A lovak védelmében: járványvédelem patkolókovácsoknak – FKV

biohazard250A szerszámok, ruházat fertőtlenítése, bejelentési kötelezettség a járási főállatorvos felé – többek között ezen feltételeknek kell eleget tennie annak a patkolókovácsnak, aki a fertőző kevésvérűség miatt karanténban álló lovakat körmöli, vagy patkolja.

.

Mivel a patkolókovácsok naponta több különböző lóállomány között is megfordulnak, fontos, hogy megfelelően járjanak el annak érdekében, hogy ők semmiképpen se terjesszék a fertőző lóbetegségeket. Dr. Szögyényi Zsuzsannát, a NÉBIH Állat-egészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóság Járványügyi Osztályának osztályvezetőjét kérdeztük:

MAPE: A patkolókovácsok, akik az egyes lóállományok között mozognak, hogyan járjanak el annak érdekében, hogy az egyes állományok között ne terjesszenek betegségeket?

Dr. Szögyényi Zsuzsanna, NÉBIH: Az alapvető higiéniai szabályok betartásával a betegségek terjesztésének esélye megfelelő szintre csökkenthető:

  • Az állatok váladékaival (nyál, orrváladék, genny, vér, vizelet, bélsár) szennyezett eszközöket tisztítani kell, majd vírusok ellen is hatékony (virucid ) fertőtlenítő hatású szerrel kell kezelni, mielőtt más állattal érintkezne. Ezáltal elkerülhető, hogy az állatok nyílt sebeibe, nyálkahártyáira más állat testváladéka kerüljön.
  • Továbbá fontos hogy alacsonyabb ismeretlen járványügyi státuszú állat vagy állomány kezelését mindenképpen a magasabb járványügyi státuszú állat vagy állomány kezelése után végezzék. Tehát a bejelentési kötelezettség alá tartozó betegségektől igazoltan mentes állat kezelése előbb történjen meg, mint az ismeretlen státuszú vagy beteg állat kezelése.

biohazard790

MAPE: Milyen higiéniai feltételeknek kell egy patkolókovácsnak eleget tennie szerszámok, ruházat és a műhelyautó tekintetében?

Dr. Szögyényi Zsuzsanna, NÉBIH:

  • A vérrel vagy gennyel szennyezett eszközöket fertőtleníteni kell, hogy a fertőzésveszélyt csökkentsék. Nyílt seb (patatályog, szögbelépés stb.) kezelése, ellátása során az eszközöket a használat előtt és után vírusok ellen is hatékony (virucid) fertőtlenítő hatású szerrel kezelni kell.
  • Az állat testváladékaival szennyezett ruházatot mosni és fertőtleníteni kell, mielőtt más állaton végezné a pataszabályozást.
  • A munkát végző szakember kezének és egyéb testfelületeinek fertőtlenítése a megfelelő tisztítás után csak az erre a célra engedélyezett fertőtlenítőszerrel történhet.

MAPE: Mi a teendő, ha egy patkolókovácsot FKV miatt forgalmi zárlat alá vont állományba hívnak? Bemehet egyáltalán elvégezni a körmölést és patkolást?

Dr. Szögyényi Zsuzsanna, NÉBIH: A forgalmi korlátozás alá vont állományokban a személyi forgalom nem kerül korlátozásra, elvégezhetik a pataszabályozást, ha előtte értesítik a járási főállatorvost, hogy állategészségügyi beavatkozást szándékoznak végezni az állományban, hogy ő a fertőtlenítés pontos módjáról és a használható szerekről tájékoztatni tudja beavatkozást végző személyt.

MAPE: Mi a teendő, ha egy patkolókovácsot FKV fertőzöttségre gyanús lóhoz hívnak ki? Elvégezheti a szaruszabályozást?

Dr. Szögyényi Zsuzsanna, NÉBIH: A fertőzött vagy beteg állat pata szabályozása nem gyakorlatias, mert az ilyen státuszú állat leölése vagy kényszervágása válik szükségessé. Állatvédelmi okokból indokolt esetben a kovácsok elvégezhetik a fertőzöttségre gyanús állatok pataszabályozását, ehhez a korlátozást elrendelő hatóság előzetes írásos hozzájárulása vagy jelenléte szükséges.

MAPE: Mit tehet a patkolókovács, hogy még véletlenül se vigye tovább a betegséget?

Dr. Szögyényi Zsuzsanna, NÉBIH: Az illetékes hatóság által előírt szereket és módszereket kell alkalmazni. Járványügyi szempontból általános érvényű szabályok a következők:

  • A munkavégzést követően az eszközöket vírusok ellen is hatékony (virucid) fertőtlenítő hatású szerrel kezelni kell.
  • Az állat testváladékaival szennyezett ruházatot mosni és fertőtleníteni kell, mielőtt más állaton végezné a pataszabályozást.
  • A fertőzöttségre gyanús állat patkolását/körmölését az utolsóként kell elvégezni az állományban.

Köszönjük a tájékoztatást Dr. Szögyényi Zsuzsannának!

Annak érdekében, hogy a patkolókovácsok biztosíthassák az egészséges lovak védelmét a fertőzéstől, de a tartási helyükön forgalmi korlátozás alatt álló lovak is megfelelő szaruszabályozásban részesüljenek, a MAPE elnöksége felkérte Czikora Gábort, hogy lássa el a forgalmi korlátozás alatt álló lóállományok szaruszabályozását az előttünk álló nagyjából három hónapos időszakban.

Czikora790

Gábor, vagyis a karanténkovács ezidő alatt csak ezekben az állományokban fog dolgozni, a NÉBIH járványügyi intézkedéseinek maximális betartása mellett.

Kapcsolódó cikkek:

Saját patkolókovácsot kapnak a karanténos lovak >>

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?