Ki kicsoda a patkolókovács szakmában?

Patkolókovács, tanuló, mester, vagy éppen gyógykovács – sokféle kifejezést hallani, ha a lovak patkolásáról és szaruszabályozásáról esik szó. De ki kicsoda valójában a lovak lábai körül?

.

Ezúttal sorra vesszük, ki kicsoda a patkolókovács szakmában (vagy annak környékén), illetve hogy kikkel találkozhatsz lótartóként kedvenced istállója körül, ha patkolás és szaruszabályozás a fealdat.

  • Patkolókovács tanuló, vagy régies nevén inas: Még nem szerzett patkolókovács szakképzettséget, de részt vesz a megfelelő képzésben, és/vagy gyakorlati idejét tölti a patkolókovács mellett. Segíti és megfigyeli a patkolókovács munkáját, és annak instrukciói alapján és felügyelete mellett elvégez bizonyos feladatokat. A patkolókovács pedig a munka elvégzése közben megtanítja neki a szakma csínját-bínját.

 

  • Segéd: a patkolókovács keze alá dolgozik, segíti a patkolókovács munkáját. Nincs patkolókovács végzettsége és nem is célja a patkolókovács végzettség megszerzése.

 

  • Patkolókovács: a lovak és lófélék szaruszabályozásával és patkolásával foglalkozó, patkolókovács szakképzettséggel rendelkező szakember. Régen a mezőgazdaságban dolgozó szarvasmarhák patkolását is a patkolókovácsok végezték.

 

  • Patkolókovács mester: az a lovak és lófélék szaruszabályozásával és patkolásával foglalkozó, patkolókovács szakképzettséggel rendelkező szakember, aki sikeres, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által elismert patkolókovács mestervizsgát tett.

 

  • Kontár: az a személy, aki nem rendelkezik patkolókovács végzettséggel, ennek ellenére végzi lovak szaruszabályozását és patkolását.

 

  • Körmös vagy körmölő: az a személy, aki patkolókovács végzettséggel nem rendelkezik, ennek ellenére végzi lovak szaruszabályozását.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Mesterségük címere: patkolókovács mester >>

Patkolókovácsok – van mesterünk! >>

Bizalmi szakma a patkolókovácsoké >>

Mi fán terem a patkolókovács? >>

Régi idők elfeledett kovácsai >>

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?