezdetben vala a patkolókovács…

Patkolókovács végzettséget csak akkor szerezhet valaki, ha elvégezte a megfelelő tanfolyamot és sikeresen abszolválta vizsgáit. Nincs ez másképp egyéb szakmák esetében sem. A patkolókovácsok ez után továbbképzéseken vehetnek részt szakmájuk gyakorlása mellett.

Mesterek a patkolókovácsok között

Azok a patkolókovácsok, akik szeretnék tovább mélyíteni tudásukat és megfelelnek a patkolókovács mester vizsgafelkészítő tanfolyam által előírt bemeneti követelményeknek (például rendelkeznek 5 éves igazolható szakmai gyakorlattal), részt vehetnek a képzésben, majd szakdolgozatot készítenek, elméleti és gyakorlati vizsgát tesznek, és ha minden vizsgán sikeresen megfeleltek, akkor használhatják a patkolókovács mester címet. Ők azok, akik patkolókovács tanulókat is fogadhatnak, taníthatnak.

Jelen cikk megjelenésekor hazánkban három patkolókovács mester dolgozik:

Hamarosan pedig újabb vizsgázók kapnak lehetőséget, hogy bizonyítsanak a szigorú szakmai szempontokat figyelembe vevő vizsgabizottság előtt.

De hol maradnak a gyógykovácsok?

Nos, a gyógykovács nem más, mint városi legenda, vagy inkább népmesei hős.

  • Egyrészt azért, mert a gyógykovács (ortopéd kovács) képzés a világháború után megszűnt hazánkban.
  • Másrészt pedig azért, mert valahol minden patkolókovács gyógykovács, hiszen ismernie kell a ló anatómiáját, az alap módosításokat, azok hatásmechanizmusát, előnyeiket, hátrányaikat.

Persze az lenne az ideális, ha a patkolókovácsok az állatorvosokhoz hasonlóan szakosodnának – például egyesek a savós patairha-gyulladás, vagy mondjuk a szarurepedések rehabilitációjára, míg mások a csikók lábállásbeli korrekciójára, és átadnák egymásnak az olyan bonyolultabb eseteket, amikhez ők maguk nem, vagy kevésbé értenek. Jelenleg azonban nincs annyi szakember hazánkban, hogy ez megoldható legyen.

De mi az az ortopéd patkolás?

Gyakran esik szó ortopéd patkolásról is a lovasok között. Ez azonban létező fogalom (ellentétben a gyógykováccsal). Alapvetően minden patkolás ortopéd jellegű, hiszen nincs tökéletes ló. Minden ló saját, egyéni konformációval, lábállással rendelkezik. Az anatómiakönyvekben látott ábrák egy átlagos, ideális képet mutatnak, de ettől minden ló eltér, ezek az eltérések széles pedig skálán mozognak és egy bizonyos mértékig teljesen egészségesnek tekinthetők.

Valójában akkor beszélünk terápiás, vagy ortopéd patkolásról, ha a lónak valamilyen egészségügyi problémája, betegsége miatt van szüksége speciális megoldásokra, például egy ínsérülés, vagy egy savós patairha-gyulladás rehabilitációja során. Míg a normál szaruszabályozás és patkolás feladata, hogy az adott lovat és az adott lábat egyensúlyba helyezze, az ortopéd patkolás kibillenti a lovat ebből az egyensúlyból a gyógyulás érdekében. Ezért az ortopéd patkolás csak átmeneti lehet, egy, maximum két patkolás erejéig, a gyógyulásig alkalmazható.

Fontos szem előtt tartani, hogy ha egy lónak valamilyen problémája van, mindenekelőtt diagnózisra van szükség, mielőtt bármibe is belekezdene akár a lótartó, akár a patkolókovács. Ha tehát adott egy sánta ló, felesleges a legkülönlegesebb terápiás patkót mindenféle szilikonnal és betéttel kipróbálni csak azért, mert már más lónál is jól működött. Diagnózis nélkül ez felesleges időpocsékolás és pénzkidobás. Az első lépés tehát egy megfelelő, láb- és sántaságspecialista állatorvos által felállított diagnózis.

Ha megvan a diagnózis, a következő lépés az, hogy a patkolókovácsnak legyen egy koncepciója: mit akar elérni? Merre fogja eltolni az egyensúlyt? Mely anatómiai képletek munkáját akarja könnyíteni mely képletek kárára, és ezt hogyan szeretné elérni. De ettől ő még ugyanolyan patkolókovács, mint kollégái.

Fotó: Pete Kavanagh, Flickr

Kapcsolódó cikkek:

Az ortopéd patkolásról >>

Mesterségük címere: patkolókovács mester >>

Patkolókovácsok – van mesterünk! >>

Patkolókovács-mester vizsgafelkészítő tanfolyam indul! >>

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?